Nina Piris…àrbitre internacional de Korfball

Entrevista a: Nina Piris àrbitre internacional de Korfball

Nina Piris Münch, filla de pares alemanys, va néixer el 24 de desembre de 1984 a Frankfurt (Alemanya). Els seus padrins tenien una casa de vacances a Canyamel on hi passava l’estiu. A partir dels nou anys va venir a viure a Artà on cursà estudis, i actualment és la primera àrbitre internacional de Korfball de les Balears.

Nina com va començar la teva carrera esportiva? Als 11 anys, jugant a bàsquet. Des de fa 3 anys som jugadora del Zona 5 de Manacor, i gràcies al bàsquet vaig conèixer el Korfball. El 2004 vaig partir cap a Terrassa a estudiar Òptica i al pavelló on jugava es va celebrar una copa europea de Korfball, cosa que en aquell moment em sonava a xinès; vaig anar a veure un partit… i em va agradar. Una al•lota del meu equip de bàsquet hi jugava, i me va dir si volia anar a entrenar i ja va estar fet. Hi vaig jugar del 2005 al 2009 que vaig acabar la carrera i vaig tornar cap a Mallorca.

Com has arribat a àrbitre internacional de Korfball? L’any 2006 vaig jugar amb la selecció universitària catalana. Del 2006 o 2007 vaig començar a fer d’àrbitre. El 2009, a més, vaig ser delegada de la selecció sots16 i de llavors (i esper que durant molts d’anys encara) som jurat de la Federació Internacional de Korfbal, això implica viatjar a diferents campionats arreu del món. El passat mes de juliol vaig anar a Colòmbia als jocs mundials, i allà vaig aprofitar per treure’m el títol d’entrenadora.

Compensa econòmicament ser àrbitre internacional?
És un honor que et convidin, no cobres, però tens totes les despeses cobertes (vols, hotels i menjar) i sobretot coneixes gent de tot el món.

El Korfball és un esport poc conegut. L’exhibició que feres a les passades festes de s’Illot va ser un èxit.
El Zona 5 de Manacor em va demanar per fer l’exhibició a s’Illot, i no pensava que tingués tant d’èxit. Va anar molt bé.

On va néixer el Korfball? El Korfball o pilota cistella és un esport similar al bàsquet, desenvolupat a Holanda el 1902, que va tenir participació en l’olimpíada de 1920 i que es juga actualment en més de 54 països del món. Per tant és un esport que es juga des de fa més de cent anys.
Com és juga? L’objectiu principal de l’Korfball és marcar punts encistellant el baló a la cistella de l’equip rival. A diferència del bàsquet no hi ha tauler. Es juga en equips de 8 persones (4 homes i 4 dones) sent l’únic esport del món que és 100% mixta. La pilota no rebota a terra com el bàsquet només es pot aturar o llençar a cistella. Només es pot marcar a una persona del mateix genero. Hi ha dues cistelles, els jugadors d’atac passen a defensar i als defensors a atacar, el contacta físic està prohibit. El Korfball ve a ser una especia de passar i tallar, es passos també són iguals que a bàsquet. Els jugadors no tenen posicions, tothom juga per igual, tant en defensa com en àtac.
Per la gent que ha practicat bàsquet és fàcil l’adaptació? Sí, però no és el mateix que el basquet, el fet de que no hi hagué taulell fa que el tir sigui diferent, va millor si tires amb les dues mans i així el tir és més bombat, es pot tirar més amunt ja que el cèrcol (aro) està mig metre més amunt que el bàsquet.
Arran de l’èxit de la demostració que feres a s’ Illot penses seguir promocionant el Korfall? El 2011 em va cridar un senyor del Consell Insular que va veure un partit de Korfball a Catalunya, li va agradar tant, que volia fer qualque activitat a Mallorca. Varem fer una xerrada informativa per als professors de les cooperatives de Palma i una jornada d’esports a Cide. La promoció va quedar un poc dormida, sé que a les escoles a vegades hi juguen, intentaré tornar a arrancar la promoció quan comenci el nou curs escolar. Com a mínim m’agradaria que es jugui a les escoles, ja que és un esport mixta que va molt bé per les classes d’educació física.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada