Crònica informal

Diu el DCVB que formal és allò seriós, vertader, que no no està expressat en forma de burla, per la qual cosa informal entenc que deu esser tot el contrari. Ho he cercat per corroborar que el títol d’aquesta secció està ben posat, és a dir, que la crònica del ple està mancada de tota seriositat i que respon únicament al que el cronista li dóna la gana. Per tant, com que no tenc cap obligació de reflectir exactament el que es discuteix en el saló d’actes –això ja seria tasca de la secretària o, si volen, dels polítics-, em permet la llibertat de només tractar els temes que em faci ganes tractar. Així, em saltaré a la torera els punts 1, 2, 4 i 6 de l’ordre del dia del ple ordinari del 21 de març, a més dels precs i preguntes i si qualcú té ganes de saber de què anaven que hi hagués anat, que hi havia lloc abastament, perquè només una cadira del públic estava ocupada: la meva. Punt i a part.

El punt 3, que estava agermanat amb el 2, era per fer una modificació puntual de les Normes Subsidiàries, a fi de requalificar i reordenar uns terrenys de Cala Millor per possibilitar la construcció d’una zona hospitalària. Segons el projecte, es tractaria de canviar de lloc algunes zones verdes, comercials, escolars, esportives i residencials per tal d’incloure-n’hi altres de socio-sanitàries, sense que el volum de les primeres en sortís perjudicat. Tots hi estaren d’acord.
-I quantes vegades han fet modificacions puntuals de ses Normes?
-Deu o dotze, es darrer any, si no vaig errat.
-I per què no les modifiquen totes d’un cop?
-Ja fa devers deu anys que hi hi fan feina, però se veu que du molta d’orenga…
-Ah, sent així fan lo que toca, perquè no s’haurien de rompre cap os, amb tanta feina…

En el 5 nomenaren Nicolau Bordal, Joan Planes i Maria Galmés com a membres de l’Ajuntament en el Consorci de Turisme que han fet juntament amb el de Son Servera i l’Associació Hotelera.
-Supòs que s’oposició no hi va estar d’acord…
-Suposes bé. Na Manuela va dir que ets estatuts no estaven clars i que no era de rebut que es secretari fos n’Antoni Gual, però després va comentar que si n’hi posaven qualcú d’es PP votarien que sí.
-Està clar, idò, lo que volia.
-Sí.

En el punt 7 tots hi estaren d’acord: concedir una subvenció de 600 euros a Maria Isabel Massot, una nina llorencina que per lo vist destaca en el camp de la natació sincronitzada i que ja va quedar classificada quarta a l’Open de Múrcia, segona en el de Benidorm i tercera en el Campionat de Balears, en la categoria d’alevins.

En el darrer punt l’Equip de Govern va presentar una proposta per formar part de l’Institut Ramon Llull, creat el 2002 per la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear per, entre d’altres coses, promocinar la llengua i la cultura catalanes a l’exterior. Darrerament el Govern Balear ha abandonat l’Institut i ara una xarxa de municipis de les Illes sol·licita formar-ne part per tal que continuï tenint una representació illenca. Com era d’esperar en vista dels nombrosos atacs a la llengua que està fent l’actual Govern, el Partit Popular va votar en contra i, a més, va presentar l’escrit que segueix:

“Argumentari Sortida de la CAIB de l’Institut Ramón Llull
Després de l’anunci del Govern sobre la sortida de l’Institut Ramon Llull, el Consorci Institut d’Estudis Baleàrics assumirà la promoció exterior de la llengua i la cultura catalanes pròpies de Balears. Aquesta decisió s’ha pres per la deriva independentista del govern català.
Perquè una cosa és defensar la Llengua i cultura pròpies, i una altra molt diferent, la utilització d’aquests elements com a armes per a l’autodeterminació i la segregació d’una Comunitat Autònoma que forma part de l’Estat.
L’any 2011 es va signar un conveni amb la Generalitat de Catalunya per a la participació en el Consorci Institut Ramon Llull, però el Govern de les Illes Balears creu que ara els catalans han trencat les regles del joc i, per tant, no seguirà participant en aquest consorci, la finalitat del qual s’ha distanciat de la finalitat pròpia de defensa de la llengua i cultura catalanes cap a un camí que no comparteix la majoria de la població de Balears, ni dels pobles de Mallorca.
A partir d’ara la CAIB, utilitzarà els seus propis recursos per a les mateixes finalitats culturals i la defensa de les arrels dels nostres pobles a Balears.
L’Institut d’Estudis Baleàrics (IRL) assumirà la promoció en l’exterior de la llengua i la cultura catalanes pròpies de Balears, després de la decisió del Govern d’abandonar l’Institut Ramon Llull al que va destinar aquest any una partida d’1,2 milions d’euros.
Així ho ha explicat la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, que recorda que el Govern, segueixen els criteris d’austeritat, ha decidit que als Pressupostos de la Comunitat Autònoma per 2013 no s’incorpori cap partida econòmica destinada a la participació de Balears en el Consorci de l’Institut Ramon Llull.
La Conselleria dirigida per Rafel Bosch fa un balanç “positiu” de la participació del Govern en l’Institut Ramon Llull durant els últims anys i va reconèixer la “importància” d’haver “compartit experiències i bones pràctiques treballant en aquest sentit, sobretot, en l’àmbit de la difusió internacional i dels programes comuns de les seus del IRL a Palma de Mallorca i Barcelona”.
No obstant això, creiem que la política ha d’estar al servei de la cultura i no al servei de principis ideològics partidistes, i actualment, l’Institut Ramon Llull s’està utilitzant amb finalitats polítiques per recolzar les tesis no majoritàries a Catalunya d’independència havent traspassat el que es refereix a la defensa, protecció i difusió de la llengua i cultura catalana en l’exterior.
És per això, que la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats aposta pels organismes propis per a la difusió de la llengua i la cultura i disposa de la Direcció general de Cultura i Joventut del Consorci Institut d’Estudis Baleàrics per a la projecció de la llengua i la cultura catalanes pròpies de les Balears, que està entre els seus objectius principals.
La Generalitat que lidera Artur Mes aplica les retallades en sectors tan sensibles com la Sanitat o Educació però, per contra, amb prou feines si continua en la seva obstinació de promocionar el català i la cultura catalana costi el que costi, com a sant i senya de la seva política sobiranista.
En plena onada de retallades pressupostàries, l’Institut Ramon Llull, organisme de la Generalitat que té com a finalitat la “projecció exterior de la llengua i cultura catalanes”, ha repartit un total d’1.496.486 euros de subvencions entre universitats de fora de Catalunya per contribuir al finançament de la docència d’estudis catalans. Les subvencions corresponen al curs 2012-2013 i són a càrrec del pressupost de l’Institut –el consorci del qual també està integrat pel Govern de les Illes Balears-, segons es recull en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del passat 10 d’agost.
D’aquesta manera, projecció de la llengua i la cultura catalanes pròpies de les Balears es durà a terme des de Balears i es farà marxa enrere a una partida de 760.000 euros dels pressupostos generals prevists per a l’any 2013 per finançar el Ramón Llull. Utilitzant aquesta partida per a la promoció des de Balears, sense confondre la Cultura amb les intencions sobiranistes d’un partit polític que no té ni la majoria absoluta ni el repatller de la societat catalana, ni per descomptat, la legitimitat de decidir sobre la societat balear”.
-Sagrades! Supòs que faràs qualque comentari…
-Sí, però en articles a part, que això s’ha fet massa llarg. Només diré que s’accent sobre “Ramón”, es nom d’Artur “Mes” i algunes errades gramaticals no són meves, sinó d’es document.

 

2 comentaris a “Crònica informal

 1. Puc entendre que el pp no estigui d’acord amb les idees independentistes de CIU, però anar-se’n del Ramon Llull és fer política amb la llengua.
  Quin mal fa promocionar el català a les universitats europees? Que té a veure això amb les dèries independentistes de Mas?

  Pq no tenguis les mateixes idees q un altre partit polític (i això q també són de dretes) ja no hi pots col.laborar a pesar que sigui per un bé comú? AIXò és la política que volem?

  No ho entenc. Si algú em vol fer el favor d’explicar la relació que hi ha entre una cosa i l’altra….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Rellamps! Aquest escrit és d’aquell partit que deia que no feia política amb el tema de la llengua?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada