Qui hauria de donar llum, dóna fum

Gaspar Valero ens envia aquest escrit, amb el prec de publicació
En defensa de la nostra llengua.
Aquests darrers mesos hem estat testimonis d’uns inaudits atacs contra la llengua pròpia de les Illes Balears. Aquests atacs no han vingut per part d’escamots clandestins enemics de la nostra terra, sinó que provenen de les màximes institucions de la nostra comunitat autònoma. Increïble: Qui hauria de donar llum, dóna fum!
Com és ben sabut, la màxima llei de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l’Estatut d’Autonomia, diu que la nostra llengua, el català, és la llengua pròpia de les Illes Balears. També diu, no en mancaria d’altra!, que és obligació de les distintes institucions públiques la protecció, l’enfortiment i la difusió de la llengua pròpia. La Llei de Normalització Lingüística, aprovada l’any 1986 per unanimitat –sí, heu sentit bé, per unanimitat – desenvolupa l’Estatut i ha preservat en bona manera la pau social en aquest àmbit tan important per a la nostra identitat.
Ara, de cop, i sense consens, es vol trencar el marc legal que ha donat suport a aquesta convivència. He sentit la fal·làcia que cal aplicar el programa electoral del PP i començar a desmuntar l’estatus de consen lingüístic. Que escolti qui vulgui: senyors governants, aquesta majoria absoluta és perquè ens tregueu de la crisi econòmica i no perquè ens fiqueu, per afegitó, dins una crisi d’abast sòcio-cultural i educativa. Vénen temps difícils, perquè la conflictivitat per motius econòmics és una realitat. Però és responsabilitat dels actuals polítics evitar nous trencaments de la nostra societat. Cada vegada és més evident que el malestar social l’estan creant, dia a dia, els responsables de les institucions públiques amb competències en la matèria; les seves desafortunades propostes i actuacions contra  el “siau qui sou” dels nostres patriarques donen legitimitat a les protestes… perquè a la nostra pròpia llengua no la debilita cap governant que pretengui anar amb el cap ben alt. La nostra llengua és més sagrada que qualsevol individu de la legislatura política i que qualsevol conjuntura sòcio-econòmica.
Tranquils, governants, no heu de fer res especial… més que estimar aferrissadament les illes Balears. És la vostra obligació. No gireu l’esquena a l’Estatut d’Autonomia, ni trenqueu la unanimitat que suposà la Llei de Normalització lingüística. No puc esser més clar: retirau les propostes de llei i les normatives restrictives contra el català i posau-vos a fer feina per l’autoestima d’aquestes d’illes, per la pau, per la reducció de l’atur i pel benestar econòmic i social.
Gaspar Valero i Martí

Historiador”

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada