Pere Vallespir Escandell, TOR serà ordenat prevere pel Bisbe Javier Salinas el dia de Sant Francesc

El proper dia 4 d’octubre Fra Pere Vallespir Escandell, serà ordenat prevere pel Bisbe Javier Salinas a la Seu i passarà a servir a la comunitat de la Mare de Déu dels Àngels de Cala Millor.

Fra Pere on va néixer?
A Valldemosa, crec que naixem on estem destinats, sóc fill de guàrdia civil, i en aquell moment el meu pare estava destinat el poble de Valldemosa. Així que sóc valldemossí . Amb una devoció especial a Santa Catalina Thomàs . El meu pare Bartomeu era de Costitx , de Can Peu , i la meva mare Ester, és d’Eivissa . Una cosa curiosa : el meu pare estava destinat de Guàrdia Civil a Eivissa . No es volia casar amb una eivissenca i se’n va anar a Ceuta . I a Ceuta va conèixer la que és la meva mare .

Felicitacions per a la seva propera ordenació. És una bona notícia.
Gràcies…sí és una bona notícia. En primer lloc per a l’Església , segon per la comunitat franciscana de la Tercera Ordre i després per a mi , perquè rebré una gràcia especial, que és la gràcia de l’ordenació.

Ha estat llarg el camí?
En el meu cas , llarguíssim ! . Dos dies abans de la meva ordenació hauré complert cinquanta-dos anys . Però des de petit , des que tenia sis anys , a Campos , ja tenia ganes d’entrar al Seminari , però totes les condicions em van conduir cap al ‘no’ . Fins que vaig complir els quaranta anys i em vaig dir : Què vols ser de gran? Em vaig plantejar i va sortir el que va sortir . Ara sóc frare de vots solemnes i si Déu vol , el Bisbe de Mallorca , dia 4, m’ordenarà sacerdot a la Catedral .

Quin procés segueix una persona que entra dins un convent franciscà ?
Per als franciscans i per a la gent que entra en un convent , l’important és la vida de comunitat , és a dir , el fet de ser ordenat és un pas més en la teva vida . És el que ens separa de la cultura dels diocesans , que viuen independents en les seves rectories . Quan dius ” vull ser frare ” , no et vesteixen l’endemà. Primer cal passar un any d’apostolat , un any de aspirant i després comences el noviciat . Després del noviciat que és un any com a mínim , entres en un procés com a frare de vots temporals , on has de fer tota la formació de teologia i filosofia i després si el troben pertinent , et permeten entrar definitivament en l’ordre. Aquest procés pot durar tranquil • lament entre nou i deu anys . Després dels vots solemnes tu demanes a l’ ordre si creu oportú que se’t ordeni com a sacerdot .

Quin temps fa que va fer els vots solemnes?
Ara ja farà gairebé tres anys . I de diaca duc dos anys i mig .

Què el va decidir a demanar l’ordenació?
Que hi havia uns joves que em demanaren per a confessar (m’ha passat en tres ocasions darrerament) i no vaig poder administrar-los el sagrament de la confessió. A més de ser servir a l’ordre franciscana podré dir Missa completa i servir a la Parròquia de Cala Millor.

Abans de ser frare a què es dedicava?
A causa de que vaig fer el servei militar a la Creu Roja , em vaig dedicar al món de la solidaritat , especialment en la cooperació internacional . He viatjat a països d’Àfrica , Orient Mitjà i Amèrica Llatina . Després , com a membre de la Germandat de Donants de Sang vaig participar en la unió de les dues associacions , acabant de president de la Germandat de Donants de Sang . Durant tot aquest temps vaig anar cursant els estudis a l’Institut de Ciències Religioses . També he participat com a cap de gabinet i assessor de la Conselleria de Sanitat de 1999 a 2003. I he participat en una infinitat d’associacions.

Què desitja d’aquesta nova etapa ?
Si alguna cosa té una persona ordenada és que ha de ser un servidor , i això ho ha dit el Papa darrerament , que no es cansa de recordar a la gent l’essencial de les coses . L’important no és dir : “Sóc el rector o el vicari de tal lloc ” . No, l’important és que ets l’encarregat d’aquesta comunitat , i el seu servidor . Desitjo ser un bon servidor.

El dia de la seva ordenació el Papa també estarà de festa.
Si, Pensar que el Papa Francesc, el mateix dia i la mateixa hora , estarà pregant a la tomba de Sant Francesc d’ Assís … com franciscà és un veritable regal. A més és el sant del meu germà Francesc, que va morir d’accident fa 19 anys i també és l’aniversari del meu pare, que va morir va 6 anys.

El passat mes de juliol el destinaren al convent d’Artà. Deixar el convent de Sant Francesc i l’escola de Palma va ser un canvi difícil?
La bellesa de la nostra vida és que no ens aferrem a on som . Quan vaig arribar a Artà , que ja farà gairebé dos mesos que hi sóc , ja tinc a gent coneguda , i la gent nova , et carrega d’una il•lusió nova . A mi em fa molta il•lusió els reptes , i crec que a Artà , la comunitat franciscana té un repte important , que és donar vida al convent . Vida no sé si donaré , però soroll i una mica de festa, segur. A més també em fa il•lusió el servei que he de fer a la Parròquia de Cala Millor. Quan hi havia els soldats de la Creu Roja (com a responsable) hi venia molt i sempre m’ha agradat Cala Millor.

Ser sacerdot és un orgull?
Antigament per les famílies era un orgull tenir un capellà . Avui en dia quan algú es fa capellà diuen : Quina llàstima . El sacerdot és una persona que ha decidit dedicar tota la seva vida i els seus esforços als altres . Si sabéssim connectar amb els joves i explicar-los que hi ha una vida de lliurament als altres ! Quants joves veiem que viatgen a Burundi , Rwanda o el Perú a realitzar activitats voluntàries ! Doncs nosaltres fem el mateix .

Va ser difícil elegir l’ordre Franciscana?
Quan havia de triar en quin ordre volia fer l’experiència , vaig manifestar al superior del Seminari que no volia anar als franciscans . Curiós que acabés precisament en els franciscans . A tot el que he dit que no , al final ha estat que sí. Què he après ? A dir : “que sigui el que Déu vulgui”.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada