Els poetes i la memòria històrica

Ahir vespre, a l’Estació de Sant Llorenç, tingué lloc la VI lectura de poemes (2009-2014) dins l’acte ELS POETES I LA MEMÒRIA HISTÒRICA, organitzat per l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç.

L’acte començà amb una breu lectura de poemes que va concloure amb la interpretació per part de la Banda de Música de Sant LLorenç de l’obra EL PI DE FORMENTOR de l’autora valenciana Matilde Salvador i Segarra que deixà pas a la representació de l’obra LES LLARGUES NITS DE CA’N SALES de la companyia LES NITS.

Tres excel·lents actrius (Mercè Sancho de la Jordana, Francesca Vadell i Rosa Serra) contaren les experiències d’algunes de les preses republicanes a Can Sales, a partir del llibre “Dones Republicanes” de Margalida Capellà. L’obra, dirigida per Toni Galmés recull el testimoni de tres dones supervivents de la presó de Ca’n Sales, a Palma, durant els anys pimmediatament posteriors a la Guerra Civil, anys d’acusacions, demorts, de represàlies, d’encarnissament i de fam. Entre les més de mil preses del centre penitenciari, regentat per les germanes de la Caritat, destaca la història de Matilde Landa, dirigent comunista traslladada a la presó palmesana des del centre penitenciari de Las ventas a Madrid.

La història de Matilde Landa serveix de nexe d’unió a les històries de tres dones que, condemnades a mort, sense cap motiu de pes, salvaren la pell.

Acabada l’obra, una persona que hi assistia, Magdalena Nebot, oferí el seu testimoni, improvisat, de com era la presó de Ca’n Sales i recordà les visites que feia a sa mare.

L’acte acabà amb un senzill homenatge a Joan Lacomba, pintor, escultor, mestre, que l’any 2009 regalà al poble de Sant Llorenç l’escultura en homenatge a les víctimes de la Guerra Civil espanyola. Antoni Sansó glosà els mèrits de la persona homenetjada que rebé una distimció de l’Ajuntament i, emocionat, agraí l’homenatge.

Un any més recordarem uns fets passats ja fa molts d’anys amb la intenció de que siguin servats en la memòria i que no es tornin a repetir.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada