Avui de matí ha tengut lloc un acte relacionat amb la Guerra Civil: un recorregut per alguns dels indrets on hi va haver enfrontaments durant les tres setmanes en què les forces del capità Alberto Bayo varen romandre a la platja de Sa Coma.

L’acte, promogut per l’Associació Memòria de Mallorca, l’Ateneu Libertari i la CGT, ha començat a les 10 del matí, quan una setantena de persones de diferents indrets de l’illa s’han dirigit al cementiri de Son Carrió per fer una ofrena floral a la fossa comuna on hi enterraren centenars de republicans morts al front. Maria Antònia Oliver, presidenta de l’Associació Memòria de Mallorca, ha dirigit la paraula als assistents per presentar l’acte i Josep Cortès ha explicat dues pinzellades sobre l’esmentada fossa.

Tot seguit s’han dirigit, a peu, fins les cases de Son Carrió Vell, on hi va tenir lloc un enfrontament entre els nacionals, dirigits per l’alferes Garau i els republicans, a les ordres de Rafael López Tienda, que s’havien situat al puig d’en Canut. D’aquí, donant la volta, han passat per la zona dels molins, on hi ha tres fosses comunes i, per la via verda, han arribat a Son Servera. En passar per la Torre Nova, s’ha recordat l’hospital de campanya que els republicans hi havien instal·lat, on hi estaven destinades les cinc infermeres de la Creu Roja que quedaren a terra després del reembarcament i que foren violades i posteriorment afusellades per soldats de l’exèrcit nacional.

A les Escoles Velles de Son Servera, Antoni Tugores ha contat damunt-damunt els esdeveniments que tengueren lloc entre el 16 d’agost i el 4 de setembre, en una xerrada d’una hora curta que s’ha hagut d’esforçar en resumir, ja que disposava de material abastament per fer-ne un bon grapat de xerrades.

L’acte ha acabat amb un refresc ofert per l’Ajuntament de Son Servera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.