WAYS OF WORDS. Mallorca literària

Fa uns dies que a la plaça de l’església hi ha un nou element. Forma part d’un projecte cultural on l’escenari és l’illa de Mallorca.

El projecte WAYS OF WORDS és una iniciativa pròpia del Consell de Mallorca a través de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, i s’emmarca en l’àmbit territorial de Mallorca. Una iniciativa innovadora, tant en el seu plantejament com en els recursos que articula, que pot funcionar com a capítol inicial en un macroprojecte de més ampli abast, que connecti la literatura dels nostres indrets amb les d’altres, creant una àmplia xarxa de camins de la paraula.

WAYS of WORDS. Mallorca Literària és un projecte de turisme cultural que pretén posar el focus d’atenció en els valors invisibles del nostre territori, especialment pel que fa a la literatura que es relaciona amb l’illa i que la configura culturalment. El projecte té el seu àmbit d’acció a Mallorca, territori reconegut pels seus atractius com a destinació turística internacional. Tanmateix, lluny d’aprofundir en els valors que han convertit Mallorca en destinació de viatgers d’arreu del món -essencialment el binomi sol i platja-, el projecte planteja la necessitat i també l’oportunitat d’actuar per posar en valor i fer visibles alguns elements del patrimoni intangible que són essencials en la configuració del territori com a paisatge cultural.

El projecte ha sorgit per complementar l’oferta turística mallorquina amb la nostra cultura, reivindicant el valor de la nostra literatura i enriquint l’experiència de coneixement de l’entorn, aprofitant els recursos tecnològics que els darrers anys estan tant a la nostra disposició.

L’objectiu principal és accedir a un coneixement més complet de l’illa: un coneixement que combini patrimoni tangible i intangible, i que faci entenedor allò que la mirada troba. Completar l’experiència de visita a l’illa i la seva comprensió cultural/identitària. La literatura és canalitzadora de múltiples veus, pensaments i concepcions, emissora de continguts que es connecten amb la geografia, amb l’etnografia, el paisatge, l’antropologia, la història…

El projecte proposa fer que el visitant pugui “sentir la veu de Mallorca”, que és una veu fonda connectada a totes les capes de substrat cultural que han niat a l’illa. Aquesta “veu en off va oferint un ventall de textos, autors i històries molt diverses: la literatura esdevé element transmissor de primer ordre, com a gran corpus en el qual cristalitza tot allò que forma part de l’illa: les ficcions i històries, les llegendes, la sensibilitat i la idiosincràsia dels habitants, els paisatges que romanen fixats, els usos i costums dels indrets, l’artesania a través de processos i productes que expliquen un estil de vida…

WAYS OF WORDS 2015

wow wow1

2 comentaris a “WAYS OF WORDS. Mallorca literària

  1. Projecte ben interessant.
    I una manera de retre homenatge al nostre Salvador Galmés
    Si hagués d’assenyalar algun emperò faria referència a la web. Potser estaria be que en comptes de sortir la pàgina general, aquí ja sortís directament el tema local. Al ser un accés a la xarxa, suposo que es fa difícil “fer desaparèixer” altres salvadors galmés que res tenen a veure amb el nostre, o la grafia castellanitzada i antiga del nom del poble

    VN:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada