17 de febrer: ante diem XIII kalendas martias

17 de febrer: ante diem XIII kalendas martias
Quirinals:
Festes en honor de Quirí, nom que va rebre Ròmul després de la seva divinització. Era considerat una divinitat agrària i fecundant.

De les tres tribus que, segons la tradició, formaven la Roma arcaica, una era latina (els ramnes), una altra etrusca (els lúcers) i la tercera, sabina (els titis). Aquests darrers tenien entre les seves més importants divinitats nacionals en el déu Quirí (Quirinus). Quan la tribu sabina es va instal·lar a Roma, van batejar la colina a on van habitar amb el nom de Collis Quirinalis, el Quirinal.

Quirí tutelava la vida civil dels ciutadans, de la mateixa manera com Mart protegeix l’aspecte militar. Els ciutadans que viuen, treballen i participen en el govern de Roma són els quirites, el poble de Quirí; mentre que els que presten servei en les legions son els milites, l’exèrcit de Mart. De fet, Quirí era una de les tres divinitats més poderoses de l’època arcaica, junt amb Júpiter i Mart. Amb ells compartia un gran temple en el Quirinal i formava la “tríada precapitolina”, fins que la posterior influència etrusca va imposar la tríada clàssica o capitolina: Júpiter, Juno i Minerva.

A Roma es va assimilar aviat a Ròmul divinitzat, i el seu culte es va encarregar a un flamen major, el Flamen Quirinalis. Aquest sacerdot ocupava el quart lloc en importància, després del Rex Sacrorum i els flamines de Júpiter (Flamen Dialis) i de Mart (Flamen Martialis).

Últim dia de celebració de les Fornacalia:

Se oferien les primícies de les collites a la deessa Fòrnax, que presidia els forns, evitava incendis i torra al punt el blat. Aquesta festa no tenia data fixa de celebració, ja que cada cúria la celebrava en el dia en que s’hagués anunciat que devia fer-se. Els que per negligència o ignorància no ho aguessin celebrat quan tocava, podien celebrar-la en aquest dia, cosa per la que era conegut amb el nom burlesc de “STULTORUM FESTA” o Festa dels Babaus, que més tard va assimilar-se al Carnestoltes cristià. .

Les Quirinals i les Fornacalia es relacionaven amb la fecunditat.

Per altre banda, en aquest dia de l’any 197, va tenir lloc la batalla de Lugdunum, en la que l’emperador Septimi Sever va derrotar al seu rival Clodi Albí, fent-se amb el control total de l’Imperi Romà.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada