Son Sureda Ric

Cada dijous, des de les 10 a les 14h, Son Sureda Ric convida als interessats en la cultura, tradició i enologia més típiques de Mallorca a visitar una possessió que roman sense canvis des del S. XV.

Amb el descobriment, fa uns mesos, del portal forà de les cases, datat al segle XV, Son Sureda Ric ha completat una part important de la seva història, una història de la que es té informació des dels temps de la Conquesta de Mallorca per part del Rei Jaume I.

Les terres de Son Sureda Ric van pertànyer a la porció   Alqueria de Sa Sínia que el Rei Jaime I va donar al seu cavaller Nuno Sanç , després de la conquesta de Mallorca (1231). Nuno Sanç, per la seva banda, va iniciar un procés de divisió de l’alqueria.

Les primeres notícies dels Sureda com a propietaris de la “possessió Son Sureda” daten de 1471. A l’octubre de 1478, Bartomeu Sureda reparteix la finca entre els seus dos fills i queda així dividida a Son Sureda Pobre i Són Sureda Ric . La línia masculina dels Sureda de Son Sureda Ric es va extingir en 1759, per donació de Guillem Sureda al seu nebot Llorenç Más. D’aquestes dates data també la reforma de les edificacions, l’aparença de les quals i estructura interior i exterior s’ha mantingut fins a l’actualitat.

La propietat va anar dividint-se amb el pas dels anys i generacions, fins que en 1951, el matrimoni Morales-Santandreu (Manuel i Petra) va adquirir la finca, de 40 hectàrees, que incloïa les primitives cases, capella i vinya de la “possessió”. Son Sureda Ric és actualment propietat de la seva filla, Mª José Morales.

La capella de Son Sureda Ric: un regal pel pare Julià

La tradició religiosa ha estat, des de sempre, molt unida a la vida del camp mallorquí, les seves celebracions lliguen les collites, o dons del Senyor, amb assenyalats dies de culte. La capella de Son Sureda Ric acull, encara avui, misses per als veïns i membres de la família Jara Morales.

L’any 1828, Jaume Mas (fill de Llorenç) va manar construir la capella per al seu fill Joan Mas (Pare Julià), que l’any 1826 va prendre l’hàbit del Patriarca Sant Domènec en el convent de Manacor. Aquesta família passava per una de les més partidàries de D. Carles. Per la qual cosa, no és d’estranyar, que a l’intent carlista del 35, el Pare Julià, fora inclòs entre els implicats. Per esquivar els enemics es va amagar a Son Sureda fins que, veient que no podia continuar, va fugir improvisadament per prendre un vaixell rumb a Sardenya, d’on no tornaria mai més.

La capella de Son Sureda Ric és un dels elements patrimonials més importants del conjunt arquitectònic de la possessió i fou citada per l’arxiduc Luis Salvador d’Àustria com una de les capelles privades més importants del terme municipal de Manacor.

Disposada perpendicularment, respecte de la façana principal, va ser construïda a principis del s XIX i beneïda el 23 de desembre de 1828 pel prevere manacorí Miquel Bordoy, terciari dominicà. Sobre el seu portal se situa una fornícula amb la imatge de Santa Bàrbara que encara conserva restes de la seva antiga policromia. L’oratori està presidi per una imatge de la Verge del Roser del segle XVIII.

A la festivitat de la Mare de Déu d’agost, el dia de Reyes i el dia de Pasqua la capella de Son Sureda Ric segueix convidant als seus feligresos a aquestes tres misses rurals. Antigament se celebraven de forma regular per als veïns de les “possessions” properes, era molt més còmode que haver de traslladar a tota la família fins a Manacor en cavall, carro o bicicleta. Avui cobrir els 5 quilòmetres que hi ha des de Son Sureda a Manacor amb cotxe no suposa cap esforç però ens agrada mantenir les nostres tradicions!.

Història i vins ecològics 

Son Sureda Ric ha recuperat la seva tradició vinícola. L’activitat del celler es duu a terme a les sales originals (segle XVIII), de grandària limitada, que no estaven dissenyades per a un ús industrial, per això la producció anual és tan reduïda. En l’actualitat conreem 3 hectàrees de vinyers ecològics, que són explotats de forma especial i amb l’objectiu d’obtenir els vins negres de qualitat, que comercialitzem amb la marca Són Sureda Ric.

Les terres franco-arenoses i calcàries del miocè, perfectes per a l’obtenció de raïms negres d’altíssima qualitat, són les que donen nom a Son Sureda Ric. Aquesta finca s’ha guanyat el qualificatiu de RIC per la fertilitat de les seves terres i aquí és on neixen els vins ecològics Són Sureda Ric de les varietats Callet, Ull de llebre i Cabernet Sauvignon.

El vinyer, situat íntegrament dins de la finca, es treballa seguint les normes UE d’agricultura ecològica. El CBPAE (Consell Balear per a la Producció Agrícola Ecològica) és l’organisme oficial de control, dependent del Govern de la Comunitat Autònoma, que supervisa i inspecciona el procés d’elaboració, les instal·lacions i cultius en la finca. L’any 2000 es va iniciar el procés per a la certificació de la finca com de Producció d’Agricultura i Ramaderia Ecològiques. En realitat la consecució de la certificació no va suposar grans canvis ja que la gestió de les terres i bestiar es venia fent en règim extensiu i amb un ús molt reduït de productes fitosanitaris i abonaments químics.

D’altra banda, una gran part de la superfície de la finca es destina a la producció de cereals, lleguminoses i fruits secs, per proveir el bestiar oví i porcí que es cria en condicions de semillibertat.

Si et sents atret per la història, l’entorn i la forma de treballar de Son Sureda Ric estàs convidat a visitar-nos qualsevol dijous entre les 10 i les 14h. Podràs prendre una copa de vi davant les vinyes i, si vols, adquirir qualsevol dels nostres productes ecològics a preus reduïts.

Informació: Carme Llinàs i Javier Jara – telf. 619 486 619

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada