Poden els projectes TIL aprovats ser il·legals?

Un dubte que vaig tenir després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i posterior nou decret, és si aplicar el decret de Trilingüisme podria ser il·legal.

Tot i que el Partido Popular, al capdavant del Govern de les Illes Balears, va treure un decret TIL nou (TIL 2) el mateix dia que el TSJB va suspendre l’anterior (TIL 1), sembla que el decret a aplicar seria el nou i no el ja suspès.

En cas de que fos així s’hauria de fer un projecte de centre nou, ja que TOTS els projectes de centre aprovats amb el TIL 1  quedarien també suspesos.

Per altra banda no s’han redactat nous projectes amb el TIL 2 que a dia d’avui és el vigent. Ni hi havia temps per part del centres ni la Conselleria hages tengut temps per revisar-los i aprovar-los (amb els anteriors va estar fins a 1 mes i mig per fer la corresponent notificació).

Així les coses:

 • No estarien cometent una il·legalitat els centres aplicant els projectes TIL?
 • No seria el projecte lingüístic de centre anterior al TIL 1 l’únic amb validesa legal per poder-ho aplicar?
 • S’hauria de negar la comunitat educativa (docents i pares) a aplicar els projectes TIL?

 

 

7 comentaris a “Poden els projectes TIL aprovats ser il·legals?

 1. Consultat un advocat de contrastada solvència em va contestar que de fet el més probable és que sigui així, i que el projecte a aplicar sigui l’anterior al TIL, la Immersió lingüística

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 2. En la meva opinió jurídica (encara que no som advocat ni tenc solvència contrastada), en tant no recaigui una resolució judicial dictant la nuŀlitat del decret i del decret-llei, la normativa vigent a aplicar està formada no per una de les dues normes com pareix desprendre’s de l’article sino per les dues: el Decret 15/2013 de 19 d abril (que anomenes TIL1) menys l’art 20, derogat per la norma posterior, i menys l’Annex (que conte el calendari d’aplicació) , suspès pel TSJ, i el Decret-llei 5/2013 de 6 de setembre (que anomenes TIL2) que adopta les mesures urgents perquè el primer decret pugui ser aplicat malgrat la suspensió del seu Annex.

  Les normes transitòries del Decret-llei preveuen que els centres amb projectes aprovats, en aquella part afectada per la suspensió, hauran d’elaborar una proposta per ajustar-se a la nova previsió legal en el plaç que fixi la Conselleria, per aplicar-ho de forma transitòria en el curs 2013-2014.

  Només es podrà afimar, tal i com dius, que els TILs són iŀlegals una vegada recaigui resolució judicial ferme en aquest sentit i, en conseqüència, no crec que jurídidcament es pugui defensar que els pares i professors es puguin negar a la seva aplicació.

  Una cosa diferent és que es tracti d’una mostra més (i ja en duim unes quantes en els darrers anys) de mediocritat legislativa que, a través de l’abús en l’aplicació  de la llei per part de majories parlamentàries i amb absolut despreci a les decisions judicials i a la jerarquia normativa més elemental, únicament aconsegueix sembrar dubtes, amb la conseqüent judicialització, en matèries que per la seva especial incidència en la societat haurien d’estar allunyades de tots aquests vicis.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Què el decret vigent és el TIL2 queda clar, però cada centre hauria de fer un projecte amb aquest nou decret i no hi ha temps material. Així doncs, pareix que el darrer projecte aplicat hauria de ser el vàlid en aquests moments, no ho creus?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 3. No és que el Decret-llei (TIL2) sigui vigent i el Decret (TIL1) no ho sigui, els dos estan vigents (exceptuant l’art 20 i l’annex del TIL1). Així doncs els projectes aprovats d’acord amb el TIL1 són vàlids (en tant un jutge no digui el contrari) amb les modificacions incloses pel TIL2.

  Aquestes modificiacions afecten al calendari TIL de batxillerat i fromació professional, que han estat eliminades, i igualment s’elimina la previsió d’implantació pel curs 2017-2018. En canvi no es modifica ni el model TIL, ni el projecte (excepte l’art.20), ni el règim de professors ni alumnes.

  Què suposa en els projectes TILs aquestes supresions? Aquí la meva ignorància en la matèria m’impedeix opinar si els projectes queden tan afectats per aquestes eliminacions que facin impossible la seva aplicació pràctica.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
  • Jo t’ajudaré Libèl·lula…. El Govern ja tenia ben palnejat un Pla B (encara q diguessin que no) per si el Tribunal els tirava per enterra el seu TIL (que era de preveure). I quin era aquest Pla? Fer la cosa més poc democràtica que podien fer: un Decret llei just unes hores després de la sentència del Tribunal que es botés ” a la torera” la decisió dels jutges. Ells ja saben que noltros ho recurrirem al Tribunal Constitucional que per molt politizat que estigui ens donarà la raó pq és “de cajón” que aquest TIL està mal aplicat. Però ells saben bé que aquest Tribunal tardarà més d’un any a contestar i així salven aquest any escolar per poder aplicar el seu TIL. Que democaràtics que són, no?

   Sobre si “els projectes TIL queden tan afectats per aquestes eliminacions que facin impossible la seva aplicació pràctica”… si uses el sentit comú no es pot aplicar, però només la Conselleria d’Educació ho pot dictar i abans de reconèixer que s’han equivocat i que han fet el ridícul més espantós en la història de l’Educació no diran res. Preferiexen trobar-se casos com ha passat al meu institut: que una assignatura s’hagi canviat a darrera hora a l’anglès, però els llibres ja els tenguin els nins en català. Així tendrem un professor que per ex imparteix l’assignatura de Naturals en anglès dins l’aula a uns al·lots que no tenen nivell d’anglès suficient per assimilar aquesls conceptes (en català ja els costa així que imaginau-vos…) i que per més inri tenen el llibre en català pq els han canviat el TIL a darrera hora. Com estudiaran en anglès si tenen el llibre en català? L’hauran de tornar comprar amb la crisi que hi ha? Surrealista veritat? Idò això passa de veres a les nostres aules!!! Visca les autopistes d’educació d’aquest govern!!!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 1 vot)
  • També està vigent l’anomenat Decret de Mínims per als cursos on no s’aplica el TIL aquest any.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 1 vot)
 4. Si el tribunal decreta la suspensió del calendari i de les instruccions pareix que els projectes fets a partir d’aquest calendari i d’aquestes instruccions no tenen validesa perquè la suspensió afecta l’inici del procediment.
  Ara bé, coincidesc en què s’ha d’esperar que els tribunals es pronuncïin. Sé que UGT h’ha presentat un fa dos dies i l’STEI una interlocutòria avui dematí que segons el nostre servei jurídic considera que els projectes de llengua vàlidas als centres són els del curs 2012-2013.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada