Fumigació de la processionària del pi

Sant Llorenç està entre els municipis que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori té previst fumigar per combatre la processionària del pi.

Aquesta informació figura al PROJECTE de la Conselleria.

Es fumigaran, de forma aèria, un total de 27,08 27.028hectàrees de les Illes Balears de les quals 24,059 24.059 corresponen a Mallorca i 2,969  2.969 són de Menorca.

Es fumigarà amb diflubenzurón a l’1,5% i s’invertiran 1,7 milions d’euros.

Es tracta d’una opció cara i nociva. Aquests doblers posats a l’abast dels Ajuntaments donarien llocs de feina. En cas que fos necessari un tractament massiu es podria fer a base de Bacillus.

La directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell de 21 d’octubre de 2009, aplicable a tota Europa des del 14 de desembre de 2011, per la qual s’estableix el marc d’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides estableix que la pulverització aèria s’ha de prohibir amb caràcter general, amb possibles excepcions en els casos en què pugui representar avantages respecte a altres mètodes de pulverització, i sempre cercant la fórmula amb el menor impacte possible. La del diflubenzurón com a opció massiva és un incompliment claríssim d’aquesta directiva.

L’ús d’aquest producte només està justificat per fer-lo servir de manera puntual i selectiva a zones molt afectades per la plaga. Se va fer la legislatura passada a Bellver (àrea recreativa, en coordinació amb l’ajuntament i amb 500 ha al nord d’Eivissa). La resta de fumigacions aèries es feien amb Bacillus.

La conselleria no ha invertit ni un euro en tota la legislatura en la prevenció de la processionària, i ara de cop fa un contracte a Tragsa de 1,7 milions? Perquè ara i d’aquesta manera?

A part dels efectes colaterals a la fauna (no afectarà només la processionària, sinó altres insectes i artròpods, així com les aus que se n’alimenten), hi ha els de les persones: a Mallorca hi ha centenars de cases colindants amb zones forestals, el verí es dipositarà a les teulades i acabarà als aljubs. La fitxa tècnica del diflubenzurón és clara sobre els riscos sobre la salut humana.

La fumigació suposa el 25% dels boscos de les Illes Balears (s’exceptua la Serra de Tramuntana).

Cada vegada hi ha més estudis que assenyalen que l’autorregulació de la processionària a vegades és més eficient que segons quins tractaments per eradicar-la: QUERCUS

 

 

24 comentaris a “Fumigació de la processionària del pi

 1. Exigesc sa presència de l’expert en “assumptes químics” de Card.cat, en Jeroni Galmés, perquè ens digui la seva opinió sobre si en aquest cas és millor el remei “químic” o el remei casolà que proposa en Tomàs.

  Volem debat!!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 2. Per cert, President, hi ha alguna nova norma d’ús de l’article salat a Card.cat? És que veig que combines sa i la tal qual com els presentadors del temps a IB3…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Ja ja és que en Bauzá m’ha pagat molt bé.

   Me sap greu però cal diferenciar un article a la revista (de registre formal i en el qual mai trobaràs un article salat, almanco de part meva) i un simple comentari (de registre informal). L’article salat no és incorrecte, sinó que adequat a la situació. I un comentari a la revista (i a més fet amb conya com el meu) no és el mateix que un article. Ara bé, si per discutir amb un doctor com tu, cal que em posi seriós i formal, encara que sigui a través dels comentaris, ens hi posarem ja ja ja

   PD: L’error d’en Bauzá no és voler usar l’article salat, sinó que usar-lo allà on no toca, com ara un telediari (de registre formal)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 1 vot)
 3. Na Maria del Mar Leza, de l’àrea de Zoologia de la UIB i coautora de l’informe, me confirma que l’estudi es fa dur a terme, i que les dades obtingudes apunten a que el diflubenzurón no va afectar significativament les poblacions dels artròpodes analitzats a 2 pinars de la comarca de Manacor.
  No obstant, remarquen que es tracta de conclusions provisionals i que faria falta un estudi més a llarg termini (3 anys). En aquest sentit, adjunt link a una notícia que va aparèixer a El Mundo: http://www.elmundo.es/baleares/2014/10/09/5436c74922601d5c138b4597.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 4. En resum, tenim idò un Govern que diu que no passa res, els ecologistes que posen el crit al cel i els científics que diuen que provisionalment és vera que no afecta però que encara és prest per treure’n conclusions serioses. Així mos va…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • El Col.legi de Biòlegs (que déu ser científic), també signa el document i promou la campanya que difon el GOB (a part del grup ecologista, hi ha altres entitats)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
   • El col·legi de Biòlegs podria estar integrant per algun científic, però no és “científic”, és simplement això, un col·legi oficial. Com a biòleg científic, no sé què pinta el col·legi opinant en un tema com aquest. Per exemple, signant aquest manifest contradiu en gran part el treball fet pels científics entomòlegs de la UIB. La seva funció orgànica és (o hauria de ser) una altra. Així li va…
    El GOB és una organització activista i tampoc té res de científica. És més, tant ell com Amics de la Terra, usen estudis científics només quan els convé pels seus interessos. Quan no convé, se’ls “passen pel forro”. Ho diu un soci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)
 5. Des del mes absolut desconeixement (ni som técnic en la materia ni he fet seguiment d’experiències), vull recordar la desastrosa i transcendent fumigació, també contra la processionaria, que es va fer a principis dels anys setanta. Segurament hi havia estudis i bona voluntat però es van carregar bona part de l’aucellada -i fins i tot la gamba de les platges- i la processionària encara hi és. (Per cert encara és l’hora que, socialment, s’hagi d’exigir que mostri cara el responsable de tal crim)

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • D’això es tracta, d’aprendre de les experiències passades (encara que probablement no es tracta del mateix agent químic).
   Lo més lògic seria fer una fumigació a petita escala i finançar una investigació concloent sobre els efectes de la fumigació sobre la biota, a curt i mig termini. Després, actuar en conseqüència, sense polititzar-ho tot.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 6. No en se res del producte,només record LA LLENGUA BLAVA DE LES OVELLES
  Que només es una asociació estadistica? pot ser si o…no! “Que ho sapiguen els senyors”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • 9. ZONA DE TRATAMIENTO Y SUPERFICIE TRATADA
   La superficie total a tratar será de 27.028 ha, distribuidas de la siguiente
   manera:
   MALLORCA 24.059 ha
   MENORCA 2.969 ha
   La relación de municipios con superficie de pinar objeto de tratamiento aéreo
   dentro del presente proyecto es la siguiente:
   Mallorca: Alaró, Alcudia, Algaida, Andratx, Ariany, Artà, Binissalem, Bunyola,
   Calvià, Campos, Capdepera, Costitx, Esporles, Felanitx, Inca, Lloret de Vistalegre,
   Llubí, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri,
   Muro, Palma, Petra, Porreres, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Eugenia, Santa

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • S’ha d’anar alerta amb la informació que surt als diaris, especialment amb les notícies d’impacte com aquesta. Els periodistes (la gran majoria) no estan formats en temes científics, cerquen el titular i no poques vegades capgiren la informació del científic que entrevisten.
   D’aquest tema en tenim un exemple en la nota de premsa (que va sortir a El Mundo) que els companys entomòlegs de la UIB van haver de fer després de la primera publicació a UH. Aquesta del diari Ara, pega per l’altra banda. És a dir, 3 notícies aparegudes a 3 diaris sobre un mateix treball, i totes 3 diferents. La que més s’ajusta a la realitat és la de El Mundo (encara que sembli increïble). Les altres dues van a pel titular (sí/no) i no informen amb rigor.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
 7. Informe de la Comissió de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears

  file:///C:/Users/usuario/Downloads/informe%20comissio%20medi%20fumigacio.pdf

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 8. Pareix que l’enllaç anterior no és correcte. Aquest crec que és bo
  file:///C:/Users/usuario/Downloads/17762.pdf

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada