Es culmina l’extermini sistemàtic del català a les Illes Balears

Ja està fet, la presència del català als mitjans audiovisuals de les Illes Balears quedarà reduit a partir del mes d’abril vinent a la mínima expresió.

El Partido Popular, després de guanyar les eleccions del maig de 2011, anà per feina. S’havia proposat exterminar el català de tots els mitjans audiovisuals i no tengué cap mirament quan el novembre del mateix any demanà als tècnics de l’emisora televisiva que fessin “no escollible” la versió en català de pel·lícules i sèries que s’emetien a IB3. Això tecnicament significa que si bé aquestes emisions del canal públic de les Illes inclouen les versions en català, castellà i anglès, des de els estudis de la cadena es

“capa” (desactiva) la possibilitat de que des de els nostres televisors la puguem seleccionar.

Només havia passat un mes d’aquest fet, quan des del Consolat es donaren ordres per a que es fes efectiu de forma immediata el tancament de Televisió de Mallorca [M]. Dit i fet, l’emisora illenca tancà les seves portes el mateix 9 de desembre.

Poc temps després i d’un dia per l’altre s’aturaren sense avís previ les emisions de dibuixos animats que es feien a IB3.

D’aquesta manera el PP donava un altre colp als nostres drets lingüistics i als dels nostres fills i filles, negant-los el poder crèixer en la seva llengua… si no hagués estat per les emisions del canal infantil i juvenil “Super 3” de la CCMA.

Però clar, els botxins del nostre idioma i la nostra cultura no podien anar-se’n contents a ca seva sense espassar-se el gust d’aniquilar de forma definitiva qualsevol referent que els nostres infants puguéssin tenir en català i així serà a partir de l’abril.

Però potser no tota la culpa la té el PP del que ens està passant. Caldria recordar que els qui posaren la primera pedra per tot aquest desastre fou l’anterior pacte quan, sense tenir-ne cap necessitat, inclogueren el castellà en els idiomes seleccionables a pel·lícules i sèries de l’emisora i a més no feren absolutament res per a que puguessim tornar a veure TV3 tal i com l’havia vista jo des del seu naixement quan jo tenia 6 anys.

Tampoc ajuda que la concentració convocada aquest proper dijous en contra d’aquest tancament faci seu el lema de PP, Ciudadanos i Circulo Balear “Per la lliure elecció”.

Jo vull una TV3 com la que vaig poder gaudir des de que era infant fins a l’arribada d’el lladre Jaume Matas i els governs següents al poder. Una TV3 plena i sencera, no el sucedani barat que tenim ara. Vull veure-hi les pel·lícules, dibuixos, sèries, esports… talment es veuen al canal original. I també vull una IB3 que no es converteixi en l’arma electoral del govern de torn i que doni, d’una vegada per totes, el prestigi que es mereix el català a les nostres Illes, que recordem que és la ÚNICA llengua pròpia de les Illes Balears.

tele

3 comentaris a “Es culmina l’extermini sistemàtic del català a les Illes Balears

  1. Serafí una petita rectificació tècnica…

    El català, segons el nostre estatut, no és l’única llengua oficial a les Balears, de fet diu que és “cooficial conjuntament amb el castellà”. Això sí n’és l’única pròpia i així ho marca l’Estatut.

    Per la resta, com tu m’encantaria tornar poder veure tv3 de manera “normal”.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada