Parlant de la igualtat entre la dona i l’home

He de reconèixer que no soc partidari del terme feminisme ja que igual que fa el masclisme moltes vegades es fa servir per dividir i enfrontar uns contra altres.

Fet aquest aclariment he de dir que sempre m’he definit i preocupat per la igualtat  entre homes i dones, preocupació que per la meva sorpresa ha anat en augment sobretot durant aquesta darrera dècada a causa de diferents motius.

La influència negativa dels mitjans
És un fet que un alt percentatge de la societat es deixa influir poc o molt pels mass media i aquests des del meu punt de vista s’han degradat i molt després de dues primeres dècades esperançadores amb l’arribada de la democràcia. A dia d’avui Gairebé tots els canals televisius han recuperat la imatge de la dona xafardera, inculta, mal parlada i amb l’anhel de l’arribada d’un príncep blau que la tregui de la feina per d’aquesta manera ella quedar sotmesa als capricis del seu maridet. Potser molts podreu pensar que just estic parlant d’una persona i un programa en concret, però no és pas així. Programes com Sálvame, Hombres mujeres i viceversa, El diario de…, Gran Hermano… Sèries de televisió a on la vida de nines de 10 anys gira entorn únicament de si a aquell nin o aquell altre li agradarà el vestit que du o si la mirarà o no, deixant de banda la resta de valors. La promoció d’una música que rebaixa la dona a un simple objecte a aconseguir per part del  mascle, ja sigui en forma de balades o de forma més despectiva com fan altres gèneres com el regaetton. La separació de sexes segons els esports: és tan difícil veure un partit de futbol femení com una competició de gimnàstica masculina.

Com podeu veure no es tracta de casos aïllats, sinó que són molts i molts de minuts que gairebé omplen la graella televisiva i molts pocs, gairebé cap, que es dedica a posar d’exemple a dones que difereixin d’aquest model.

El món laboral
Siguem sincers, vivim a un país a on la majoria de càrrecs directius són homes, la dona cobra menys i per norma general es veu coartada a l’hora de realitzar treballs que requereixin un mínim de força física. A més el ferest horari laboral espanyol no afavoreix per res la conciliació laboral i es veuen moltes vegades coaccionades quan volen ser mares. Tampoc afavoreix gens la legalitat espanyola que és de les pitjors a l’hora d’afavorir i protegir aquesta situació.

Les tradicions i la religió
Frases tan repetides com:”Les filles ens han de guardar quan tornem vells”, “Deixa xerrar els homes i situa’t sempre una passa per darrere ells”, “No duguis mai la contrària al teu marit”… o fets tan injusts per ambdós sexes com són ensenyar només a les filles a fer les feines de casa són ben vives encara a dia d’avui a dins la societat mallorquina tot i ser una societat clarament matriarcal. Per desgràcia aquests costums s’han vist agreujats en els darrers temps per la ingerència de cultures externes provinents sobretot d’entorns rurals a on la situació de la dona és encara pitjor a la que es viu aquí, fet que a més es multiplica per unes creences religioses que, siguin quines siguin i venguin d’on venguin, sotmeten a la dona a la figura de l’home.

 El fals feminisme
Sovint alguns il·luminats es treuen de la màniga idees que amb l’excusa de fer un món més igualitari no fan més que deixar en ridícul el sector al que creuen representar, són fàcils de detectar ja que la seva única pretensió és enfrontar un bàndol amb l’altre. Per sort solen ser de curta volada i no passen de ser modes temporals. Per posar-ne l’exemple més recent potser podríem parlar dels que amb l’excusa de no fer servir llenguatge sexista (una pretensió totalment lícita) fan autèntiques animalades que obrin una esquerda de dubte a una part de la societat envers la gent a qui pensen es representada per aquests il·luminats.

 

Esper de tot cor que aquestes i d’altres tendències es capgirin en aquests propers anys, ja que un món més igualitari sempre serà un món millor no només per les dones, sinó també pels homes.

6 comentaris a “Parlant de la igualtat entre la dona i l’home

 1. T’has oblidat un altre punt d’aquesta gran nostra societat: amparar amb diners públics la separació per sexes en alguns col·legis concertats.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +3 (de 3 vots)
 2. No fa falta desqualificar a ningú per emprar el llenguatge no sexista. És curiós perquè per a mi el fals feminista ets tu. Pregunta a un vagà què en pensa d’un vegetarià…. Idò això mateix pens jo de tu. No ets feminista, sols tens uns certs valors d’igualtat i ara mos queixam un poc i au, ja he fet el meu escrit anual sobre com de bé defens a les dones.
  Ah, i per acabar qui empra la paraula feminisme per dividir i enfrontar és la mateixa societat patriarcal o sectors masclistes, no embullis la troca.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: -1 (de 1 vot)
  • No faig comptes entrar a discutir. Conec massa bé aquesta pràctica de intentar dividir la societat d’es de posicions pretesament reivindicatives. Qui em coneix sap que no soc dels que prediquen el que no creuen i en qualsevol cas mai atac tampoc al més feble.
   Ah i com be dius no soc feminista, pretenc que la dona tengui exactament els mateixos drets que l’home, ni més ni manco, és l’únic judici que has fet de la meva persona en el que no t’has equivocat 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: +1 (de 1 vot)
   • Fa feredat la falta d’empatia que teniu alguns de l’esquerra cap a moviments socials que han sorgit de l’esquerra mateixa. Combatiu l’espanyolisme però no teniu ni un bri de simpatia per altres lluites… És per això que ja fa molt de temps que no vot Esquerra tot i ésser idependentista. Qui no és feminista és perquè no l’entén, com qui no és independentista és perquè no entén el projecte. Salut.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: -1 (de 1 vot)
    • Vaja, veig que em tornes a pre-jutjar. És una llàstima que continuis cercant l’enfrontament i polaritzar el debat. Ja et dic ara que no m’interessa per res, com ja t’he dit homes i dones s’han d’entendre i han de tenir els mateixos drets, i cercar l’enfrontament d’uns amb altres en lloc del diàleg és un error.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada