Reivindicant un nou hospital per a Manacor i Comarca

El futur de la sanitat a Manacor i Comarca passa per la construcció d’un segon hospital i reconvertir l’actual en hospital sociosanitari
El 31 d’octubre de 1987, sens dubte va ser un dia històric per a Manacor i comarca, a les 9 del matí es posava en marxa la manifestació per reivindicar la construcció d’un hospital a Manacor convocada per la Plataforma Pro-hospital, una caravana que va ser batiada per Ràdio Son Servera com “Caravana de l’Esperança”.
És d’agraïts reconèixer que l’èxit de la convocatòria va partir amb l’empenta de les quatre revistes manacorines que sense distinció, tots a una, es convertiren amb divulgadors de la plataforma per fer sentir la seva veu i aconseguir el seu objectiu; moure a la gent per reivindicar un hospital a la nostra comarca. El que no pensàrem mai totes les persones que col•laboràrem amb la plataforma és que aconseguiríem reunir a més de 11.000 manifestats. Eren massa els ciutadans que no trobaven en Son Dureta remei a la seva salut, ja que molts perdien la vida pel camí. Els arguments, la raó de pes , per una atenció sanitària per a Manacor i comarca va trobar el recolzament necessari del Parlament Balear i els ajuntaments de Manacor i comarca per aconseguir l’hospital. Tot i que el govern del Partit Socialista, que aleshores governava a Madrid, ens negava el dret a una sanitat digne a la nostra comarca.
Vint-i-vuit anys després de la manifestació, aquell hospital ens ha quedat petit i insuficient, ha arribat l’hora de reivindicar la construcció d’un segon hospital a Manacor, com a mínim de 200 places, dotat de les noves tecnologies. L’actual no compta amb cap ressonància magnètica (ITM), que faciliti la feina als grans professionals, que des de sempre ha tingut l’hospital.
Es fa necessari reconvertir l’actual, en hospital sociosantari. Són molts els malalts que cursen llargues estades i que necessariament han d’estar hospitalitzats, ja que no poden ser atesos a ca seva. Aquesta és una de les moltes causes de les llargues llistes d’espera que pateix des de fa anys el nostre hospital.
A l’entrevista que va publicar “Manacor Comarcal” el passat 15 d’agost, amb la Gerent de l’hospital la Dra. Catalina Vadell, queda clar que l’Hospital de Manacor s’ha quedat petit a totes llums i necessita una urgentíssima ampliació.
L’hospital de Manacor atén a l’estiu a 200.000 usuaris, quan la xifra òptima seria un màxim de 130.000; esperen en cirurgia 2.200 persones, i hi ha una llista d’espera de 12.000 usuaris per una primera visita.
Damunt el paper aquesta vegada heu tenim més fàcil que l’any 1987, ja que des de l’any 2002 el Govern Balear va assumir les competències sanitàries.
Aparentment d’entrada, s’han definit les aliances polítiques dels pròxims sis mesos, i en la qual el resultat de les eleccions generals pot tenir conseqüències directes dins l’actual equip de govern autonòmic.
L’actual legislatura sanitària hauria de ser la de la modernització, i eficàcia. S’han de donar una resposta als problemes de creixement amb mesures efectives. Definir els objectius de salut aparcats i adequar el sistema sanitari a les noves tecnologies d’informació sanitàries.
Per primera vegada la Conselleria de Salut esta dirigida per una professional del col•lectiu de infermeria Patricia Gómez, que coneix de primera mà les queixes i problemes dels pacients. A la visita feta el passat mes a l’hospital de Manacor va anunciar que: «el Pla Director de l’Hospital de Manacor és una prioritat per a aquest govern» ja que segons les seves paraules «es tracta d’un hospital des del qual s’està oferint una assistència de qualitat amb una pressió màxima».
Necessitem que es doni resposta a les necessitats actuals i futures del centre que assegurin el acabar d’una vegada per totes amb les vergonyoses llistes d’espera que posen en risc la salut dels pacients, i amb les actuals condicions que han de fer feina els professionals de la sanitat.
Avui per avui Manacor i comarca necessita un hospital sociosanitari, i un nou hospital que permeti donar una resposta a les futures necessitats que asseguri les millors condicions assistencials dins propers anys per els nostres fills i néts.
La presidenta del Govern Balear Francina Armengol, al seu discurs d’investidura va assegurar que treballaria pel poble i que sempre la tindríem al nostre costat. Esperem que així sigui per al bé de l’atenció hospitalària a la Comarca de Llevant.
Foto del 31 d’octubre de 1986, dia de la manifestació, entrevistant en directe al Delegat del Govern, Carlos Martín Plasencia.
Manifestació 1987-crop

2 pensaments a “Reivindicant un nou hospital per a Manacor i Comarca

  1. Tant de bo sigui així, però malauradament hi ha molts d’interessats que la cosa vagi cap a l’altra part (sanitat privada). Basta veure les retallades que hi ha hagut, la qual cosa curiosament ha duit que sortissin hospitals privats com a bolets (Hospital Llevant de Portocristo, el futur de Cala Millor…).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.