El tancament de [M] i la prohibició del català

Ho havien promès i sabíem que passaria. Ho posaren al seu programa electoral com a mesura populista de cara a la gent que no s’estima gens les nostres illes i la seva cultura i com correspon a un president Madrileny com el nostre, ha passat un guster de tancar-la.

No és només el tancament de Radio Televisió de Mallorca – [M] i Ona Mallorca -, a partir d’ara ja no veurem mai més pel·lícules en català a la televisió. El fet de que IB3 ja els emeti totes en castellà, que hagin tancat [M] i les desconnexions que pateix TV3 pel que fa a pel·lícules i sèries estrangeres ens deixarà totalment orfes de una cosa que fèiem d’ençà fa 30 anys amb total normalitat.

Cal donar les gràcies a tots els professionals de Radio i Televisió de Mallorca per la gran feina que han fet, però no podem passar més temps llepant-nos les ferides, és hora de passar a l’atac.

13 comentaris a “El tancament de [M] i la prohibició del català

 1. Perquè no sembli que card.cat és un mitjà monocolor, políticament parlant, m’agradia, si l’autor em permet, completar l’article indicant que el conveni de reciprocitat d’emisions entre ib3 i tv3, que és el que garanteix les emions de tv3 a balears i ib3 a catalunya, pero només en el seu format internacional, sense pel•lícules, futbols, sèries…, fou signat al 2009 pels governs tripartit català i multipartit balear. Abans d’aquest conveni sí podiem veure tota l’oferta de tv3.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Abans de l’acord no es veia el futbol i TV3 emetia de forma al·legal. Que l’acord al que arribaren els diferents partits sigui magre no t’ho discutiré, però imagin que està més condicionat pels canals privats -pel tema dels drets de futbol- que res (prova de mirar qualsevol canal autonòmic per Internet, tots emeten un canal “capat” com TVC). A més abans de l’acord no podiem veure ni el canal 33, ni el 3/24 i sobretot no podiem veure el canal Super 3. El que si caldria recordar és que els qui arrabasaren de les mans de Voltor l’emissió del canal de Tv3 a les Illes foren en Jume Matas (PP) i en Pasqual Maragall (PSOE). Si vols he trobat aquest bloc amb la cronologia de TV3 a les Illes http://tv3illesbalears.blogspot.com/p/cronologia.html .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
   • M’ha parescut molt interessant la cronologia de TV3 a les Illes Balears, ja hi havia coses que no recordava. Pel que fa a la recepció de TV3, tot és qüestió de voluntat política d’ambdós governs.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)
    • Sempre i quan no hi hagi drets televisius compartits amb altres televisions. A banda d’això no podem aspirar a que TV3 faci una TV3 aposta per les Illes. Aquest programa si, aquest no, aquest si i aquest no. Per això TVC va optar per fer TV3 cat i posar les series estrangeres al Super 3 que fan els vespres (anomenat 3XL).

     VA:F [1.9.22_1171]
     Puntuació: 0 (de 0 vots)
     • Sense ser cap expert en el tema, sempre m’ha fet la impressió de què, com diu en Tomas Martínez, és qüestió de pura voluntat política ja que en molts dels casos senyalats (futbol de la lliga, sèries de fora, peŀlícules…) els drets es comparteixen a través de la FORTA, a diferència d’altres drets com podrien ser els de la F1, Champions…en què l’adquisició es fa amb caràcter exclusiu per cada tv. En aquests últims casos sí que veuria un cert sentit a la desconnexió territorial, però són els casos menys habituals. En canvi en els primers casos i més habituals sí que es podrien mantenir les connexions, però, per l’acord signat, es veu que cap de les dues bandes negociadores ho volien.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Com dius, l’acord és molt millorable, atès a què les limitacions recíproques imposades són de caire econòmic per no fer-se competència ( aquí s’hauria de mirar seriosament si vulnera la llei de defensa de la competència). Més sorprenent són les limitacions si miram qui ho firmava. Aquí es veu ben clar que estavem més bé quan la materia estava sense regular que quan hi van intervenir polítics de tot color per dir-hi la seva i regular aques ámbit.
  De totes formes, abans de l’acord, de forma alegal, com dius, i abans de la TDT ( que va complicar més la qüestió) sí podiem veure el c33 i el 3/24.
  Sobre el bloc que has citat, jo feia referència al punt 15, però m’ha cridat l’atenció que en el punt 12-13 diu que entre el 2004-07 no hi va haver futbol en català a les illes… Va ser així? Perquè, sincerament, no me’n record….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 3. Jugar el joc dels bons i els dolents sempre resulta molt perillós (sobre tot perquè tothom pensa estar en el grup dels bons). Des d’això que en diuen “distància òptima” potser haurem d’acceptar que molts no varem entendre el pacte de les televisions (potser no va estar prou explicat) com tampoc no podem entendre que la llengua es consideri un estricte “vehicle de comunicació” (i que, per tant, no mereix la mes mínima despesa addicional i/o imprevista).
  En tot cas tots som una mica culpables del que passa. Uns per què ja els va bé així i els altres per no haver estat capaços de plantejar una alternativa viable.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 4. I tant que no es veia el futbol ni per IB3 ni per TV3! Durant aquests anys l’únic que podies fer era mirar-ho per “La Sexta” que així mateix es va dignar a posar una versió en català, una en Eusquera i una en Portuguès-Gallec. El mateix va passar amb la formula 1 i les sèries dels USA: Herois, Els Visitants, Fringe…
  Guillem jo no em pos del costat de ningú i mai m’he fiat ni d’uns ni dels altres. Com bé sabeu nosaltres seguirem essent els que més aportam a les arques de l’estat i ni uns ni altres han tengut mai la més mínima intenció de posar-hi remei. Per jo podrien desaparèixer ambdós partits.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 5. Me pereix que vosaltres ho heu deixat ben esbrinat; Jo només hi puc afejir que se ha cumplit es mou prenostic; Primer sa Llengua, ara (M) Tv despres es Copago, i aixì ha poc ha més envant sas Fincas, Etc, Aixì quant mos ne voldrem donar conte, mos creurem estar ha finals del xichanta. Però,,,,, això es lo que han votat.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada