Temps d’ametllers florits

Una de les coses que ens alegra més la vista per aquest temps, sobretot a la gent que hem de fer molta carretera,  són els camps plens d’ametllers florits.
A continuació podeu veure un parell d’apunts interessants al voltant d’aquest arbre i el seu fruit:

  • L’ametller (Prunus dulcis o Amygdalus communis) és un arbre de fulla caducifòlia.
  • Tot i que no està catalogat com una planta medicinal de forma legal, s’usa molt de forma quotidiana; encara que cal tenir cura a diferenciar-ne l’ametlla dolça de l’amarga (la qual és tòxica).
  • A finals del segle XVIII uns missioners franciscans van plantar ametllers de les nostres terres en la regió californiana de San Diego.
  • Ametller deriva d’ametlla, la qual prové del llatí amygdăla, a través d’una forma llatina vulgar amyndŭla. Segons P. Aebischer, el procés d’aquest mot hauria estat: amyndŭla > amenla > amel·la o ametla > ametlla. El seu nom científic prové del llatí prunus que significa cirerer silvestre i dulcis (dulcis-e), dolç (pel seu fruit comestible).
  • El fruit de l’ametller és l’ametlla, és a dir, la llavor. Conté un 2,3% d’hidrats de carboni, un 5,7% d’aigua, un 15,2% de cel·lulosa, un 18,7% de proteïnes i un 58,1% de greixos. També és rica en vitamina B, D i minerals com el ferro, el magnesi, el calci, el fòsfor, el potassi i el zinc.
  • S’ha de tenir en compte que l’ametlla dolça conté sucres, i per tant els diabètics i aquelles persones que prenen drogues o segons quins medicaments que modifiquen la quantitat de sucre han de vigilar la quantitat de ametlla que prenen.
  • Segons algunes cultures populars, es pot utilitzar com a aliment afrodisíac.
  • Des d’antic s’han utilitzat diferents parts de la planta com a antitussigen, hipotensor i hepatoprotector, entre d’altres. Les seves propietats principals són les d’emol·lient dermatològic, laxant, antiinflamatori, cicatritzant i antiespasmòdic (oli de la variant amara). La llet i l’oli d’atmetlles també s’ha usat, com a aplicació externa, per a la cura de la pell. En medicina l’oli d’ametlles s’usa pel tractament de dermatitis, psoriasis, pells seques, cremades superficials i per l’estrenyiment. L’oli de la variant amargant és antiespasmòdic a petites dosis, però sempre haurà de ser obtingut sota prescripció mèdica degut a la toxicitat de la planta. A més la llet d’ametlles (del Prunnus amygdalus) té una aplicació dietètica pel seu alt contingut en nutrients.
  • A la Bíblia l’ametller simbolitza la vigilància i el bon fruit, per això apareix entre els que selecciona Aaró i està present a Paradís terrenal. Per aquest motiu sovint envolta les pintures de Jesús infant (el fruit de la Verge) o a la seva mare.
  • Tot i que la majoria son de flor blanca també n’hi ha de rosats que solen tenir l’ametlla amarga.
Trobareu més informació a l’article de la Viquipèdia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada