Conferència sobre en Tià de sa Real a Manacor

El proper dilluns dia 6 de juny, l’OCB Manacor ha convidat en Tomàs Martínez Miró a parlar del glosador conegut per Tià de sa Real. Començarà a les 20:00 h, al carrer de Jaume II, núm. 15 de Manacor:

El proper dilluns dia 6 de juny a les vuit de l’horabaixa a l’OCB Manacor del carrer Jaume II, núm. 15, Tomàs Martínez Miró, mestre d’adults, sindicalista i escriptor, parlarà d’un personatge emblemàtic per a aquesta comarca, tot just quan s’han complert tres-cents anys del seu naixement. Es tracta de Sebastià Gelabert Riera, a qui Martínez ha dedicat una investigació, que defineix com a primer acostament a la personalitat d’aquest glosador, escriptor i bruixot més conegut per Tià de sa Real. El convidat explicava no fa gaire a la presentació del llibre sobre aquest personatge singular que un dels motius que el va empènyer a investigar-lo va esser precisament perquè es va trobar davant arguments que menyspreaven la qualitat literària d’un creador d’arrel totalment popular com és el cas de Sebastià Gelabert. El títol que ha volgut per a la seva conferència és «En Tià de sa Real, vida i obra d’un glosador excepcional».

Tomàs Martínez Miró va néixer a Porreres i ara viu a Sant Llorenç des Cardassar. A més a més d’haver estat mestre d’ensenyament primari i d’adults, ha estat i està vinculat al sindicalisme i des de fa uns anys és el responsable de la Delegació del Sindicat de Treballadores i Treballadors Intersindical de les Illes Balears (STEI) a Manacor. El seu compromís amb el país i la seva gent l’ha duit a esser el president de l’Obra Cultural Balear de Sant Llorenç, a formar part de la junta directiva de l’Associació Cultural Flor de Card i de la revista digital Card.cat. No és l’única revista amb la qual s’ha implicat perquè també forma part del Consell de Direcció i Redacció de la revista Pissarra. Durant la seva atrafegada vida professional, ha estat capaç de trobar temps per investigar i escriure llibres, articles i per impartir conferències. El seu camp de treball gira entorn de la cultura popular com en el cas de «Calendari Llorencí 2009» o «Pronòstic, calendari per a la Mallorca» (del 2010 al 2016), però també de la didàctica de la llengua catalana amb «Quinze són 15. Llengua i música a l’escola» (1989), «Més que havaneres» (2008). Comparteix autoria a títols com «Amb paraules ben planeres. Propostes didàctiques per al batxillerat a partir de l’obra de Josep Maria Llompart» (1995) o a «L’hort ecològic escolar. Els sectors econòmics de les Balears» (1991), entre moltes altres publicacions.

El darrer treball que ha publicat se centra en la figura del glosador, escriptor i bruixot Sebastià Gelabert Riera, conegut per Tià de sa Real. I és d’aquest personatge emblemàtic que Tomàs Martínez parlarà. Explicarà a l’auditori quines proves ha trobat que permetin resoldre els interrogants que els estudiosos s’han plantejat, com per exemple on va néixer Tià de sa Real? O per quins motius en Sebastià Gelabert fou conegut a la contrada del Llevant mallorquí amb aquest hipocorístic? També exposarà dades que serviran per donar resposta a preguntes que qualsevol persona es faria davant algú que té una determinada fama, però que no coneix, ni en sap gran cosa, com per exemple: Era glosador? Era artista? Sabia llegir i escriure? De què vivia? Quines obres escrites han arribat tot i el pas del temps? Era vident? Era un bruixot? Era remeier? Preguntes que després de tres-cents anys encara no tenien resposta i que Tomàs Martínez dóna pautes per respondre i per continuar investigant sobre algú que va tenir un protagonisme cultural prou important com per esdevenir un personatge llegendari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.