Recordances de sa Coma: capítol 3

Des de 1929 a 1954 : vida a la possessió als anys 30  i conseqüències  de  la Guerra Civil.

L’any 1929 la possessió de sa Coma era del senyor Bartomeu Sagrera de sa Torre Nova i arribà a un acord amb l’amo, Miquel Adrover, i la seva dona, madò Maria Bennassar, que eren pagesos de Felanitx, per a què es fessin càrrec de la possessió juntament amb el seu fill major, acabat de casar. Hi entraren dia 20 de juliol de l’any 1929, dia de santa Margalida, hi estaren fins el 8 de setembre de 1955, dia de la Mare de Déu dels Missatges. Als dos anys de viure a sa Coma, la propietat passà novament a mans del senyor Orlandis.

El 16 de novembre de 1930 va néixer a les cases de sa Coma la primera néta de l’amo en Miquel i madò Maria, una preciosa nina que anomenaren Maria. Després tengueren na Catalina, n’Antònia , na Margalida i n’Apol·lònia.

Als anys trenta, a la possessió de sa Coma conraven blat, ordi, civada, faves i un sementer de pastura pels animals. Tenien 8 egües de cria, 200 gallines, 200 ovelles, 8 vaques i porcs. A més, un hort i un ametlerar just darrere el corral de figueres de moro, on avui en dia passa la carretera  que va a Cala Millor. També hi havia oliveres, les justes per fer oli per a la casa.

La vida de la família transcorria tranquil·lament fins que esclatà la Guerra Civil, la matinada del 16 d’agost de 1936 les tropes republicanes comandades pel capità Alberto Bayo desembarcaren a la platja de sa Coma. Les cases de la possessió es convertiren en quarter general i hospital (hi estarien vint-i-un dies) . Arran  de l’estada de la tropa, a més dels animals desaparegueren quasi tots els ametlers, els feren arrabassar als presoners ja que hi volien fer una pista d’aterrament per als avions. Pista que no pogueren acabar ja que hagueren de fugir a la desesperada.

A començaments de l’any 1937, la possessió de sa Coma era propietat del senyor Falconer i el senyor Caldentey. Pocs mesos després quedaren com a propietaris el senyor Miquel Caldentey i Ginard i la seva dona, Maria Alzina Melis. A la seva mort l’heredaren els fills.

Continuarà…

5 comentaris a “Recordances de sa Coma: capítol 3

 1. Estimada Magdalena: en primer lloc agrair-te aquest article que sense cap mena de dubte m’ha remogut tot es cos. M’agradaria si m’ho permets fer-te dues anotacions, sa primera és que Madó Maria, nomia Adrover de primer llinatge i Ramon de segon. Era el seu homo Miquel, que nomia Adrover Bennassar.
  S’altre, es que quan fas referència a ses seves netes, hauria de dir, filles, un lapsus, imagin sense més importància.
  Si et demanes per que estic tan segura del que dic, et diré que son filla de na Margalida, sa quarta filla des matrimoni de l’amo Miquel i madó Maria, i que naturalment es meu nom, fa honor a sa meva padrina materna.
  Moltes gracies, per aquesta recordança.
  Atentament, Maria Monserrat Adrover.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Hola…Maria Monserrat la informació esta basada en el primer Pregó de sa Coma de l’any 2002 que vaig fer i va publicar l’ajuntament més endevant sortiran fotos úniques de la Badia de Cala Millor i sa Coma…les de la Guerra Civil són “úniques” les feren el bando republicà..en quant als noms i la foto de la família Adrover Bennassar em foren cedides per la família i narrada l’història per una de les nétes que aleshores vivia a Son Servera. Heu he escrit així com m’ho comptaren…per cert esper que em publiquin unes fotos de Son Carrió a veure si t’agraden…gràcies i una abraçada.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. ok, segurament fas referència als peus padrins (miquel i maria) i repadrins (miquel i maria), que casualment tenen es mateix nom, en aquest cas, s’història ja me quadra més. saludos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada