Jocs amb les plantes de fora vila

Recordo quan era nin, que anàvem per fora vila amb els amics, i a vegades jugàvem amb les plantes. Eren jocs que havíem après dels nostres pares o padrins… era molt divertit.

Ara, fent un poc de memòria, us en contaré un parell, que segur que molts lectors de card.cat hi hauran jugat.

Començaré amb les trompetetes de fulla de garrover. Agafàvem una fulla de garrover, li donàvem forma cilíndrica o de tub, i amb els dits aplanàvem l’extrem d’adalt. Bufàvem… i sonava!!

                   

També fèiem trompetetes amb les tiges tendres del blat. Per a fer-ne una havíem d’estirar suaument una tija de blat verd, a fi de que es rompés allà on era tendre, ho xapàvem en forma de tubet, i en un extrem ho aplanàvem. I com amb l’anterior instrument floral, bufàvem… i sonava!!

       

Fèiem trons amb els colissos, agafant els peculiars saquets que fa aquesta herba, i amb els dits index i gros pitjàvem en l’extrem de la seva obertura, i ho fèiem esclatar amb un cop sec contra la mà contrària… plaf!!, feia el colís. Era divertit!!

Amb  l’Erodium cicutarium (herba d’agulles) en fèiem rellotges. Les agulles no havien de ser ni massa verdes ni massa seques. De cada agulla n’extrèiem varis rellotgets, que eren el resultat de desfer, amb cura, l’agulla. Cada rellotget tenia en el seu extrem inferior com una punteta de llança, que les ficàvem a la màniga de la camiseta, i començava a donar voltes. Al final contàvem els tirabuixons de l’agulleta, i… ens deia l’hora!! Són les cinc, exclamava un. I l’altre responia: el teu rellotge no va bé, perquè el meu diu que són les nou. Era fascinant veure els rellotgets donar voltes… era quelcom màgic.

    

Al cotonet del lletsó o llicsó li pegàvem una forta bufada mentre demanàvem un desig. Era molt divertit fer volar aquell cotonet. A vegades intentàvem agafar-ho al vol, encara que era de bades.

Amb les agulles del pi en fèiem un joc d’atzar entre dos contrincants. Com que les fulles de pi venen el parella de dues agulles unides per un capollet, un agafava una agulla, i l’oponent agafava l’altra, estiravem, i el que s’enduia el capollet guanyava.

 

 

Amb l’herba de cinc nirvis (per aquí l’anomenam metxes) enfilavem flors de margalidot o margalidera borda. Normalment anàvem alternant flors grogues i blanques, encara que no sempre. En fèiem collars, corones i polseres, i ens engalanàvem amb elles. Així ens divertíem.

Amb el margall bord o fletxes, com les solem anomenar per aquí, també hi jugàvem. El joc consistia en ficar-nos una fletxa entre dues mànigues de les camisetes que duguéssim i oblidar-nos d’ella. Al cap d’una hora de jugar, la teníem al coll.

Idò aquests són un parell dels jocs amb els quals ens ho passàvem pipa quan érem al·lots. Segur que a algun lector o lectora, llegint aquest article li venen a la memòria jocs amb la flora silvestre i ho vol compartir en aquest espai digital.

5 comentaris a “Jocs amb les plantes de fora vila

 1. Molt interessants els comentaris. Voldria recomenar-te un llibre Jouets de plantes de Christine Armengaud. Em sembla que ara està traduït al català. Penso que t’agradarà.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 2. Gràcies Joan. Aportació molt interessant i per diversos motius.
  A les esmentades potser hi afegiria el joc amb el trepó. Vet aquí el que en diu l’Alcover-Moll: La gent venera aquesta planta fins al punt que, en trobar trepó florit, li tiren dos punyadets de terra i agenollats davant ell li diuen: «Trepó, trepó, tira ses flors i ses fulles no»; i segons diuen, el trepó deixa caure tot seguit algunes de les seves flors (Men., ap. Tres. Avis, no 68).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 3. Un altre joc. “Se’n va en Pere…torna en Pau”.
  Tan sols és d’aplicació amb infant jovenets. Es tracta d’aferrar-se, amb una mica d’humitat, un pètal -millor si és de textura fina i ben vermell, com els de la begònia – a l’ungle de l’index i després, cantant la cansueta, anar alternant els dits index i mitjà, sobre la taula, a la vista de l’infant

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada