El Card. Herbes i Plantes

Una planta que identifica el nostre municipi és sense dubte el card, una planta que dóna nom a aquesta nova revista que comença a donar les seves primeres passes.

És per això que no podíem passar sense dedicar un article a aquesta bella planta. La seva bellesa, tan oposada al seu tacte, ens fa pensar amb una deessa que es deixa veure i no tocar, però lluny de tot això el card és una planta que dóna molt de si mateixa.

En el mediterrani, i concretament a la nostra illa, podem trobar diferents tipus de cards:

  • Card. Que trobam amb aquest nom dues espècies, Carduus pycnocephalus i Carduus tenuiflorus.
  • Calcida blanca, Card blanc, Card de xeremeia i Card trompeter, que anomenen l’espècie Galactites tomentosa.
  • Card cigrell i Card negre, són l’espècie Carlina corymbosa.
  • Card corredor, Card girgoler, Card panical, Centcaps i Panical anomenen l’espècie Eryngium campestre.
  • Card de cabeceta, és Carlina lanata.
  • Card de moro i Cardelina, són l’espècie Scolymus hispanicus.
  • Assota-Cristos, Card de sang, Card fuell, Card negre, Card sant, anomenen l’espècie Carthamus lanatus.
  • Card blanc, Card de Maria, Card gallofer, Card lleter i Cardot són la Silybum marianum.
  • Card de formatjar, Card d’herba, Card soler, Carxofera borda i Herba-col, li donen nom a Cynara cardunculus, una de les espècies més importants, ja que ajuda a fer formatges i brossats, i és un  gran protagonista de la cuina.

Propietats Medicinals dels Cards (cynara-cardunculus)

Té un efecte antiescleròtic, i serveix també per la fabricació de begudes amargues i licors. Exteriorment pel tractament d’èczemes i erupcions cutànies. Fa baixar el contingut de sucre en sang. Per problemes de retenció de líquids, gota, hipertensió arterial, edemes, afeccions genitourinàries, hepatobiliars, desgana.

Una Recepta amb Cards (Cynara cardunculus): Tempura de Cards

Ingredients:

Cards, farina de tempura, sal, pebre, oli de gira-sol, i aigua molt freda.

Preparació:

Preparar la tempura: posar en un recipient la farina i abocar-hi l’aigua freda a poc a poc, remenar  fins que ens quedi una textura semilíquida i deixar en preferència una estona a la nevera, ja que és important que estigui molt freda.

Escaldar uns minuts els cards. Encalentir l’oli de gira-sol , salpebrar els cards, passar-los per la tempura i fregir, posar-los sobre una reixeta per treure l’excés d’oli, i servir calents.

Ara, tothom a menjar cards i bon profit!

8 pensaments a “El Card. Herbes i Plantes

  1. Interessant i pràctica aportació que, a més, porta implícita ponts relacionals.
    A manera d’informació complementària, a la llista, potser hi manca el Dipsacus silvestris (segons Alcover-Moll) o Dipsacus fullonum (segons herbari virtual de la UIB); el cardó o pinta de moro. Segons ens contà, devers l’any 1974, Francesc de B. Moll, el nom del terme municipal “des Cardassar” ve de cardassa o cardatxa… (avantatges que dona l’edat!… ja, ja)

  2. Pau… …però no em podrà negar mai que no hi ha al seu poble. Record aquesta primavera una invasió de calcides i en Tomeu, Pare d’En Joan passant amb so tractor

    Guillem, Gracies! ara meteix cercare informació i fotos, vull veure fotos

  3. Guillem es Dipsacus fullonum preciós, pero no m’hagues imaginat mai que fos un card, si pes color i ses fulles. Gracies, m’encanta coneixer plantes.

  4. Es veu que també es coneix amb el nom de “pinta de moro” perquè, segons sembla, temps enrere, s’utilitzaven les seves punxes fortes i agudes per escarpir la llana.

  5. Jo també voldría aportar sa meva recepta:
    Cards, alls picats, ametlla trosetjada, farina, sal, pebre bo i oli d’oliva. Tot sofregit dins una pella. Un entrant de primera!
    Gracies per tal informació sobre aquesta beneficiosa planta.

Respon a Aina Celdrán Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.