15 de març idus martias, dies nefastus publicus

15 de març idus martias, dies nefastus publicus (NP), dia especialment consagrat a l’observança religiosa, només estaven permeses les tasques més imprescindibles.
En el calendari romà, els Idus corresponien al dia 13 de cada mes, tret de març, maig, juliol i octubre, en els que queia en 15.

A Roma es celebraven aquest dia les Feriae Jovi , festes en honor de Júpiter; però també es celebrava la Festa de Anna Perenna, la deessa del Temps, que tenia el seu santuari vora el riu Tíber, al nord de Roma, una festa on el vi, el ball, l’amor i els càntics regnaven, demanant a la deessa i als déus, poder viure tants d’anys com tassons de vi podien arribar a beure.
Anna Perenna, annis perennis significa cabdal etern referint-se al riu, però també pot significar passar l’any, durant eternament.
Abans, el març era, el primer mes de l’any antic, i aquestes celebracions eren pròpies de l’Any Nou, la deessa representava l’any, i la renovació permanent, per tant, també la seva perennitat.
Aquesta deessa era considerada la protectora dels plebeus amb la seva lluita contra els patricis; quan els plebeus foren derrotats s’arreplegaren al mont Avetino, on Anna Perenna els alimentà amb pastissos (rosques) per no morir de fam…es significatiu que encara ara es celebrin a alguns indrets d’Europa, l’arribada de la Primavera amb alguns pastissos semblants…
Però també un 15 de març de l’any 44 aC., o idus martias, fou assassinat Juli Cèsar, un fet que segons l’historiador grec Plutarc, havia estat profetitzat abans de produir-se.
Segons Plutarc, l’endeví Spurinna ja havia previngut al dictador d’un gran perill pels Idus de març. En retrobar Cèsar l’endeví, el mateix dia 15, li va dir “ja han arribat els Idus de març“, i l’home va respondre “Han vingut, però no han passat” (Plutarc, Cèsar, 68 5-6), “…senyals de mort”, afegí Spurinna.
…la primera punyalada de Casta la va rebre a la clavícula, després Casio, el ferí a la cara…per tot s’alçaven punyals contra el seu cos, la darrera fou la de Bruto, i quedà immòbil als peus de l’estàtua de Pompeu, Cèsar va morir a mans dels senadors conjurats…vint-i-tres punyalades.

Bastants anys després, a l’any 493, Teodoric va convidar a sopar al seu rival Odoacre, al palau del primer, a Laurentum (Loreto), on l’assassinà d’un cop d’espasa mentre li recriminava com havia tractat als seus parents.

Fa poc s’ha estrenat una pel•lícula amb el nom de “Els Idus de març“, dirigida per Georges Clooney i interpretada per Ryan Gosling i el propi Clooney, que tracta dels entrellats del poder…

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada