Entrevista a Jaume Galmés, professor de Cuina i Gastronomia de l’IES Puig de Sa Font

Sens dubte una de les fonts de riquesa i creació de llocs de treball a la comarca de Llevant (com a la resta de Balears) és la industria turística. Son Servera té unes 14.000 places hotelera, Sant Llorenç des Cardassar 26.000, a més entre els dos municipis dels Consorci tenen unes 2.000 places rurals més; Manacor exactament té 15.066 places que inclou l’oferta hotelera i rural;, Capdepera unes 20.000 places; a més, si afegim les places turístiques d’Artà i dels pobles que envien els seus joves al centre educatiu IES Puig de sa Font de Son Servera, on imparteixen el cicle formatiu d’Auxiliar de Cuina, tenim més de 100.000 places hoteleres que demanden professionals ben formats.
En Jaume Galmés Llull, natural de Porto Cristo és professor de Cuina i Gastronomia de l´Institut Puig de sa Font de Son Servera. Ell ens explica la seva experiència professional i les dificultats que tenen a l’hora de formar els alumnes.
IMG_20150926_200443 Jaume, on cursares els teus estudis, i quina és la teva experiència professional?
Vaig estudiar els cicles formatius CFGM, CFGS, i FPB a l’IES Juníper Serra de Palma, sent la meva casa com a referència educativa i com a professional, on el 10 d’octubre de 2008 em va brindar l’oportunitat de formar part del seu equip docent. Però abans, un cop finalitzat els estudis em vaig formar professionalment començant per l’Hipocampo Palas i Molí d’en Bou de Cala Millor, Escola Llar d’Almazan (Sorià), Hotel Valparaiso, Celler de Can Roca (Girona), El Bulli, i finalment de docent en els instituts Juniper Serra (com he dit abans), institut d’Alcúdia i des de fa uns anys a l’IES Puig de Sa Font de Son Servera.

Quins són els cursos que impartiu, i quants de professors sou?
El centre educatiu IES Puig de Sa Font de Son Servera ofereix la possibilitat d’aconseguir el títol d’Auxiliar de cuina, la durada d’aquest cicle de formació professional és de dos anys, el primer reben formació a les instal·lacions del centre, i el segon curs reben classes a les instal·lacions del centre i finalitzen les pràctiques en Centres de Treball, el cicle pertany a la família professional d’Hostaleria i Turisme. Actualment hi ha una llarga llista d’espera per poder fer el curs, l’IES Puig de Sa Font és l’únic institut de la comarca del Pla i Llevant on s’imparteix el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de cuina i gastronomia, juntament amb el cicle formatiu professional bàsic de cuina i restauració. Al departament som 5, però els professors tècnics que impartim classes del CFGM som: en Joan Pons, Mar Revert, i jo mateix.

Teniu cap mòdul de serveis?

No, només tenim cuina, i el mòdul de serveis és necessari, les empreses ens demanden professionals d’aquest sector.

Quants d’alumnes teniu, i de quins pobles són?

Actualment tenim matriculats 28 alumnes en el 1er curs i 11 en el 2on, amb una llarga llista d’espera. Ens vénen alumnes de: Felanitx, Vilafranca, Petra, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar, Artà, Capdepera, Porto Cristo, Son Carrió, i Cas Concos.

Els alumnes que es matriculen, tenen nocions de cuina abans de començar el curs?
Hi ha de tot, gent que mai ha tocat un ganivet, alumnes que vénen de PQPI de cuina, gent que a treballat a cuina i per motius professionals els reclamen la titulació, o bé per poder ascendir de categoria professional.

Teniu bones instal•lacions per acollir tants d’alumnes?

Les instal·lacions pròpies del centre són escasses, cosa que ens obliga a desplaçar-nos a un hotel de la zona de Cala Millor, l’hotel Millor Sol, essent costejat pels ajuntaments de Sant Llorenç i Son Servera, i les pràctiques es fan des del mes de novembre fins a principis de març, cosa que dificulta l’aprenentatge de l’alumnat.

Quines opcions tenen els alumnes per fer pràctiques als hotels o restaurants?

Els de 2on curs que han superat amb èxit els estudis, en el mes de març passen a realitzar un mòdul anomenat Formació en Centres de Treball, amb empreses col·laboradores de gran prestigi com Cases de Son Jaumell (Andreu Genestra), Molí d’en Bou (Tomeu Caldentey), Cases de Fetget, Son Floriana, i a les empreses hoteleres Hipotels i Proturshotels, entre d’altres.

A què doneu més importància, a la teoria o a la pràctica?

Depèn una mica cada situació de l’alumnat. M’explico: per norma general en la programació sol estar marcat un 60% de pràctica i un 40% de teoria. Donant més pes a la pràctica ja que és el pes fonamental del mòdul i al final els empresaris volen i exigeixen treballadors amb un bon potencial en la part pràctica, amb la finalitat de poder contractar un cop finalitzat la FCT

Per part de la resta dels ajuntaments que envien els alumnes a l’IES Puig de Sa Font quines ajudes teniu, si és que en teniu?
Bona pregunta. Com he dit abans, l’ajuntament de Sant Llorenç paga la meitat del lloguer de l’hotel, i l’altre meitat la paga l’ajuntament de Son Servera, i agraïts estem que ens ajudin a poder portar els estudis dels alumnes a bon port. Aprofito l’ocasió i convido els altres ajuntaments que tenen alumnes al centre si ens volen ajudar aportant capital per poder millorar les instal·lacions seran BENVINGUTS.

Prepareu aperitius o refrescs per actes institucionals?
Portem uns quants anys preparant un aperitiu per al Pregó de les festes de Son Carrió, que sol ser el primer divendres del mes de maig, com agraïment a l’aportació econòmica al centre.

El turisme és molt important a la comarca de Llevant. Per què creus que els governs que hem tingut no ha creat cap Escola d’Hoteleria a la Part Forana?.
Buf, perquè és una formació costosa, per això no la tenim, i hi ha una cosa que no puc entendre, i és què només de Cala Bona a sa Coma, hi ha més de 42.000 llits; Manacor té com has dit 15.066 places que inclou oferta rural i hotelera, i tenim empreses de restauració. Per què no s’ajunten les institucions competents del sector amb les educatives per fer una escola d’hoteleria a la zona de Llevant? És el motor econòmic de tota la zona, hem posat tots els ous a la mateixa cistella, idò anem a formar bons professionals, però si no hi ha instal·lacions no podem formar-los.

La passada setmana la presidenta del Govern Francina Armengol, va visitar Cala Millor, vaig reivindicar la creació d’una Escola de Turisme i Hostaleria a zona. Va contestar que no hi ha doblers i que ara els estudis de Turisme amb el seu govern dependran de Treball, i que no esta tancat el tema de fer alguns annexes de l’Escola d’Hostaleria a la Part Forana. Què trobes d’aquests canvis?

Una de les coses que serien interessants, saber les intencions de la conselleria de Treball. Entenc que les instal·lacions del centre les cediran al matí a la conselleria d’Educació. Si als capvespres realitzessin cursos del SOIB seria cosa molt bona. Així es pot treure molt de rendiment a uns infraestructures que són molt costoses.
1

3

4

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada