L’Operació Pokémon

Pokémon és un videojoc japonès de l’empresa Nintendo creat l’any 1996 per Satoshi Tajiri, que gràcies a la seva popularitat ha estès les seves branques a la televisió, els jocs de cartes, la roba, els peluixos i altres tipus de juguetes. El joc consisteix en capturar i entrenar les criatures pokémon, de les quals n’hi ha més de 700, unes amb les característiques de l’aigua, altres del foc, de l’acer, de l’herba, etc., les quals han estat imaginades a partir d’animals reals o de criatrures mítiques orientals. El nom va sorgir per una contracció de les paraules angleses pocket monsters, o sigui, montres de butxaca.

Desconec per què Pilar de Lara Cifuentes, la jutjessa gallega que instrueix el sumari de l’Operació Pokémon, va escollir aquest nom, però podria estar relacionat amb el lema de la cançó que encapçala la sèrie televisiva, que sovint repeteix la frase “captura’ls a tots”, fent referència a què en el joc es tracta de capturar la major quantitat possible de criatures, talment les empreses que formen part de l’entramat de Vendex. De fet, alguna relació deu tenir per haver-li posar aquest nom, com passa a altres operacions sobre la corrupció: Gürtel, en alemany és corretja i el principal implicat és Francisco Correa: l’Operació Ventall, sobre el tràfic de drogues, deu el seu nom a què un dels implicats formava part de Locomia, el grup musical que sempre sortia amb vetalls; Malaya és una contracció mal feta entre Malaga i Marbella; i la Nécora, també a Galícia, era perquè és un dels crustacis més apreciats a la zona.

L’Operació Pokémon la va iniciar a Galícia el setembre de 2012 l’esmentada jutgessa i té l’objectiu d’aclarir els cassos de pressumpta corrupció que envolten el grup empresarial Vendex, amb seu a Madrid, que suposadament hauria aconseguit concessions públiques de tota casta a canvi de suborns a càrrecs executius i tècnics d’arreu de l’Estat, amb qui hauria pactat les condicions dels contractes. De fet, les seva trentena d’empreses toca molts i diversos camps: aparcaments públics, manteniment d’escoles, assistència social, recollida de fems, neteja viària i fins i tot el Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (Muncyt), amb seu a A Coruña.

L’empresa Vendex està dirigida per l’empresari cubà Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, també imputat, que els anys setanta va fugir del règim de Fidel Castro i es va establir a Espanya, on va crear un entramat d’empreses amb l’objectiu d’aconseguir adjudicacions públiques. Entre aquestes empreses hi ha Doal, que gestiona l’ORA a la Coruña, Lugo i Ourense; Sermasa i Pau, dedicades a la neteja d’instal·lacions públiques; i també Econar, constituïda el 1985 i que té la seu a Madrid. És precisament aquesta empresa la que gestiona la recollida dels fems de Sant Llorenç des del 1993 (vegeu l’Editorial de Flor de Card de l’abril de 1993) i que ha provocat tot el rebombori que hem viscut en el poble aquests darrers dies. Fins ara, l’Operació Pokémon compta amb un centenar d’imputats, la majoria del PP i del PSOE, encara que també n’hi ha d’altres partits (com el GISC a Sant Llorenç) i alts funcionaris de diversos ajuntaments.

Supòs que a partir d’ara podrem tenim més informació al respecte, ja que la jutgessa Pilar de Lara Cifuentes ha aixecat parcialment el sumari de l’esmentada Operació.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada