Tal dia com avui: 100 anys d’electricitat a Sant Llorenç

El 30 de maig de 1914, o sigui, avui fa cent anys, Sant Llorenç va viure un dels moments més importants del segle: en Gabriel Vives va sol·licitar permís a l’Ajuntament per instal·lar una central elèctrica i una xarxa de distribució per a l’enllumenat públic i per als particulars.

Segons s’assenyala al ple ordinari d’aquell dia, la central s’instal·laria al carrer Cardassar –crec que era on hi ha la cristalleria-, des d’on partiria la línia principal fins a la plaça de l’Església i d’ella sortirien les secundàries que es distribuïrien per tot el nucli urbà. El corrent seria continu, a 240 volts, amb neutre a 120, o sigui, de baixa tensió. Les línies se suspendrien amb aïllants de doble campana, que se subjectarien a uns suports de ferro galvanitzat, fixats a les façanes de les cases.

L’energia necessària s’obtendria mitjançant un motor de gas pobre, que s’alimentaria de fusta i clovelles d’ametla; posteriorment, per rebaixar costs, s’empraren peladures d’ametla, que encara tenien més poca eficiència energètica.

Segons en Pere Santandreu, de Sa Central, anaven a cercar aquestes peladures a les trencadores d’ametles dels pobles veïnats i després se’n portaven la cendra a Palma, que era utilitzada per a l’elaboració de sabó fluix. Diu en Pere que amb el que treien d’aquesta cendra podien comprar tot l’oli de màquina que havien de menester –que per lo vist era molt- i encara en tenien prou per al jornal d’un home.

Set anys després, el 1921, Joan Nadal Brunet va comprar la Central i la va traslladar a la carretera de Son Servera, on encara ara hi ha les instal·lacions; també hi va construir una sala de cinema, que va va batiar amb el nom de Cinema Ideal. L’agost de 1932, tot i l’oposició d’alguns veïnats pel que suposava d’augment dels rebuts, es varen substituir els comptadors de corrent continu per uns altres de corrent altern.

El gener de 1940 els germans Santandreu compraren la Central a Joan Nadal i el gener de 1959 GESA la va adquirir i es va fer càrrec de la distribució d’electricitat.

A la fotografia, Joan Santandreu

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada