Els nacionalisme català i espanyol des del punt de vista de l’ombra humana

Voldria treure a debat la qüestió de la sobirania catalana, des del punt de vista de l’ombra psicològica. Per això, proposo la lectura del següent article (feu clic a l’enllaç): https://www.facebook.com/notes/jordi-pruneda-vellveh%C3%AD/a-lombra-del-xoc-catalunya-espa%C3%B1a/304578809586151

L’altra dia en un debat per Internet, em va agradar molt l’anàlisi que en feia el meu amic Enric Carbó sobre aquest article que us he adjuntat: “Sorprèn (i a mi m’espanta una mica) el nivell d’agressivitat que està generant, i de falta d’entesa. Em va impactar llegir aquest escrit del psicòleg Jordi Pruneda, sobre l’ombra que hi ha en tot aquest conflicte.

Crec que té molta raó quan diu que l’ombra que tenen els catalans és el victimisme, la covardia i el ressentiment.

La resposta que s’està donant des d’Espanya, pens que és l’arrogància, el “desprecia cuanto ingnora” de Machado. El que sí que està clar és que el diàleg s’ha tornat dificilíssim, abunden els insults i la sordesa.

Em preocupa aquesta ceguesa i manca de comprensió, ja que, al final, genera dolor i, potser, violència. Si el procés sobiranista surt bé, crec que Espanya viurà un impacte de pessimisme estil generació del 98. Si surt malament, als catalans ens espera una altra generació de derrota, victimisme i ressentiment. Com es posa llum a aquesta ombra?

A uns i a altres nacionalistes, els enrabia el nacionalisme de l’altre.

El problema del victimisme i la projecció de l’ombra pròpia sobre els altres, és que, el que projecta, no és tan ximple com per “inventar-se” les injustícies. És ben real la persecució del català, no un invent. El problema no és tant aquesta realitat, sinó que activi l’ombra d’un mateix, el terror de “ens volen destruir una altra vegada”, “van a per nosaltres”, amb la qual cosa, un actua reactivament i no proactivament.

Un simple exemple d’actuar des de l’ombra seria el que aquests dies s’ha difós molt per les xarxes socials independentistes, una col·lecció d’insults que ha tingut la paciència de recopilar algun independentista: <http://www.pinterest.com/heroisindepes/herois-indepes/>.

L’ombra catalana està molt ben alimentada, voluntaris ben disposats no en manquen. Fins a quin punt s’és conscient d’ella i fins a quin punt bloqueja passar del reaccionisme, la destrucció de l’adversari i l’odi, a la proacció constructiva encaminada cap al sobiranisme?”

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada