Rosa Carbonell, passió per la música

Entrevista: Rosa Carbonell, passió per la música

Rosa Carbonell Jaume, va néixer a Porto Cristo l’any 1968, on acabats de complir els tres anys, la seva família l’apuntà a música amb donya Pepa Muñoz, una gran pianista, amb qui ella va aprendre les primeres notes musicals. Un fet molt important pels nins i nines de la seva generació va ser les Trobades de Nadales que organitzà durant anys a Porto Cristo, el mestre Francesc Ramis, ensenyà a molts d’infants a estimar la música. Na Rosa, com molts de nins i nines anava ca seva perquè li ensenyes a cantar nadales. Per motius de feina els seus pares l’apuntaren a classes al Col•legi de la Puresa de Manacor, allà tingué com a professores de música a, Catalina Ferrer i Concha Vadell. Als sis anys començà a classes de piano al Conservatori de Música de Palma, a més completà estudis al Conservatori de Música de València. És professora de Piano i Llenguatge Musical. A més a cursat estudis de Pedagogia musical, direcció coral, música per infants amb necessitats educatives especials, i informàtica musical, entre d’altres. Des de fa 18 anys na Rosa viu amb la seva família a Cala Bona.
El passat any juntament amb una amiga violinista, Maria Antònia Capó Picornell, fundaren l’Escola de Música Bernat Pomar, a Manacor i Cala Millor.
Rosa _91T9511

Rosa, quina ha estat la teva experiència educativa fins a fundar la teva pròpia escola de música?.
Fa uns 25 anys vaig començar a impartit classes a Port, on feia classes de piano, per continuar durant anys a l’Escola de Música de Son Servera, on feia classes de piano, llenguatge musical, cant coral, harmonia, i conjunt instrumental.

El gran violinista, compositor, i pedagog Bernat Pomar, és tot un referent dins el món de l’ensenyament musical. Com va ser l’idea de posar el seu nom a l’escola?

La meva amiga i sòcia Maria Antònia Capó, va estudiar violí al Conservatori de Palma, i a més sempre va anar a classes privades amb en Bernat Pomar. El nom va sorgir com un reconeixement a la feina feta per Pomar dins el món de la música i l’ensenyament del violí. Na Maria Antònia recull el testimoni de qui fou el seu professor i mestre.

Els familiars del músic varen estar d’acord?

Sí, els fills de Bernat Pomar feren a na Maria Antònia, la concessió de posar el nom del seu pare, amb qui havia treballat 25 anys perfeccionant i aplicant el mètode a l’escola privada de Ciutat: Centre de motivació precoç mitjançant la música. Altres antics alumnes seus també utilitzen el mètode, cuidant molt el nom de Bernat Pomar i procurant que es respecti el seu treball.

A partir de quina edat s’aplica el mètode?

El mètode que inventà i implantà en Bernat “El meu violi i el meu arc”, on a través de dibuixos els nins s’introdueixen de manera progressiva i agradable al món de la música utilitzant cançons del nostre folklore, és pot començar a partir dels tres anys.

En totes les assignatures feu el mateix mètode?

En totes les altres assignatures que oferim no utilitzem el mètode d’en Pomar, ja que es va fer per instruments de corda, però la filosofia és la mateixa. Fem un mètode molt adaptat a les necessitats de cada alumne, basat principalment amb la cançó. Combinem diferents matèries com a treball rítmic i auditiu, la pràctica instrumental i la vivència de l’actuació en públic. Així mateix, es pretén orientar als alumnes amb el seu itinerari d’estudis musicals, tenint en compte les seves habilitats i interessos.
Donam molta d’importància a la classe col•lectiva i fer música en grup.

Quines especialitats instrumentals oferiu?

El curs passat varem fer violí a partir de 4 anys, piano a partir de 5 anys, i llenguatge musical (dins aquesta classe fem cor) a partir de 8 anys i orquestra. Per aquest proper curs hem ampliat l’oferta també donarem classes de flauta, clarinet, i saxofon.

Quantes actuacions heu fet aquest primer any?
Les actuacions i activitats pensem que són molt importants, és on l’alumne mostra el que ha aprés al llarg del curs i s’acostuma a actuar en públic. El passat curs férem: Concerts de Nadal al teatre de Manacor, i a l’hotel Castell de Mar de Cala Millor, on quedàrem a sopar i dormir, per acabar la festa amb una excursió al castell de Sa Punta de n´Amer. Per Sant Antoni férem un fogueró a Cala Millor on tocarem i cantarem. Per Pasqua férem petites audicions on cada alumne mostrà els seus familiars i amics la feina feta; a més d’un concert a l’hotel Verònica de Cala Millor juntament amb una coral alemanya; fou una gran experiència pels alumnes. El final de curs el varem fer a l’auditori Sa Màniga de Cala Millor, on van actuar tots els alumnes de l’escola de música.

Una escola de música privada… vos dóna més marge per ensenyar?

Sí, sense cap dubte, és una responsabilitat més gran, però a la vegada tens més marge per aplicar l’experiència que tant na Maria Antònia com jo mateixa hem anat acumulant durant anys dins el món de la docència musical.

El passat curs també es va matricular gent major?

Sí, també tenim gent major que es va matricular i pel proper curs ja tenim noves peticions de persones que amb la jubilació disposen de més temps lliure. Mai es tard per aprendre música.

Quan començà el nou curs?
El dia 14 de setembre, les matricules a Manacor es fan els dies 4 i 5 de setembre, de les 17:00h a les 20:30; i a Cala Millor el dilluns dia 7, i dimarts dia 8 a la mateixa hora que a Manacor.

Què és el més important de la música per tu, Rosa?

Que aprendre música de petits ajuda a millorar el creixement intel•lectual, desenvolupa la creativitat i la capacitat d’esforç. La música és un idioma universal on tots podem gaudir de manera col•lectiva o individual. Per jo el més important és gaudir de la música.
Maria Antònia _91T9389
Maria Antònia Capó, sócia de Rosa Carbonell

_91T9454
Concert dels alumnes a l’auditori Sa Màniga de Cala Millor

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada