Premsa Forana. Assemblea General

De manera adjunta es publica l’Informe de Presidència de l’Assemblea General Ordinària de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca realitzada aquest proppassat 6 de juny a Santa Maria del Camí. Document que ens fa a ma el president Rafel Oliver:

                                            INFORME DE PRESIDÈNCIA

ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

DE L’ASSOCIACIÓ DE PREMSA FORANA DE MALLORCA

SANTA MARIA 6 DE JUNY DE 2015

1 ALTES, BAIXES I ESTAT ACTUAL

Baixa: Revista Sa Font (son Servera)

Estat actual: 35 publicacions: 6 setmanaris, 4 quinzenals, 13 mensuals, 5 bimestrals, 5 trimestrals, 2 digitals.

La revista Sa Font tragué el darrer número el desembre de 2014. El motiu de la baixa ha estat per la jubilació de Pep García, per motius de salut. No hi ha hagut relleu.

2 SUBVENCIONS I AJUTS

2009: Tenim encara pendent de cobrar la subvenció del CIM per a revistes editades en català: 56.000 euros. S’han fet moltes gestions i reunions amb el vicepresident, Joan Rotger, i amb el personal de comptabilitat, per tal de poder cobrar. Cobrats els 9.000 euros per a l’Associació. La resta: són aquests 56.000 euros que no s’han fet efectius.

2014: El Cim atorgà una subvenció nominativa de 6.000 euros per a les despeses de l’Associació, ja tramitada al 33%. Només hem pogut justificar prop de 2.000 euros. Falta encara el pagament de dita subvenció.

2014: Pagada a les publicacions la subvenció de la Generalitat 2011, de 23.398 euros, a 23 publicacions que pogueren justificar del tot dita subvenció.

2015: L’Institut d’Estudis Baleàrics del Govern Balear, concedeix un ajut de 1.250 euros per als Premis Periodístics 2014, edició XVI.

2015: El CIM ha atorgat una subvenció nominativa de 20.000 euros a APFM per a la compra de material periodístic. Premsa Forana ha de comprar material periodístic (tablets, ordinadors…) i justificar els 20.000 euros pel mes de setembre de 2015. APFM comprarà el material i ho entregarà a les publicacions.

2015: la Generalitat de Catalunya ha convocat altre cop les línies de subvenció a premsa escrita i digitals en català o aranès. Les nostres publicacions s’hi poden presentar cada any. Enviarem l¡adreça per a tenir les bases i els contactes de la Generalitat (funcionaris) per fer les gestions.

3 CAMPANYES DE PUBLICITAT

El Consell de Mallorca ha realitzat diferents campanyes de publicitat per als nostres mitjans. Sobretot per als setmanaris i quinzenals, i alguns mensual, amb campanyes concretes sobre temes puntuals. Es parlà d’invertir uns 25.000 euros en dites campanyes que arribessin a les publicacions de Premsa Forana.

Les revistes mensuals cap endavant no han entrat en dites campanyes. Demanarem que a partir d’ara, tant des del GB com del CIM realitzin campanyes amb totes les nostres publicacions.

Aquestes campanyes les gestiona l’entitat directament amb les revistes.

També hi ha publicacions nostres que tenen algunes campanyes de publicitat per als seus digitals, sobretot des de Catalunya.

Tenim un deute també històric, de Clave Publicitat, de 17.000 euros, des de 2009. Aquesta empresa feu fallida i està en procés de concurs de creditors.

4 PREMIS PERIODÍSTICS

Seguim amb les edicions dels Premis Periodístics, enguany amb la XVI edició, amb el patrocini de l’IdEB de 1.250 euros, per als 5 premis de 250 euros cadascun.

Enguany s’han presentat 60 treballs de 16 publicacions. El jurat el forma: Antoni Planas (IdEB) i Biel Huguet (Fundador de l’Arabalears).

S’han presentat els següents treballs: 13 reportatges, 14 entrevistes, 13 fotografies, 11 articles d’opinió i 9 pàgines de disseny.

5 PUBLICACIÓ DEL REPORTATGE DE LA DIADA I III TROBADA DE REVISTES A CAMPOS 2014

Premsa Forana envià un reportatge a les publicacions, per a que es publiqués 2 pàgines, amb el text general, el text dels premis, 6 fotos i dos logos per a les revistes format DINA4; i 1 pàgina a les publicacions amb format DINA3 o similars.

Publicaren dit reportatge 22 revistes, de les 36.

14 revistes no publicaren res, i de les 22 que sí ho feren, la meitat no ho publicaren de forma completa.

Hem de recordar que la publicació de dits reportatges, tant de la Diada de cada any, com de les tres trobades de revistes que fem al llarg de l’any, són d’obligatori compliment, segon els nostres estatuts, perquè substitueixen la quota de soci.

Des d’aquí faig un seriós prec per a que es tengui en compte que és necessari publicar aquests reportatges, talment com els rebem.

6 IV TROBADA DE REVISTES A SINEU

El dia 8 de novembre de 2014 férem la IV Trobada de revistes a Sineu, convidats per la revista Díngola, amb na Marta Bergas i Miquel Puiggròs al capdavant amb els seus companys de la publicació. Hi assistiren38 persones de 18 revistes.

Es feu una visita històrica-cultural i llegendària, a càrrec de Juanjo Bonnín (historiador) i Antònia Real (bibliotecària). La xerrada tractà sobre el tema: “Digitalitzem-nos” al local de la Sala de Batles de l’Ajuntament de Sineu.

Miquel Puiggròs de Díngola, feu una proposta de l’OCB per a les revistes digitals.

Es presentà el projecte COMUNIC, a càrrec de Bernat Pastor (revista Perlas y Cuevas).

Premsa Forana convidà a un dinar de germanor al celler Can Font de Sa Plaça.

7 V TROBADA DE REVISTES A MARIA

El dia 21 de març de 2015 realitzarem la V Trobada de revistes a Maria, convidats per la revista Fent Carrerany, amb en Magí Ferriol al capdavant, junt als seus companys. Hi assistiren 30 persones de 15 publicacions.

Es feu una visita històrica-cultural pel poble, guiats per Bartomeu Pastor, historiador local.

Es realitzà a l’Escola de Dalt, un curset de Fotografia Periodística, amb Carles Costa.

El dinar de companyonia fou a Cas Padrí Toni.

8 PUBLICACIÓ DELS REPORTATGES DE ELS TROBADES DE REVISTES

De la IV Trobada de revistes a Sineu, s’han publicat 24 reportatges, però 14 revistes ho han fet de forma parcial. És adir, no han publicat algunes fotos o els logos de Premsa Forana.

De la V Trobada de revistes a Maria, han tret la informació enviada per Premsa Forana, 19 revistes, també molts d’ells sense fer cas del tot del que s’envia per a la seva publicació.

9 PROPERES TROBADES DE REVISTES

Per a les següents Trobades de revistes tenim algunes sol·licituds per part de socis nostres, per fer-ho amb ells, al seu poble. Tenim la proposta de: Perlas y Cuevas i Cent per Cent, de Manacor; també de Dies i Coses, de Calonge; de Una Olla d’aram i Apóstol y Civilizador, de Petra (número especial dedicat al Pare Vicedo); i la de Llucmajor de pinte en ample, de LLucmajor.

10 REVISTES DIGITALS

Ja som una dotzena de revistes que compaginen el paper amb el format suport digital, i dues d’elles només en digital. La revista Ressò, apart de passar de mensual a bimestral, des del dia 24 d’octubre de 2014 passà a ser també revista digital.

En la Trobada de Sineu, es parlà força del món digital, del pas del paper al digital, i a poc a poc, les nostres publicacions en van fent cas, encara que moltes d’elles encara s’editen només en paper.

11 PROJECTE PREMI I EDICIÓ AMB LLEONARD MUNTANER, EDITOR

La proposta de Lleonard Muntaner, és crear un Premi d’Investigació Periodística Premsa Forana, anual, editant-se el premi en la col·lecció “Panorama de les Illes Balears” de LLeonard Muntaner, editor. La junta de Premsa Forana acordà que sí a la proposta. L’editor i APFM prepararan les bases de dit premi.

Les revistes presentarien els treballs, sense que fos obligatòria la seva publicació prèvia en la revista.

12 PREMSA FORANA A LA DIADA DE LA LLENGUA

El president, Rafel Oliver Grammatico fou present a la presentació als mitjans de comunicació, de la Diada per la Llengua, que es feu a la plaça Espanya de Palma el dia 21 d’abril de 2015.

En la Diada de dia 25 foren varis els membres de Premsa Forana presents en els actes multitudinaris.

13 PRESENTACIÓ DE LA NOVA REVISTA EL MIRALL

Rafel Oliver i Marta Bergas, foren present dia 25 d’octubre de 2015, en la presentació per part d’Antoni Mir, de la presentació de la nova revista El Mirall. La revista serà digital i en paper semestralment. Antoni Mir explicà que serà com un eix de comunicació Catalunya-Balears.

14 PREMSA FORANA EN L’HOMENATGE A ANTÒNICA SERRANO A VALLDEMOSSA

El dia 21 d’agost de 2014, en el marc del 25 aniversari i número 100 de la revista Miramar, es feu a Valldemossa un homenatge a Antònia Serrano. Hi fou present el president de l’APFM, Rafel Oliver, qui parlà sobre Antònia Serrano, junt a altres parlaments de: Jaume Mateu (OCB), i el Batle de Valldemossa.

15 TESI DE RAFEL PUIGSERVER SOBRE PREMSA FORANA

Rafel Puigserver duu una sèrie d’anys realitzant una tesi sobre la premsa forana a Mallorca. Rafel Puigserver ha xerrat amb diferent persones de premsa forana, entre elles, els darrers presidents: Gabriel Mercè i Rafel Oliver, així com amb diferents directors de revistes i publicacions. Sebastià Serra (UIB) és darrera aquest treball.

16 ENTREVISTES SOBRE PREMSA FORANA

Antelm Pujol, del programa “A peu de pàgina” d’IB3 ràdio, entrevistà el president de l’APFM, Rafel Oliver, dia 25 d’octubre de 2014. Fou una entrevista de mitja hora a on es parlà de l’actualitat i un poc d’història de la premsa forana a Mallorca.

També Ona Mediterrània, amb en Tomeu Martí al capdavant, entrevistà Rafel Oliver, dia 18 de febrer de 2015, en un espai de vint minuts, xerrant sobre l’ahir i l’avui i el futur immediat de la premsa forana.

El periòdic en alemany Mallorca Zeitung, publicà un extens reportatge de la premsa forana, traient diverses publicacions: Sóller, Díngola i Cap Vermell, fent un repàs a l’actualitat de la premsa dels nostres pobles.

17 PREMIS FICCIONS D’AMIC (CATALUNYA)

Entregats a Can Alcover, de Palma, el juny de 2014, els premis literaris escolars Ficcions, organitzats per AMIC (Catalunya). Hi fou present el president de l’APFM junt als responsables de AMIC i de l’Obra Cultural Balear.

Les nostres revistes publicaren algunes notícies sobre dits premis literaris per als escolars dels Països Catalans.

18VENDA DE MATERIAL PER IMPRIMIR

Enviarem un missatge a tots els associats, informant que Pep García, de la desapareguda revista Sa Font, ven una impressora, una grapadora i una guillotina.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada