Associació de Persones Majors de Cala Millor, treballadors pioners de la indústria turística

A la darreria dels anys cinquanta i començaments dels anys seixanta es produí un fet que capgiraria Mallorca: els començaments de la indústria turística. Les terres de la marina i la costa mallorquina començaren a ser atractives pels especuladors i pertot arreu sorgiren urbanitzacions que canviarien per a sempre la imatge de la nostra costa i la vida dels mallorquins. Començaren a arribar a Mallorca, de manera massiva, els primers immigrants: eren peninsulars que inicialment treballaren en la construcció dels hotels. Després els empresaris començaren a viatjar a la península a cercar dones per treballar de cambreres als hotels, ja que al principi de la indústria turística la dona mallorquina no hi volia treballar. Feien de brodadores, cosidores, anaven al camp, o les més humils, a emblanquinar per les cases.

Abans del boom turístic, el primer hotel que es va edificar a Cala Millor va ser l’hotel Eureka l’any 1933. Aleshores només hi havia unes petites cases utilitzades com a lloc d’estiueig.

L’any 1960 els serverins inauguraren l’hotel Sabina i la reforma i ampliació de l’hotel Eureka. Havia començat el turisme de masses.

Moltes són les històries que ens podrien contar els socis i sòcies de l’Associació de Persones Majors de Cala Millor, ja que gairebé tots i totes han treballat en la industria turística, bé a hotels o regentant els seus propis negocis durant més de quaranta anys a Cala Millor.

Els components de l’actual Junta Directiva són: president, Bernardino de Arriba Payeras; vicepresidenta, Apolonia Servera Brunet; secretaria, Sagrario Sánchez Martín; Tresorera, Juana Campins Andreu; Vocals: Margarita Gili Juan i Margarita Morey Andreu.

L’actual president, Bernardino Payeras, va néixer per casualitat a Utrillas (Teruel). El seu pare, Nicolas, era guàrdia civil i el destinaren a Mallorca, on va conèixer a la que seria la seva dona, Antònia. Just acabats de casar-se els destinaren a Utrillas on va néixer en Bernardino. Quan tenia 4 anys tornaren a Mallorca i la família va viure a Alcúdia, Pollença, i Selva, i finalment, quan en Bernardino tenia 10 anys, els destinaren a Son Servera.

En Bernardino es sent serverí de cor i d’arrel. Començà la seva vida laboral treballant a l’emblemàtic hotel Eureka de Cala Millor, on està 17 anys fins que el tancaren. I després passà a treballar 20 anys més a l’Hotel Sabina Playa, on acabà la seva vida laboral.

Pel seu ofici, a més de president de l’associació, en Bernardino és el xef oficial i tots estan molts contents de la seva bona cuina.

Com a la majoria d’associacions, organitzen excursions, festes, dinars de companyonia, manualitats, ball en línia, gimnàstica, Tai Chi, jocs de cartes, tallers de memòria, bingo, etc. El bingo és una de les activitats que més agrada a la majoria de socis i sòcies (de manera especial a les persones amb mobilitat reduïda ) i a diari de les 16 a les 18 hores, es reuneixen per jugar-hi, ja que és una bona teràpia per a la memòria.

El passat més de juny organitzaren una festa sorpresa a la, sòcia Francisca Bover, per celebrar el seu 90è aniversari.

La festa i dinar d’aniversari del club se celebra el 14 de gener, i aquest any 2016 amb una gran paella per a més de cent socis i sòcies. I el passat dissabte dia 23 de gener organitzaren fogueró i torrada pels socis per celebrar Sant Antoni a Cala Millor.

L’Associació no atura en les seves activitats i els passats dies 12,13, i 14 de febrer per celebrar la festivitat de Sant Valentí organitzaren un cap de setmana a un hotel de Porto Pi.

El president, Bernardino de Arriba, i Junta Directiva de l’associació està molt agraïda a l’Ajuntament de Son Servera que els cedeix l’ampli local i es fa càrrec de la neteja i ajuda amb les activitats que duen a terme.
altAqCpd4MTzOX7BXMc7fJDYhBI-orw9DOR4QVfI5f0OypR_jpg foto estellecsFotos torrada Tercera Edat Cala Millor 23-01-2016 002Fotos torrada Tercera Edat Cala Millor 23-01-2016 001Bernardino de Arriba president Tercera Edat de Cala Millor 23-01-2016 004IMG_1650IMG_1630

Tercera Edat Cala Millor

Tercera Edat Cala Millor

IMG_0965Fotos Tercera Edat Cala Millor 20-10-2015 011IMG_1650Fotos Tercera Edat Cala Millor 20-10-2015 005Fotos Tercera Edat Cala Millor 20-10-2015 001Fotos Tercera Edat Cala Millor 20-10-2015 003

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada