La cançó de la setmana

Ja he comentat altres vegades que les meves principals fonts per descobrir música nova són Radio 3, Internet (sobretot Spotify) i, com no, els companys. És el cas d’aquest grup que us present avui, Creedence Clearwater Revival, que em va donar a conèixer el meu bon amic Jeroni Sureda Servera, en Jeroni nostro, un expert en això del rock clàssic dels 60 i els 70 i que a part d’aquest, m’ha ensenyat altres bandes tan interessants com The Clash o Sex Pistols.

Amb tots vosaltres, idò, un clàssic entre els clàssics: Creedence Clearwater Revival, que pel nom potser no els conegueu, però segurament sí les seves conegudíssimes cançons.

Aquesta banda, a vegades només coneguda amb les inicials CCR, fa una mescla de rock, country i blues… que va ser definit com a roots rock. Per a què us en faceu una idea,  el seu estil consisteix en  unes guitarres enèrgiques (sovint amb llargs solos propis del rock-blues) i en unes lletres que  fan referència al mode de vida del Sud dels Estats Units (la qual cosa és molt pròpia del country).

CCR Va tenir el seu èxit a la dècada dels 60 i principis del 70, i molts dels seus temes han quedat com a vertaders himnes de la música popular nord-americana. Sovint els podem sentir a la ràdio, a la publicitat, en grups que versionen cançons clàssiques i, fins i tot, en el cinema (sense anar més lluny a la mítica Apocalipsis Now o a Forrest Gump, per citar-ne només dos exemples).  La Creedence en tots aquests anys que va estar en actiu va arribar a fer set àlbums d’estudi i, si bé és vera que després el seu canatant i líder, John Fogerty, ha continuat  amb la seva carrera en solitari, mai ha arribat a repetir les quotes de popularitat que obtingué amb la banda (tot això sense desmerèixer-lo, ni molt menys).

D’un grup amb tants d’èxits acumulats és difícil elegir-ne un per mostrar-vos, però al final m’he decidit per Proud Mary, que és un clar exemple d’aquesta influència tan intensa de la idiosincràsia  del Sud dels Estats Units en la banda (i el roots rock en general). Se pot comprovar en la melodia, però sobretot en la lletra de la cançó (us la deix subtitulada) ja que parteix de la idealitzada visió d’un vaixell de vapor, el Proud Mary, pel riu Mississipi. Hi ha alguna altra imatge que pugui definir millor el Sud dels Estats Units?

Au idò, us deix amb la cançó  d’aquest grup que només pel fet que el Gran Lebowski els consideri “el seu grup favorit” ja hauríem  de tenir en consideració.

 

Un comentari a “La cançó de la setmana

  1. Molt bé Pau! Supòs que l’ elecció de la cançó, t’ haurà costat un poc el triar-la, n’ hi ha tantes de bones… Però sense cap dubte, és un clàssic dins els clàssics! Molt bona Pelleta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada