En defensa dels mestres i del nostre sistema educatiu.

Pareix que el govern actual del PP en lloc de dedicar el seu temps a cercar mesures per sortir de la crisi, ha decidit dedicar-se a destrossar el nostre sistema educatiu i sanitari.

Aquest dilluns passat el Ministre d’educació José Ignacio Wert va donar a conèixer les mesures per retallar 3.000 milions més al sistema educatiu:

 • Augmentar un 20% el nombre d’alumnes per classe (passant del màxim actual de 25 a 30 a primària i de 30 a 36 a secundària).
 • Augmentar les hores lectives dels professors, fins a un mínim de 25 hores a primària i 20 a secundària (ara el màxim és de 25 a primària i 21 a secundària).
 • Establir un nou pla de substitucions de professors: el centre ha de cobrir la plaça els primers deu dies de baixa i a partir d’aleshores se n’ocupa l’administració. No es cobriran les baixes del professorat de menys de dues setmanes.
 • Deixar que cada centre pugui oferir només batxillerat de ciències o lletres.
 • Suspendre l’obligació de fer els nous mòduls de Formació Professional de 2.000 hores.
 • Congelar o reduir els complements retributius als professors.

Si un objectiu sembla tenir clar aquest govern (i en part l’anterior també) és contribuir al desprestigi dels funcionaris en general i dels cossos educatiu i sanitari en particular.

Pel que afecta al cos educatiu en general, només cal recordar l’article que va publicar l’escola de Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç en que donava a conèixer el deute de més de 22.000€ que la conselleria d’educació manté amb l’escola. I aquest no és l’únic cas, ja que s’han donat multitud de casos semblants com per exemple el de l’Institut de Santanyí en que el centre es va veure obligat a aturar la calefacció, fet que va provocar la imatge d’alumnes portant mantes de ca seva a les aules.

Pel que fa als mestres i professors en particular l’anterior govern ja els hi va retallar el sou de tal forma que mensualment els hi lleven com a mínim 70€ de la seva nòmina, quantitat que es dispara els mesos de juliol i desembre fins a més de 350€. En total l’estat roba als docents un mínim de 1500€ anualment. Aquesta mesura de moment s’aplica de forma indefinida i no hi ha intenció de compensar-los de cap manera.

Segurament sortirà qui dirà que els mestres tenen moltes vacances, això s’hauria d’aclarir: els mestres només tenen un mes de vacances a l’any que és el mes d’agost, sense la possibilitat d’escollir cap altre data per fer vacances. Els més de juliol, la primera setmana de setembre i la resta de ‘dies de festa’ que tenen els docents estan concebuts per corregir exàmens, preparar programacions, posar notes… I us puc assegurar que en fan de feina, ho dic per experiència.

Pel que fa a les noves mesures anunciades aquesta setmana tot i que totes em repugnen, n’hi ha que les veig especialment sagnants:

 • Tenir més de 30 alumnes a una aula és una autèntica barbaritat i dic més de 30 ja que aquesta xifra és un ‘límit minim’ ja que abans, havent-hi un límit de 25 ja hi havia aules de més de 30 alumnes ja que si començat el curs s’havia d’incorporar un alumne nou, el centre l’havia d’acceptar.
 • Pel que fa el tema de les baixes, crec que aquesta ja era una norma imposada pel nostre conseller d’educació Rafel Bosch, i si no vaig errat en part ja s’aplicava. No per això em deixa de semblar malament.
 • I intentant-me posar a la pell d’un mestre o professor, les dues mesures adoptades en contra d’ells em semblen insultants. Per una banda ampliar les hores lectives farà que tinguin menys temps per preparar les classes i això farà minvar la qualitat de l’ensenyament i per l’altra banda reduir o congelar els complements als docents, tenint en compte que aquests complements són els que feien un sou minimament digne (i dic minimament perquè sempre he trobat que metges i docents tenen un sou pírric si es compara amb el sector privat) , no pot dur més que desafecció dels docents cap a la seva professió.

Esper que els mestres es facin respectar, teniu per segur que tindran tot el meu suport.

8 comentaris a “En defensa dels mestres i del nostre sistema educatiu.

 1. Gràcies Serafí per aquest escrit. El tema és realment preocupant… Les baixes, com bé has anotat és així, no se cobreixen, i alguns docents hem optat per intervenir-nos en temps de vacances per no deixar els al·lots i els companys de departament l’aire.

  Avui mateix, en el passadís de l’IES on treballo, abans d’entrar a l’aula a veure els 26 al·lots que tenc de 2n d’ESO (que els divendres a penúltima hora estan cansats, i tot dir-ho, jo també), ja són mals de dur, i tot sigui dit, no hi ha problemes de disciplina en el centre on estic, el professor sortint m’ha dit: “Tu t’imagines aquesta classe amb 36 alumnes/as?” No m’ho vull imaginar, simplement, quan al setembre siguem 36 i amb dues hores més lectives (multiplicades per 3 per la feina que comporta a casa) ja ens enfrontarem, de la millor manera que sapiguem i poguem, a les noves realitats… (no és que m’agradin les mesures ni molt manco, simplement, no vull perdre la il·lusió que tenc per la meva feina).

  Te deman permís per compartir l’entrada a la pàgina de Docents Indignats del Facebook, ja que la crítica d’aquesta mesura per part d’una persona no docent, avui en dia és admirable. Gràcies de nou.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • I tant que la pots compartir, per això no has de demanar permís dona. Per altra banda qui us dona les gràcies a tu i tots els docents soc jo, ja que heu de suportar una pressió que no qualsevol persona en seria capaç. Ja sé que tu de moment ho dus bé, però també sé de gent que fins i tot ha hagut d’arribar a medicar-se a causa del maltractament per part de l’administració i els mitjans, a més del poc respecte d’alguns pares de cap als educadors i educadores.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Com bé dius, Xerafí, pareix haver-hi una campanya de desprestigi dels funcionaris per part dels nostres governants electes democràticament. I saps quin és el fi d’aquest desprestigi? La privatització.

  La dreta té la recepta ben clara: si vols una cosa, compra-la. I tu diràs: si ja ho pagam amb els imposts! Per a la dreta, els imposts són per a mantenir la xusma a ratlla: antidisturbis, exèrcit, presons, serveis d’intel·ligència, guardaespatlles… Res redistribuir la riquesa, res d’equitat.

  Jollllllllll!!!, comorrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

  I encara que jo no sigui d’esquerres, trob que l’escola esquerrana és molt millor ja que (en teoria) forma ciutadans crítics. Dins aquest pensament crític és allà on hi podem trobar l’educació per a un consum responsable, i és just aquest punt el que preocupa més als poderosos, com també els preocupa que les masses desenvolupin una personalitat com per no deixar-se explotar, en definitiva, que no lluitin pels seus drets laborals ni per la seva dignitat humana.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Et deixaré una frase que va dir en Thomas Jefferson i que al meu parer resumeix la situació:
   ‘Quan el poble te por del govern hi ha tirania, quan el govern te por del poble hi ha llibertat’ .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 3. Avui s’ha publicat que les taxes universitàries pujaran un 10% i que la repetició d’una assignatura pot arribar a costar el 100% del cost real de la mateixa. Fins ara els estudiants pagaven un 15% del cost teòric de la carrera. A partir d’ara pagaran un 25%. Si rellegiu el programa electoral del PP hi trobareu floretes com aquestes:

  “Para el PP, uno de los elementos claves de la próxima legislatura será la Educación”.
  “Proponemos una educación de calidad… con la correspondiente dotación de recursos humanos y materiales”.
  “Una Universidad avanzada y con criterios de excelencia. Mejorar el sistema de financiación”.
  “La Formación Profesional, elemento clave de la educación …”
  “Una educación fruto del consenso”.

  Avui he llegit a la premsa que la Conselleria d’Educació preveu gastar 3 milions d’euros per contractar professorat per fer possible la lliure elecció de llengua. Per això sí que hi ha doblers!

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Com ja vaig dir a un article anterior no tenen vergonya Tomàs. Han consentit que els alumnes i docents pateixin la situació a causa de les retallades i ara tudaran els nostres doblers canviant un sistema educatiu (immersió lingüística) que fins i tot ha estat premiat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada