Serveis socials de Sant Llorenç ha atès 784 usuaris

El departament de Serveis Socials de Sant Llorenç és, amb 784 usuaris, el que més població ha atès a la comarca del Llevant.

El departament de serveis socials de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar ha atès a 784 usuaris el 2015, un 9,42% de la població total del terme municipal. Aquest percentatge és el més elevat de la comarca del Llevant.

La regidora de Benestar social, Maria Galmés, comenta que l’augment de la demanada de serveis socials no és conseqüència d’un increment de les mancances bàsiques si no resultat d’una millora en els sistemes d’informació, de registre i d’organització. Aquest departament ha estat el primer de Mallorca en rebre el certificat de qualitat ISO 9001.

“La Llei de sostenibilitat i racionalització de les administracions locals, l’anomenada com a Llei Montoro, intentava llevar competències als municipis en matèria de serveis socials però la crisi ha posat de manifest que els ajuntaments som la primera porta d’entrada. Ens hem transformat en una peça clau del conjunt de sistema de serveis socials”, apunta Galmés.

El major grup d’usuaris participa en els programes de prevenció i inserció social, ja que suposa el 44,64% del total d’usuaris atesos. De les 350 intervencions realitzades, 214 es concentren en programes i actuacions de prevenció i promoció social concretament amb les actuacions per a la normalització i la convivència escolar.

El Programa d’Informació, orientació i assessorament ha atès a 270 persones, i s’ha incrementat en un 39% respecte a l’any passat. Aquest programa és el que més increment ha registrat respecte al 2014 i el segon programa que més demandes a atès el 2015. Aquest creixement està directament relacionat amb l’increment del nombre de ciutadans i persones usuaris dels serveis .

En el Programa de suport a la unitat convivencial i ajuda a domicili s’han atesos 274 usuaris, això representa un 32% més que l’any 2014. Les intervencions realitzades com a suport a la unitat de convivència han estat les més importants, amb un total de 163, que inclouen: suport social i educatiu, suport a l’estructura familiar i dinàmica relacional i tallers d’habilitats parentals.

“Allà on dedicam el màxim esforç és en aconseguir que a les primeres edats adoptin conductes saludables”, assenyala la regidora Maria Galmés.

Inserció laboral

El programa d’inserció d’immigrants és una de les altres grans apostes d’aquest departament. Avui matí s’ha celebrat el final de curs del Programa d’inserció amb el lliurament dels diplomes corresponents al curs 2015-2016. En total 42 persones s’han inscrit a aquest programa, dels quals 38 han obtingut l’aprofitament.

Enguany com a novetat, s’ha realitzat un segon nivell per alumnes avançats en idiomes, que han pogut accedir a les noves tecnologies per tal de poder fer tramitacions i accedir a més informació laboral. “També hem d’agraït la feina i dedicació de la voluntària Ivonne, que ha dedicat part del seu temps a reforçar les sessions de castellà i català, sobretot a aquelles persones immigrants amb dificultats de lectura i escriptura”, ha explicat la regidora Maria Galmés.

La regidora de Benestar social i igualtat, en la seva intervenció davant els alumnes, ha manifestat la voluntat de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar en procurar els instruments necessaris per poder facilitar la seva acollida a la comunitat de Sant Llorenç i sa Coma així com la seva inserció laboral com a camí per a la seva normalització.

Múltiples centres

Des de l’àrea de Benestar Social es fa molta feina per donar cobertura a tots els nuclis de població, és per això, que l’Ajuntament compta amb dues unitats de serveis socials. “Per número d’habitants no ens pertocaria disposar de dues unitats però la complexitat territorial ens obliga a duplicar recursos i això representa un important esforç pressupostari per part de l’Ajuntament, necessitam més equipaments i més personal”, subratlla Galmés. L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar destina un pressupost d’uns 800.000 euros a serveis socials.  Memòria de Serveis Socials 2015

Memòria Serveis Socials

2345

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada