Què en trobau?

Ara és època de collir ametlles i garroves, una activitat agrícola molt arrelada a la nostra terra que abans tothom feia (com bé ens ho recorda en Joan Roig “Dalmau” en els seus relats històrics). Es pot dir que era un mitjà de subsistència bàsic per a Mallorca.

Però el temps passa: l’agricultura ja no és la nostra principal força econòmica (sense cap intenció de subestimar-la, ni molt manco); l’ametlla de Florida és una rival difícil de batre en el mercat; la gent ja és més peresosa… Així les coses, què hem de fer amb les ametlles i les garroves dels nostres camps? Val la pena collir-les amb els pocs doblers que hi guanyes? És necessari collir-les per tal de conservar els nostres camps ja que, segons diuen, si no ho fas l’arbre es fa malbé? Les hem de collir només per continuar la tradició? I si no les arreplegam, està bé que les manem collir a altra gent més necessitada ? O això és una actitud patriarcal?

Hi ha moltes preguntes per respondre… I vosaltres què en trobau?

9 comentaris a “Què en trobau?

 1. Crec que si ens fa ganes collir les ametles i les garroves les hem de collir, i si no, no, tant si ens resulta econòmicament rendible com si hi feim quebres.
  A no esser que vulguem tenir els arbres preciosos per què les fotos dels turistes resultin més lluïdes…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Crec que haurien de trobar la manera de comercialtzar -la, amb les garroves poden fer xocolate i ben segur altres menjar però que siguin bon pk he menjat alguns gelats fets de mallorca i no són d alló més suculent…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 3. Opín igual que en Pep, que cadascú faci el que vulgui. De petit, la veritat, record que pels doblers que en treia no valia la pena l’esforç (això sí, va ser una passa més dins la meva formació bastant enriquidora).
  Pel teu benefici és clar que els culls (torró, ametlles torrades…) però si en tens més d’una quartarada no te basta ni per fer-ne un terç.
  Queda l’opció de donar-les a collir sempre amb un tracte que sigui just

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 4. Cal dir, no tenc gens clar el que tenen i crec que la Conselleria tampoc troba solució, que al nostre terme municipal s’estan morint els ametllers i que si la cosa segueix així no sé si en quedarà cap per recollir les ametlles

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 5. Des de la inexperiència de no haver-ne collides mai la meva opinió és que si es tractés d’un producte inferior en sabor i qualitats a un d’extern potser valdria més deixar-ho anar, però tenint en compte que és un producte que no es superat per cap varietat estrangera (des del meu punt de vista), s’hauria de recollir i fins i tot fer-ne una D.O. o semblant.
  Mai he menjat una ametlla tan bona com la d’aquí, en canvi si que he begut vins millors que els d’aquí i de vins si que en tenim de D.O.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 6. La malaltia és causada per un fong que s’alimenta de la fusta a arbres envellits. La solució seria tractar amb fungicida, però afegiria més despesa a un cultiu ja de per sí poc rendible. A més, per així com es desenvolupa la malaltia no està clar que el tractament arribés a matar el fong. Per tant, l’única solució seria replantar amb arbres joves.
  No veig factible fer una DO per a l’ametlla mallorquina. Podria ser una indicació geogràfica protegida. Clar que per sí sola no garanteix més sortida al producte. La demanda dels consumidors canvia amb el temps, però encara ha canviat més la comoditat dels mallorquins. Tomar ametles de sol a sol, te garanteix un ingrés mínim de 1500 E si l’ametla és teva. Si no, posa-li 1000 E. I te garanteix un bon moreno de finals d’estiu… En la pregunta de per què no es tomen, hi ha altres inputs de caire més politico-social.
  Tampoc tenc tant clar l’impacte sobre el turisme. La floració té lloc a l’hivern, quan quasi tots els hotels estan buits. A l’estiu, un ametler fa poca mirera.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
  • 1500 euros? Idò a jo m’estafaven!!! No en cobrava ni la meitat!!! Amb 16 anys 1500 euros m’haguessin parescut sortits del cel je je
   Ara seriosament, depèn de l’any a quin preu va, però normalment crec que no se cobra tant a no ser que siguis una màquina collint-ne. A més a sa peladora després t’ho deixen a res.
   Almanco en la meva joventut… No sé si ara ha anat a millor.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada