Dues coses imprescindibles en l’educació dels fills

Està clar que estimar als nostres fills i filles és primordial, això ja ho donaré per suposat. El problema està en COM estimam als nostres menuts. Cal tenir una cosa ben clara, la principal missió que tenen els pares vers els seus fills i filles és EDUCAR-LOS. Educar és molt complexe, i té més a veure amb l’exemple que amb els sermons. Per a mí, dues de les coses principals per a educar són:

1) Donar-lis mostres d’estima, apreci, tendresa…, de forma explícita, verbalitzant l’amor que els tenim, besant, acaronant… No basta dir t’estim sense expresar-ho sentidament i físicament. Als nins i nines no els basta en SABER que els estimem, ho han de SENTIR.

2) Donar-lis unes pautes, marcar-lis el camí, encausar el riu de la seva enorme quantitat d’energia. Que tenguin ben clar que en casa manen els pares (i els padrins o tutors adults). Tenc ben clar, com a professional de la pedagogia, que hi ha unes jerarquies naturals que els menors han d’aprendre a respectar. Si la disciplina es du a terme des de l’amor i la sensibilitat, segur que ho farem bé. Sense sensibilitat correm el risc de convertir una jerarquia natural en una jerarquia d’opresió i caure en l’autoritarisme.

Així doncs, per EDUCAR cal SENSIBILITAT, TERNURA I DISCIPLINA. ¿Què opineu d’això? ¿Quins problemes teniu per portar això a la pràctica? ¿Poden les escoles educar si no es té en compte l’escola de pares?

3 comentaris a “Dues coses imprescindibles en l’educació dels fills

 1. Joan ja enyoràvem els teus escrits per aquí.

  Sobre el que demanes com a pare t’he de dir que efectivament educar un fill és ben complex i tot el que dius és ben vera. Sense sensibilitat no hi ha bona educació, encara que aquí també hem d’anar alerta a sobreprotegir-los i mimar-los excesivament, que també és dolent, cal saber on és el límit i aquest a pic és difícil de trobar. Per ex més d’un pare ha vengut a l’escola tot afuat per protegir el seu fill implicat en una baralla donant per suposat que el seu fill era la víctima i no havia fet res dolent. Això és mimar-lo massa i donar-li mal exemple, també s’ha d’anar alerta en això. Igualment els peces de les classes per norma general són nins de famílies desestructurades i amb problemes (el que deies de la falta d’estima rebuda pel nin).
  Com a professor t’he de dir que nosaltres en l’eduació pintam manco que un pare o mare, no ens poden exigir que els substituiguem perquè ni estam les mateixes hores amb ells que els pares ni som el mateix referent. Així ja podem ensenyar a estar asseguts a la cadira a la classse i esperar el seu torn de parla si a casa durant el dinar no els hi fan estar i veuen com per parlar no importa esperar cap torn. Aquest natural ve de casa i nosaltres com a màcim el podem repuntar i consolidar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 2. Eii Joan.
  Veritats com un temple.
  El COM , com TOT a la vida ,és el més difícil .
  Jo desde q soc pare he estat REeducant-me constanment per poder ser el pare q COM molts no sabem com fer-ho i COM molts no em estat Educats.
  I per les escoles. Es clar q no han d’assumir l’educacio d la famllia. Però si q mos convendria canviar també el COM d l’educació escolar . EDUCACIÓ EMOCIONAL , COM exemple de canvi pels pares i els docents…..

  Ufffff. Molt per xerrar i molt per canviar….

  Gràcies Joan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 3. Si m’ho permets, Joan, jo posaria el tema de l’EXEMPLE també en lletres grosses i negreta, atès que no és possible la no inferència. Sempre tots inferim sobre els altres, i més els pares sobre els fills i els professors sobre els alumnes…
  No hi ha dreceres ni amagatalls, ho copien tot!, el que feim i ens agrada, però també el que no es agrada.
  Segurament una bon començament és parlar-ne, parlar-ne amb la parella, amb familiars amics…com podem educar per a un futur que encara desconeixem, i amb la certesa que no serà com el passat que nosaltres varem viure.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada