Alan Turing

A vegades la història et dóna unes lliçons que et deixen astorat. Això és el que em va passar en saber la vida del matemàtic Alan Turing, gràcies al film Descifrando Enigma, que casualment la descriu amb precisió. La seva és una biografia repleta de paradoxes, injustícies, feixisme i que posa en dubte l’expressió tan popular de “els dolents són els altres” .

Resulta que Alan Turing va ser un matemàtic anglès brillant (se’l considera el pare de la informàtica moderna), tant que els aliats de la 2a Guerra Mundial el van reclamar per desxifrar els codis secrets dels nazis. Després de molts esforços, dificultats i divagacions (és la part que aprofita més el film Descifrando Enigma… per així fer-lo un eficient thriller d’acció abans que un biopic dramàtic) el bo d’Alan aconseguí desxifrar els missatges secrets dels alemanys i aquest fet va ser clau per guanyar la Guerra.

Fins aquí tot bé: tenim un heroi anònim que utilitza el cervell més que les armes per aconseguir l’objectiu, i que contribueix que el règim nazi fos aniquilat. Però les complicacions van venir després…

Resulta que Alan Turing era homosexual i en aquell temps això a Anglaterra (i la major part del planeta) era vist com un defecte/imperfecció/malaltia que calia llevar. Per això va ser tractat químicament fins a l’extenuació pels mateixos que es feien dir “aliats bons”, “defensors dels drets humans” i que teòricament lluitaren contra el feixisme dels nazis. Però “intentar curar” els homosexuals no era una altra manera de fer feixisme? No és una paradoxa lluitar contra el racisme dels nazis (contra jueus, gitanos…) i després tractar així els homosexuals?

El resultat d’aquesta trista història és que Alan Turing, exhaust de tants tractaments químics que li van provocar importants seqüeles, es va llevar la vida amb una poma amb cianur. Una biografia que cal donar a conèixer per deixar constància de les contrarietats i hipocresies de l’ésser humà i, sobretot, dóna sentit a aquella frase que el protagonista de la dura novel·la  La carretera (Cormac McCarthy) pronuncia al seu pare:  “Som realment els bons?”.

Frase destacada: “A Iran no hi ha homosexuals. No tenim aquest fenomen… “(Mahmoud Ahmadinejadexpresident d’Iran)

Sense comentaris…

sense comentaris…

3 comentaris a “Alan Turing

 1. Turinge? Qui coi és en Turinge? TURING!!!!!

  Després d’aquesta PETITA puntualització… Doncs sí, entre moltes altres coses Alan Turing és considerat el pare de la informàtica, no en va l’abstracció matemàtica del que pot computar un ordinador es coneix com a “màquina de Turing”. Però les contribucions d’aquest geni no només es limiten a l’informàtica. Va fer contribucions significatives al criptoanàlisis, la lògica, la filosofia, la biologia i va ser uns dels primers en fer hipòtesis sobre el que avui en dia coneixem intel·ligència artificial. De fet va definir un test per tal de reconèixer si un sistema autòmat és capaç de exhibir una intel·ligència “humana” conegut com el Test de Turing. El seu article sobre vida artificial “COMPUTING MACHINERY AND INTELLIGENCE” es considera seminal en el camp de la IA.

  Parlant d’aquest article, la primera secció s’anomena ‘The Imitation Game’, com el nom de la pel·licula que crec que has vist i has citat incorrectament (en alguns països crec que s’anomenava “Descifrando Enigma”). La peli Enigma, bastant dolenta per cert, és de 2001 i relata els mateixos fets però sense donar protagonisme al Turing (de fet crec que no surt), la prota es la Kate Winslet.

  El 2013 va ser declarat any Turing, cap a finals d’any la reina Isabel II va emetre un perdó real, perdonant-lo dels delictes pels quals havia estat condemnat. Una vergonya ja que donar el perdó no significa demanar-lo, que és el que hagués hagut de fer sa graciosa majestat: qui sap quants avanços de la mà d’aquest gegant de les matemàtiques que va morir en 42 anys em perdut per culpa de la homofòbia institucionalitzada. A més, el perdó era individual, res va dir dels milers de persones homosexuals i les seves famílies que varen patir els excessos d’una llei injusta.

  En fi…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 2 vots)
  • Gràcies per la puntualització, sobretot pel que fa al nom del film. Efectivament el títol sencer era Descifrando Enigma, interpretat pel bo de Benedict Cumberbatch. Com que vaig escriure el nom de memòria es veu que em vaig quedar només amb una part del títol.
   Pel que fa al llinatge un home detallista com tu haurà vist que només surt com Turinge al titular i no a la resta de text. Es tractava d’una simple falta d’orotgrfia o descuit lingüístic. De totes maneres ja està canviat. Gràcies.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada