Cuina; Coca.

Desgraciadament, nosaltres som incapaços de sebre defensar lo nostre, i consentim que els americans ens invedeixin en tot i pertot. Les Illes estan plenes per tots els pobles de pizzeries on hi podria haver coquerias. Sí, ja sé que la pizza és italiana, però com que els italians són un poc com nosaltres, qui ha introduït la pizza per tot el món son els americans. En una ocasió estava parlant amb un i em va dir: Es que de pizzes n’hi ha a milers diferentes, i de coques només n’hi ha de quatre castes: amb pebres, de trempó, de julivert i de verdura. Seràs poca cosa, li vaig dir jo, de pizzes només n’hi ha d’una casta: parmesà, tomatiga i orenga, I mira els miracles que hi fan, afegint trastos; idò a la coca encara n’hi poden afegir més que ha les pizzes.

Bé, a lo nostro. Agafes un tassó d’aigua, el poses dins un bol, hi afegeixes mig d’oli, una culleradeta de saïm, hi poses una espipellada de llevadura, hi afegeixes farina de reposteria i vas pastant fins que la pasta t’agradi. La deixes estovar una mitja horeta, després la compons damumt una llauna, una mica untada de saïm i la fas lo prima o gruixade que t’agradi. Posa-hi com més coses millor. Per exemple, a la de julivert, un poc de tomatiga, un allet i un poc de ceba; en aquesta hi sol anar bé tota casta de peix, des d’arengada fins a rajada, passant per gerret, moixó o jonquillo. A la de tempó li va millor un poc de sobrassada, un poc de panxeta, carn seca de porc, llomillo amb esclatasangs i altres carns. A la de pebres torrats li van be els xampinyons, els esclatasangs, les carxofes, etc. Quan jo era al·lot, per canostra, en temps de matances, mumare en feia una de llemuges i també era boníssima. A part d’aquestes, es poden fer moltes altres combinacions, és qüestió de fer proves si un vol trobar nous plaers, com en tot lo plaent, i un poc d’idea de les mamàs i les escoles.

Bé, ja em direu coses. Ara els set plat setmanals: coca-pizza, coní amb ceba, hamburguesa com Déu mana: la seva ceba, la tomàtiga, la mostassa, el kepchup i el pa d’hamburguesa, paella, peix, tumbet, torrat veriat.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada