Què en trobau ?

Festes passades, coques menjades, diu el refrany. Una vegada passades les festes potser és l’hora de fer balanç de les mateixes i reflexionar sobre si són aquestes festes les que volem per al nostre poble.

 • Volem festes on la música es pugui sentir a un parell de quilòmetres del poble i destrossi les oïdes dels qui l’escolten a la plaça?
 • Volem festes on el “botellot” campi a les totes?
 • Volem festes que necessitin un reforç extraordinari de recollida de fems i neteja?
 • Volem festes massificades?
 • Volem festes de les quals una part de la població n’estigui tipa?
 • Què en pensau?  Quin model de festes creieu que és el més adient?

11 comentaris a “Què en trobau ?

 1. Home… Això és la discussió de sempre. Quan jo era jove volia molta gent, renou i marxa. Ara de gran ja mir altres coses (a pesar que un poc de vespre encara faig) però no crec que haguem de llevar als joves la marxa que nosaltres reclamàvem. Lo seu és mesclar un poc de tot.
  El que sí s’hauria de controlar és això del botellot ja que dóna mala imatge, embruta, a pics són menors i a més no fan negoci al poble. Però és bo d’arreglar: que la policia faci una volta un any posant multes i enviant cartes a casa seva. Segur que l’any següent s’ho repensen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +4 (de 4 vots)
 2. Estic d’acord amb es presi, no voldrem unes festes sense bauxa, i aquesta comporta renou. No facem ara unes festes per avorrits…ara bé, això no lleva que es pugui controlar una mica el botellot i el fems pel carrers. Això és feina de l’Ajuntament.

  Per altra banda, aquestes festes comencen a ser una mica repetitives…ara ja sense programa en mà endevines el 90% del que es farà. Una mica d’innovació i sorpresa seria benvinguda.

  PD. Tanta sort que aquest any HORRIS CAMOI sa retira, sinó l’any qye vé encara tornaria!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 3. Suposant que allà on has posat festes hi volies posar verbenes… Personalment trob que estan bé, però m’agradaria que hi hagués una mica més de qualitat. No és que els que han vengut no estiguin bé, però no són comparables amb els grups punters que venien fa just 6 o 7 anys. Dient això som conscient que hauria de pagar entrada. Però bé, és la meva opinió i potser just ho pens jo això. Pel tema del botellot, soc dels que multaria si fes falta als qui escolten la música del cotxe a tota, i deixen fems arreu. Això sí, també s’ha de reconeixer que 5€ o més per un combinat no s’ho pot permetre tothom i menys ara, no sé quina és la solució, però si es beu al carrer, de nit i sense fer enrenou no hi veig problema i manco a unes festes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 5 vots)
 4. Ala quina tracalada de preguntes Tomàs!!! Les enumeraré per no pèrdrem 🙂

  Sobre el soroll estic amb el president i el professor frustrat. La bauxa comporta soroll, s’ha d’entendre com un efecte col·lateral de les festes.

  El tema del botellot crec que és un tema d’educació, o més ben dit de falta d’educació. És seguirà fent per molta regulació que es faci des de les institucions. Passa igual que amb les descarregues de música o pel·lícules per Internet, està castigada per la llei però no ha desaparegut. La solució, com en el tema d’Internet, passa per oferir uns preus més competitius.

  Tema neteja… A mi m’ha molestat especialment el tema pixats. Però, com en el cas del botellot, és un tema d’educació. De totes maneres un major numero de urinaris millor distribuïts ajudaria.

  Massificades? No sé Tomàs, et refereixes a alguna en particular? La cursa, la fira, les verbenes, el teatre…? Home les festes són perquè la gent les gaudesqui, no m’imagino una cursa amb només un centenar de participants. Igualment en els concerts… A més no he tingut en cap moment la sensació que el poble estés desbordat.

  Volem festes de les quals una part de la població estigui tipa? Depèn de lo gran que sigui aquesta ‘part’, no? Està clar que no plou mai a gust de tothom, i que algú deu estar fins els… de les festes. Ara bé, pel nivell de participació que he vist tenc la sensació que aquesta ‘part’ que anomenes no és massa grossa, però no sé és una observació subjectiva, tu que en trobes?

  Sobre quin tipus de festes que crec que sigui el més adient no en tenc cap dubte: Unes festes diverses, en les que tothom pugui trobar el seu espai i, sobretot, participatives.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +8 (de 8 vots)
 5. Un desastre Tomàs, un desastre: estava jo pasturant tranquil·lament pel mig del camp de Llorito, menjant garroves i figues, quan un só atronador va rompre sa tranquil·litat des camp mallorquí.

  Esparverat vaig correr a s’ordenador per mirar si a s’Internet sortia algó. Vaig intentar entrar a n’es Diario de Mallorca, el País… medis fiables; però com es wifi rural aquest que m’han montat no funciona gaire bé només vaig poder entrar a card.cat. Però en fi, allà vaig trobar sa resposta a lo que provocava tal xivarri: ses festes de Sant Llorenç!!!

  Que si zumba, que si verbenes amb música des vuitanta, fins i tot reggeton es dia des jocs infantils… Tanta sort que dos dies vareu posar música que no es podia considerar renou: es dia des ball de bot i òbviament es dia d’en Tomeu Penya, des que aquesta humil somereta es declara fan incondicional.

  I sobre es botellot: ja tenen rao ja. Aquesta joventut d’avui en dia a perdut es papers. Jo podria entendre que s’engatessin amb herbes mallorquines, una cosa ben nostrada que segur que no fa mal. Ara aquestes modernitats que beuen… I tot es ben culpa de s’Ajuntament, si en lloc de deixar posar a n’es carrer major dues parades de crepes i gofres les posessin de panades i robiols no donaríen peu a n’aquestes fores… coses de fora.

  I mira que des d’aquí pareix que heu de fer unes festes així com Déu mana. Si fins hi tot teniu l’oficí es dia des patró amb bancada d’autoritats pes membres des consistori, com ha de ser. I després aquestes heretges de s’Ajuntament deixen col·locar un pallasso de 15 metres a sobre del lloc sagrat. Deu meuet, no sé on arribarem.

  Per cert Tomàs, no sé si és impressió meva però, tu ets des meus no? No t’han agradat ses festes d’enguany. És que ses preguntes pareixen, i no t’ofenguis, un poc tendencioses, com aquelles que surten a ses enquestes des moix a s’aigo d’Intereconomia.

  PD: Gran feina sa d’en Serafí! És un poc esquerrenot però molt feiner es xaval.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +3 (de 5 vots)
 6. Justificar el botellot amb l’excusa dels preus és surrealista, què em de fer idò, posar combinats a dos euros? Què es promou així? De fet, encara hi ha algú que creu que els que fan botellot o fan per temes econòmics, que no veieu la roba que duen, els cotxes, els equips de música? és que ningú va veure que la majoria dels que fan botellot són menors d’edat?
  Comparar això amb les descàrregues per Internet em sembla que no té sentit. Perseguir la pirateria informàtic és molt més complicat que multar a tres joves imberbes que beuen enmig de qualsevol carrer.
  QUe la festa comporta soroll ho sabem tots, però una cosa és soroll i una altra molt diferent es aixecar-te amb el carrer compixat o que et vomitin davant la porta. Ara bé si un viu per foravila o l’endamà matí no s’ha d’aixecar per anar a fer feina, canvia molt la cosa

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 4 vots)
  • Vaja, ni que fossin el dimoni! Jo vaig veure un grup d’al·lots i al·lotes asseguts al carrer i eren ben normals, no feien cap renover i ni tan sols havien posat música del cotxe, just bevien. Trob que no hauríem de fer colló amb aquest tema, que de deu nou hem fet coses pitjors.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 3 vots)
  • Home, jo visc al carrerillo i el tema pixats i soroll per les festes és un tema que em toca d’aprop. Molts de dies quan em llevo d’hora per començar a treballar encara es pot veure el rierol d’ori que baixa ben pel mig del carrer. Em molesta? Doncs sí, preferiria que no hi fos, però com només és una setmana per les festes ho accept amb resignació i sabent que és el preu que s’ha de pagar perquè hi hagui festa al poble.

   Sobre el preu del beure, crec que el preu de fer un combinat oscil·la entre els 0.5 ~ 1 euro, depenguen del tipus d’alcohol. Al preu a la barra de la plaça crec recordar que eren 4 euros. Això fa que en el pitjor dels casos els guanys pel bar siguin d’un 400%. No et pareix un poc desorbitat? Puc entendre que aquests joves que fan botellot, vestits d’una manera o una altra, escullin sistemes més econòmics i més refinat a les seves preferències, al cap i a la fi poden triar exactament el que beuen. Alcohol i menors és un tema que s’hauria de controlar, però has de reconeixer que per desgràcia la societat es bastant laxa en aquest punt. Quan de cops t’han demanat o has vist demanar es DNI a la barra d’un bar? Jo ben pocs.

   El tema de la pirateria era un tema que vaig posar com exemple per demostrar que prohibir una conducte no la fa desaparèixer simplement la torna més clandestina, i per tant, més difícil de controlar. No crec que per molta multa que es posi el xaval que està disposat a agafar un bon pedal deixi de fer-ho. Ho farà a llocs més amagats, dins el cotxe…

   Diguem surrealista però sempre he cregut que prohibir és més fàcil que conscienciar però extremadament més ineficient.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 1 vot)
 7. M’agradaria dir la meva davant aquest batalló de preguntes que aquí ens han plantatjat.

  Per començar amb tot el tema del renou i la música. Jo era en aquestes berbenes, he anat a tots i cada un d’aquests actes que han organitzat a la plaça a on la música es podia sentir des d’uns quants kilòmetres enfora. I m’agradaria remarcar, que tots els que érem allà no hem patit cap problema d’oïda, ni de timpans foradats, per si algú estava preocupat.

  Les festes, i en concret la gent, quant es reuneix, fa renou. No podria imaginar-me unes berbenes a on només escoltéssim un piano de fons mentre la gent seu escoltant-lo. Bé. M’ho podria arribar a imaginar. El pianista ben sol a la plaça de l’ajuntament si a las 5 de la matina es posa a tocar una peça de música clàssica. Que vull dir amb tot això? Que el fet de que a les berbenes hi hagi gent, no es més que la conseqüència de la voluntat d’un poble, que decideix voluntàriament quant sortir al carrer a celebrar les nostres festes.

  Deixeu-me dir, que no em fa gens sa impressió de que es poble n’estigui ben tip d’aquests tipus de festa. Bastaria comptar on s’ha agrupat més gent aquests dies de bauixa per poder observar amb claredat que les berbenes i el seu renou, no són un problema, sinó un reclam. Lo bo d’unes festes es que tots hi puguem trobar espais per gaudir, tal i com no pretenc fer canvia al ball de bot, tot i no ser una de les meves aficions predilectes, no esperava que ens volguessin tancar el “xiringuito” de les berbenes perquè aquestes feien renou ara, m’heu deixat ben morta.

  I que aquestes festes impliquen fems i reforços dels serveis de neteja? Per suposat, quan més gent s’aplega més brutor hi ha. Ara bé, sembla que tot es culpa del jovent, que només embruta i embruta. Maleits que som aquests d’avui en dia.

  Ara bé, crec que ens equivoquem de bat en bat analitzant el problema culpant a la gent que va de berbenes de ser els més incívics del poble. Perquè es ben vera que en tenim de problemes d’incivisme, però van molt més enllà de les festes patronals i de la edat de cada un de nosaltres. Ja ningú sen recordar perquè s’han hagut de retirar els contenidors de fora vila? Els problemes deincivisme que aquests han generat? La cosa va molt més enllà, ens falta educació. Però ens en falta a tots, en tots els aspectes de la convivència social del nostre poble, no només als quatre arreplegats que sortim per les berbenes. El problema es un problema estructural, no un problema puntual. Pot ser hem de reflexionar com a ciutadans dels espais públics que compartim, no culpabilitzar a les festes quan només posen de manifest actituds que estan presents tot l’any.

  I pel que fa al tema botellot, aquí si que m’heu tocat sa fibra. Està fatal beure al carrer, però s’oblida que els combinats comprats al bar del futbol també es beuen al carrer, a la plaça concretament, com la gran majoria dels que es beuen de botellot. Per uns si, i per uns altres no? No ho entenc. Pot ser el que voleu és prohibir el consum d’alcohol?

  Fa molts d’anys, que amb el grup d’amics hem decidit deixar de pagar els preus abusius que posen a les festes, i si fem una bona pomada, ens estalviem molt de doblers quant acaba es vespre. Si, tots nosaltres anem vestits i tenim cotxe, això fa que no puguem decidir com invertim els nostre diners? Fa que si volem beure una copa l’haguem de pagar a preus abusius? Ja hem perdonareu. Això es com si a vosaltres vos diguessin a on heu d’anar a comprar es pa cada dia. M’agradaria remarcar, que aquestes begudes que utilitzem per fer sa pomada, les comprem a n’es supermercats des nostre poble, per si a algú sa li acut dir que així no fei negoci aquí.

  Que provoca fems això de fer botellot? Sí. Igual que comprar un combinat a sa plaça i deixar es tassó tirat enterra, que es lo que predomina. A nosaltres ningú ens incita a fer botellot. Pot ser ens hauríem de plantejar si aquestes ganes de prohibir tot lo que aconsegueix divertir i abaratir es nivell de vida d’uns quants no és un bon problema de la societat.

  En definitiva, que a les festes sempre poden ser millorables i pot haver molt més canvis perquè siguin més populars i participatives, però sempre seran festes, hi haurà renou i es consumirà alcohol. Perquè això es part de la nostre cultura i de la nostre educació. Haver de dir com ho ha de fer la gent hem sembla que es voler reduir llibertats als ciutadans, i que això són temes que sens escapen de les mans. Temes que van molt més enllà del que pasi a Sant Llorenç. Són temes estructurals i d’educació. A tots ens aniria millor tenir més consciencia de que els espais públics els compartim, però no me digueu ara que tot es culpa de la música forta i del botellot, perquè això es una simplicitat massa gran per analitzar temes d’aquestes dimensions.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +5 (de 5 vots)
 8. Hola, somera i altres. Jo m’ho he passat molt bé durant les festes. He anat a tot allò que m’ha interessat i crec que s’ha de donar l’enhorabona als programadors i als col·laboradors. Han estat unes festes participatives. Dit això, les qüestions que vaig plantejar com si fossin de “Cardo al agua”, estaven fetes amb tota intencionalitat, sense que vulguin expressar el meu punt de vista. Intentaven que les persones que tenen posicionaments semblants participàssin i diguéssin la seva. Crec que no ho he aconseguit.
  Per cert, “Somera de Llorito”, com han anat les festes de Sant Domingo al teu bucòlic poble?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 9. Adesiara em deman (i torn fer referència a l’oblidada Agenda 21 i a la participació ciutadana), per què no es demana opinió a la gent? ¿Per què no hauria de decidir el tipus de festa el conjunt de les persones que la gaudeixen o suporten i paguen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada