Francesc: un Papa que sembla proper

Durant tota la setmana passada, els mitjans de comunicació d’arreu del món han seguit l’elecció del nou Papa, després de la renúncia de Benet XVI. S’han fet apostes, s’han dit desbarats, veritats i mentides, per tal de dir qualque cosa; la qüestió era que cada un digués la seva sense mirar massa prim, tant del Papa que va renunciar com del que va ésser elegit, però molt més d’aquest darrer.

Però el que importa ara és saber si l’Esperit Sant -que és l’encarregat de suggerir als cardenals el seu candidat-, va encertar o no. Aquesta és la qüestió: sabrà aquest nou papa dur el maneig d’un estat tan petit com és el Vaticà i tan complex com és el de pasturar els més de mil milions de catòlics que hi ha avui en el món? Serà un Papa dèbil (i no només de salut), o pel contrari tindrà una personalitat prou forta per a enfrontar-se als corbs que es passegen pels corredors del Vaticà? Això només el temps ens ho dirà.

Aquest home era un cardenal que sembla que per a la gent de fora -llegiu mitjans de comunicació especialitzats i vaticanistes- no comptava per res, no entrava ni tant sols entre els dotze millors situats; la gent ja no recordava que al darrer conclau, el que havia elegit a Benet XVI, havia estat a la primera grella de sortida. Per altra part, les referències que es tenen del nou Papa són contradictòries, i no em refereixo al que ha sortit publicat aquests darrers dies sobre una possible connivència -qui no té passat que tiri la primera pedra- amb la dictadura militar que hi va haver a l’Argentina a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, sinó que em refereixo a la seva actitud davant temes tan espinosos per a l’Església Catòlica com són els matrimonis homosexuals, el tema de l’avortament o el tema de les relacions fora del matrimoni. I en canvi, sembla que és un gran admirador de Sant Francesc d’Assís, no de bades li ret homenatge escollint el nom d’aquest sant i no el d’Ignasi, en referència a Sant Ignasi de Loiola, que segurament molta gent ho hagués entès molt més, tenint en compte que no de bades va ésser el fundador de l’ordre eclesiàstica a la qual ell pertany (la Companyia de Jesús), vist el desig de canvi del Papa Francesc. Tot això sembla una declaració d’intencions que esper que sàpiga i pugui dur a bon port.

He de dir que l’elecció d’aquest nou Papa em va sorprendre, no dic ni bé ni malament, desconeixia i desconec la seva trajectòria, però les seves primeres passes em fan tenir esperança, la mateixa que vaig tenir amb Joan Pau II Joan Pau I i abans amb Joan XXIII: el seu aspecte humil, senzill i aspecte de bona persona, les seves paraules paternals, la seva actitud davant els poders, el fet que per primera vegada sigui Papa un home que ve de l’altre part del món -Argentina-; aquest canvi de la nomenclatura nominal, després de tant de Benets, Gregoris i Climents, Pius, Innocencis i Lleons, per Francesc; i per altra banda, el que per primera vegada un jesuïta ocupi la seu de Pere. El meu preferit al conclau de 2005 també era un jesuïta, mort fa tan sols un parell de mesos, Carlo Maria Martini, qui segur que hauria celebrat aquesta elecció de Francesc. Els jesuïtes mai aspiraren a la seu de Pere i per tant cal felicitar-nos que a la fi un jesuïta segui a la cadira de Pere; els jesuïtes són una de les congregacions més grans i fortes, i més fidels al Papa, que mai havien tingut a un dels seus representants al front de l’Església Catòlica, sempre s’han conformat en tenir el Papa negre -pel color de la seva sotana-. Sí, crec que l’Esperit Sant ha encertat aquesta vegada, ara cal esperar que els corbs que sempre voletegen pels carrerons i corredors del Vaticà no li treguin els ulls o el converteixin en un altre Joan Pau I. Salut i llarga vida al Papa Francesc, encerts amb la seva gestió, que les ovelles no facin tala i que la barca de Pere arribi a bon port. Amen.

 

3 comentaris a “Francesc: un Papa que sembla proper

  1. Voldria corregir un petit error: a la tercera línia després de la imatge, on diu Joan Pau II hauria de dir Joan Pau I.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)
  2. Esperem mos duri el manco deu anys, peró si se encaprixa en segui se doctrina de Jesus, ajudant en es pobres i més desfevorits……No ho se…. No ho se.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada