Una planta que identifica el nostre municipi és sense dubte el card, una planta que dóna nom a aquesta nova revista que comença a donar les seves primeres passes.
És per això que no podíem passar sense dedicar un article a aquesta bella planta. La seva bellesa, tan oposada al seu tacte, ens fa pensar amb una deessa que es deixa veure i no tocar, però lluny de tot això el card és una planta que dóna molt de si mateixa.
En el mediterrani, i concretament a la nostra illa, podem trobar diferents tipus de cards:
- Card. Que trobam amb aquest nom dues espècies, Carduus pycnocephalus i Carduus tenuiflorus.
- Calcida blanca, Card blanc, Card de xeremeia i Card trompeter, que anomenen l’espècie Galactites tomentosa.
- Card cigrell i Card negre, són l’espècie Carlina corymbosa.
- Card corredor, Card girgoler, Card panical, Centcaps i Panical anomenen l’espècie Eryngium campestre.
- Card de cabeceta, és Carlina lanata.
- Card de moro i Cardelina, són l’espècie Scolymus hispanicus.
- Assota-Cristos, Card de sang, Card fuell, Card negre, Card sant, anomenen l’espècie Carthamus lanatus.
- Card blanc, Card de Maria, Card gallofer, Card lleter i Cardot són la Silybum marianum.
- Card de formatjar, Card d’herba, Card soler, Carxofera borda i Herba-col, li donen nom a Cynara cardunculus, una de les espècies més importants, ja que ajuda a fer formatges i brossats, i és un gran protagonista de la cuina.
Propietats Medicinals dels Cards (cynara-cardunculus)
Té un efecte antiescleròtic, i serveix també per la fabricació de begudes amargues i licors. Exteriorment pel tractament d’èczemes i erupcions cutànies. Fa baixar el contingut de sucre en sang. Per problemes de retenció de líquids, gota, hipertensió arterial, edemes, afeccions genitourinàries, hepatobiliars, desgana.
Una Recepta amb Cards (Cynara cardunculus): Tempura de Cards
Ingredients:
Cards, farina de tempura, sal, pebre, oli de gira-sol, i aigua molt freda.
Preparació:
Preparar la tempura: posar en un recipient la farina i abocar-hi l’aigua freda a poc a poc, remenar fins que ens quedi una textura semilíquida i deixar en preferència una estona a la nevera, ja que és important que estigui molt freda.
Escaldar uns minuts els cards. Encalentir l’oli de gira-sol , salpebrar els cards, passar-los per la tempura i fregir, posar-los sobre una reixeta per treure l’excés d’oli, i servir calents.
Ara, tothom a menjar cards i bon profit!
Jo també m’ho pensava Aina que es card identificava tot es municipi, però es veu que ja no… Ja t’ho farà saber es teu homo je je
Interessant i pràctica aportació que, a més, porta implícita ponts relacionals.
A manera d’informació complementària, a la llista, potser hi manca el Dipsacus silvestris (segons Alcover-Moll) o Dipsacus fullonum (segons herbari virtual de la UIB); el cardó o pinta de moro. Segons ens contà, devers l’any 1974, Francesc de B. Moll, el nom del terme municipal “des Cardassar” ve de cardassa o cardatxa… (avantatges que dona l’edat!… ja, ja)
Pau… …però no em podrà negar mai que no hi ha al seu poble. Record aquesta primavera una invasió de calcides i en Tomeu, Pare d’En Joan passant amb so tractor
Guillem, Gracies! ara meteix cercare informació i fotos, vull veure fotos
Guillem es Dipsacus fullonum preciós, pero no m’hagues imaginat mai que fos un card, si pes color i ses fulles. Gracies, m’encanta coneixer plantes.
Es veu que també es coneix amb el nom de “pinta de moro” perquè, segons sembla, temps enrere, s’utilitzaven les seves punxes fortes i agudes per escarpir la llana.
Jo també voldría aportar sa meva recepta:
Cards, alls picats, ametlla trosetjada, farina, sal, pebre bo i oli d’oliva. Tot sofregit dins una pella. Un entrant de primera!
Gracies per tal informació sobre aquesta beneficiosa planta.
i si li afegim Jamon?
http://www.youtube.com/watch?v=rd6fT7b2c7E
Molt interessant aquest article. M’agrada!