Què està passant?

Gent amant de la pagesia i que en tengui més coneixements que jo, us convid a observar aquestes fotografies i donar-me algunes repsostes (si n’hi ha):

SAM_8884 SAM_8919

No es tracta de cap imatge apocalíptica (però quasi), tampoc del pas de cap vendaval, ni tan sols algú que necessitàs llenya i es dedicàs a arrabassar arbres per obtenir-ne… just és la imatge que desgraciadament es va repetint de cada vegada més al foravila de la Part Forana: la mort sense remei d’un munt d’ametlers centenaris.

Pel que sé, la raó és un fong que els ataca i destrueix. Però no en sé molt més, per això, als entesos en el tema,  us vull fer unes quantes preguntes:

– De quin fong es tracta exactament?

– Per què ha sorgit ara i no hi era fa deu anys?

– Per què només passa a la Part Forana?

– No s’ha trobat cap remei? S’està estudiant almanco?

Contestau-me si ho sabeu!!!

3 pensaments a “Què està passant?

  1. Je je… ja veig que ningú en sap res. Normal que se’ns estiguin morint tots els ametlers, amb tanta poca informació…
    Res, idò, em qued sense respostes. Esper que algú en trobi perquè el problema té mala pinta.

  2. Si, el problema té mala pinta… Diuen que els essers vius s’adapten al seu entorn o moren. Pel que em va dir un tècnic de la Conselleria el mal vé d’un fong (no recordo el nom) que entre a l’arbre per les minuscules ferides de la fulla, quan aquestes cauen, ara a la tardor.
    Un fong que era a la terra des de sempre (la terra n’és plena de vida!) i que ara, per suposades raons de temperatura i humitat (hi pot haver altres raons desconegudes), es fa present.
    Sebla que hi ha un tractament, a base de coure, que, a nivell experimental ha donat resultats, però implica un temps i una despesa que la producció , amb el preu actual de les ametles, mai podria compensar.
    En definitiva molta llenya per cremar!. (En el nostre cas, a ses Sitges, tots “estan tocats”)

    • Gràcies Guillem. Sí, per llenya malauradament m’he hagut de moure ben poc enguany jo també, amb tants d’ametlers morts…

      Per la productivitat potser sí surti car, però si aquest fong s’estén molt més la Conselleria de Medi Ambient s’haurà d’espavilar si no volem que una de les més belles i típiques estampes de Mallorca (els ametlers en flor) se’n vagi a fer punyetes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.