Segur que tomba?

De sempre he estat republicà, molt abans fins i tot d’interessar-me per la política i afiliar-me a Esquerra Republicana.

Mai he entès que hi hagi d’haver la figura d’un ésser intocable que a més és un dels caps d’estat sense que ningú hagi tengut la possibilitat d’escollir-ho a les urnes i que a més aquest càrrec es transmeti de pares a fills, tot plegat em sembla massa anacrònic i sense sentit per els temps que vivim.

Tampoc m’han agradat mai les dictadures, no crec que hi hagi dictadures de dretes i d’esquerres, les dictadures són dictadures i són totes absolutament injustes i indefensables. A més sense jo saber-ho, la meva padrina que ara té 94 anys em contà que son pare (el meu repadrí) fou segrestat i traslladat a Son Coletes amb la finalitat d’afusellar-lo, tot i que al final i gràcies al valor i empenta d’ella, fou un dels pocs que es salvaren de morir assassinat pels feixistes.

Per això mateix mai m’ha entrat al cap que a dia d’avui a Mallorca encara hi hagi places que honorin la dictadura franquista o a personatges que es guanyaren el nom d’un carrer, una plaça o un monument gràcies al seu posicionament durant la mateixa i una de les coses que m’han causat més decepció durant tots aquests anys ha estat la postura d’alguns partits envers aquests fets. Això sí, després aquests mateixos partits fan acte de presència com si res hagués passat a les diferents commemoracions per recordar els qui moriren defensant la democràcia republicana del cop d’estat.

Dels que puc recordar, aquests són els casos que m’han semblat més impresentables:

Manacor
Durant la legislatura 1999-2003, després de prometre una i altra vegada i fer bandera de la necessitat de canviar els noms dels carrers amb plaques feixistes i demolir els monuments franquistes, el PSM no aconseguí complir cap de les seves promeses envers aquest tema tot i ser el segon partit més votat i enviar el PP a la oposició durant els quatre anys.

Mes endavant fou el PP d’Antoni Pastor qui esbucà els dos monuments que hi havia al Port de Manacor (Portocristo) durant la legislatura 2003-2007. Tot i que l’esbucament d’aquests monuments s’aprovà per unanimitat el febrer de 2003, l’equip de govern anterior mai habilità la partida econòmica necessària per a la realització de les obres.

Palma
Amb Aina Calvo del PSOE com a batlessa de Ciutat i després de que l’associació Memòria de Mallorca hagués d’arribar a interposar un recurs en contra d’aquest consistori, va tenir lloc la situació política més patètica pel que fa a aquest tema que puc recordar. Tot i tenir un informe que recomanava l’esbucament d’aquest monolit feixista, l’equip de govern dil·latà en el temps l’execució d’aquest, fins que un altre informe comanat per ells mateixos dictaminà que no s’havia d’esbucar.

El monolit de la vergonya 5 anys després encara roman allà mateix.

Sóller
Avui mateix i quan no fa ni tan sols deu mesos MES per Sóller, des de l’oposició del consistori afirmaven a la seva web“Què bé! Es fan obres als safareigs del monument de l’aguilota de “Los Caidos”. Está bé, perquè així, la propera legislatura, hi haurà menys feina a fer per tomar la creu i l’àguila…” resulta que avui matí l’equip de govern comandat per ells mateixos ha decidit que aquest monument no s’esbucaria.

JPEG_20150714_191100_-691726188-picsay

 

Sovint dona la impresió de que aquests partits només acudeixen als memorials per les víctimes del franquisme a fer-se la foto quan són a l’oposició, però quan manen no tenen cap intenció de reparar la injusticia històrica que tanta gent va patir durant el cop d’estat i els posteriors quaranta anys de dictadura.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada