Qui dia passa, any empeny

Avui celebram la festivitat de Sant Valentí, patró dels enamorats.Sant Valentí va ser un metge romà que es va fer sacerdot i que casava els soldats, tot i que això havia estat prohibit per l’emperador Claudi II, qui considerava que la carrera de les armes i la vida familiar no eren compatibles. L’emperador, llavors, n’ordenà l’execució: fou colpejat amb pals i pedres i, finalment decapitat entre el 269 i el 273, fora de les muralles, a la vora de la via Flamínia. La mort de Valentí no fou deguda a conviccions religioses, més bé fou el resultat de la desobediència civil.

Aquest sant Valentí és conegut com a Sant Valentí de Roma i cal no confondre’l amb el llegendari bisbe de Terni, Valentí de Terni, que, en realitat pareix que no existí i l’any 1969 va ser retirat de la llista del santoral romà. Sant Valentí és el patró dels enamorats perquè casava les parelles en secret, segons uns, o perquè és arribat el moment de l’aparellament de les aus, segons altres.

De fet pareix esser que es tracta d’una tradició de països anglosaxons que se va anà implantant a diversos indrets al llarg del segle XX. Al segle XIX a Anglaterra començà l’intercanvi de postals en forma de cor i la pràctica de regalar obsequis com a roses i xocolata a les dones. Sigui com sigui és una festa de marcat caràcter comercial.

Pels romans,el 14 de febrer també era dia de festa. Els adolescents escrivien en un paper el seu nom i el deixaven en un recipient. Després cada un d’ells escollia un paper a l’atzar i els joves quedaven “emparellats” i es lliuraven a jocs eròtics. Després d’aquesta data continuaven essent parelles sexuals durant tot l’any.
A la pagesia es creu que les pomeres ja comencen a donar mostra de la collita que tendran i que el romaní comença a florir:
“Per Sant Valentí
floreix el romaní”:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada