La “coma” del Partit Popular

L’article tercer de l’Estatut d’Autonomia diu: “La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, tendrà, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial.” Aquest simple paràgraf, que a primera vista sembla senzill, va provocar molta controvèrsia quan es va redactar, ara fa 30 anys.

La polèmica venia provocada per la coma que hi ha darrera la paraula “catalana”, perquè així com està redactat vol dir que la llengua catalana és la pròpia de les Illes Balears; si llevàvem la coma, en canvi, voldria dir que l’oficial a les Illes seria la llengua catalana que es parla aquí, sense especificar que és la mateixa de la resta dels Països Catalans. O sigui, que sense la coma vendria a dir que el català i el mallorquí no són la mateixa llengua.

Dic això perquè en el ple d’ahir, per justificar el seu abandó de l’Institut Ramon Llull, els representants del Partit Popular presentaren un escrit en el qual no hi ha la coma, deixant entendre quina és la seva postura davant la unitat de la llengua catalana. I si això només hagués passat un pic es podria atribuir a un error tipogràfic, però s’estrevé quatre vegades, en els paràgrafs 1, 5, 9 i 12, per la qual cosa està ben clar el seu posicionament.

Segons l’encapçalament de l’escrit, es dedueix que el van redactar a Ciutat i que es distribuí pels pobles que també volen formar part de l’Institut Ramon Llull, però això no lleva gens de responsabilitat als membres del Partit Popular de Sant Llorenç, perquè si sabien el significat de l’esmentada “coma” vol dir que estan d’acord amb el que significa, i si no ho sabien vol dir que no són conscients de la seva importància. O sigui, que o són gonellistes o són incompetents. No sé que és pitjor.

3 pensaments a “La “coma” del Partit Popular

  1. Home… Pels de Palma (Bauzá i companyia) no m’estranyaria gens que hi hagués intencionalitat vistos els seus antecedents. Però dels de Sant Llorenç vull pensar que senzillament no s’hi han fixat. Que no l’han reparada.

    I per aquesta badada no els diria incompetents. Com a professor de català he contat moltes vegades aquesta anècdota i te’n faries creus de la gent que hi ha que desconeix aquesta anècdota. De fet molts dels nostres lectors segur que l’han descobert gràcies a tu.Això sí, s’haurien de mirar millor els documents, encara que venguin de Palma.

    Per acabar de detallar l’anècdota diré que en temps de la redacció de l’estatut biel majoral i altres lingüistes especialistes q ajudaven a la redacció van posar la coma amb tota la intenció del món i els revisors de l’estatut gollenistes (aquests sí que els podem titllar d’incompetents) la passaren per alt com bé esperaven els lingüistes.

  2. No estic d’acord amb tu, Pau. No crec que una redacció que permet dubtar de la unitat de la llengua catalana pugui esser qualificat d’anècdota, i manco si es repeteix quatre vegades en el mateix document.

    • Sient sincers, crec que els nostres polítics ( i xerr per tots) quan els envien un document de Palma, vull suposar q el se llegeixen ( alguns crec q ni això), però no els veig analitzant el document amb lupa i molt menys fixar- se amb comes ( ja els va bé així com està).
      De fet, encara recordo un Ple que vaig anar fa uns anys en què UM feia setmanes que estava pendent que l’Ajuntament es pronunciés sobre un document que havien enviat des de UM de Palma sobre mediambient. Idò al final va resultar que aquell document que circulava per allà des de feia setmanes no se l’havia llegit ningú: ni el mateix regidor d’UM, ni el regidor de Medi Ambient ni ningú de la Sala. O almenys ningú va ser capaç de fer-ne un resum. Diríem que va ser una situació batant còmica.
      Per això si algun dia em fes polític (que no serà el cas) ho faria sempre amb un partit independent que no hagués de rendir comptes dels documents que escriuen per Ciutat ni dels seus fets.
      De totes maneres, com diuen, hi ha tantes opinions com persones…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.