L’Assemblea de Docents suspèn la política educativa del Govern

Des de l’Assemblea de Docents ens fan arribar aquesta carta avaluadora del Govern en matèria d’educació:

La preocupació generada dins de la Coordinadora de l’Assemblea de Docents per la incapacitat del Govern de garantir el compromís del 30% s’ha convertit en indignació, després de les darreres declaracions del director general de Pressuposts del Govern, Joan Carrió, en les quals afirma que la flexibilització dels objectius del dèficit garanteix el finançament de la facultat de Medicina.

No podria ser d’una altra manera després de la resposta conjunta i per escrit que les Conselleries d’Educació i d’Hisenda ens feren arribar dia 20 de juny i en la qual ens explicaven els arguments per no incrementar el 30% de l’ampliació del marge del dèficit dins del 2016 i que en resum són els que explicam a continuació:

·         L’actualització del dèficit encara no ha estat aprovat pel Consell Europeu.

·         L’increment del dèficit no es podrà traduir en una ampliació dels marges de despesa fins que no s’aprovi el PEF (Pla Econòmic i Financer del 2016-2017).

·         Del pressupost originari del 2016 per a Educació, ja s’han produït desviacions degudes a l’augment de professors i a l’increment dels equips d’atenció primerenca. A més, afirmen que la Facultat de Medicina no estava en els pressupostos inicials.

La primera lectura del document, posa en evidència la falta de previsió del Govern vers les necessitats urgents del nostre sistema educatiu i la dotació insuficient de recursos per a educació als pressuposts del 2016.

Quan el Govern va presentar els pressuposts del 2016, a L’Assemblea de Docents vàrem manifestar de manera contundent que no revertien ni de prop les retallades greus sofertes als darrers anys a educació i exigírem, que es dugués a terme un pla de xoc per pal·liar la situació precària de les infraestructures i les ràtios elevades. Aquesta demanada, no atesa, va desembocar en la convocatòria de vaga per dia 15 de desembre de 2015 i de manifestació dels docents davant del Parlament. Tant la vaga com la manifestació es desconvocaren “in extremis” quan el Govern i els partits que li donen suport arribaren al compromís amb l’Assemblea de Docents, de dedicar el 30% de les millores de finançament que es produïssin durant el 2016 a Educació.

Lluny de les consideracions que es puguin derivar de les excuses per no complir amb el compromís del 30%, dijous passat, 29 de juny, llegim estupefactes les declaracions al Parlament del Sr. Joan Carrió, on afirma que la flexibilització dels objectius de dèficit fins al 0’7% permetrà donar cobertura a les necessitats de majors recursos, entre d’altres, finançar la Facultat de Medicina.

Aquesta “perla institucional” en boca del director de Pressuposts ens arriba nou dies després de la resposta del Govern i contradiu de ple els arguments del citat document bicèfal. Després d’aquestes declaracions ens situam davant la dicotomia de triar una d’aquestes dues opcions per entendre què està passant: o bé, en 9 dies el Govern ha aconseguit aprovar el PEF pel 2016-2017, mentre simultàniament el Consell Europeu ha donat el vist i plau a Montoro per l’augment del marge del dèficit per a les CCAA o bé, ens volen prendre el pèl.

En qualsevol cas, el que posa d’evidència les paraules d’en Joan Carrió és que si l’augment del marge del dèficit de les CCAA garanteix el finançament de la Facultat de Medicina també pot garantir el compromís adquirit amb els docents.

Amb els pressuposts dedicats a Educació pel 2016, no són assumibles ni la baixada de ràtios, ni la millora de les infraestructures, ni la dotació de més equips d’atenció primerenca, ni la reducció de les hores lectives ni el pagament al 100% de les baixes . Si l’educació és una prioritat per al Govern, no basten les bones paraules, la bona voluntat, les reunions i les fotos de propaganda a la premsa. El Govern comença la casa per la teulada i ven fum, vol dur a terme uns projectes que manquen de fonaments pressupostaris.

Només ens han donat una xifra: el 0’4% de marge del dèficit són aproximadament 114 milions d’euros, d’aquests, no sabem les dades concretes de les despeses que diuen haver realitzat ni quines han estat les prioritats. El que sembla clar és que han gestionat aquests diners sense tenir en compte el que estipula el compromís que és negociar amb els sindicats i l’Assemblea de Docents aquestes despeses.

Tot i reconèixer i valorar l’esforç del Govern per mantenir la calma i el diàleg amb la comunitat educativa, el Govern SUSPÈN el curs perquè a dia d’avui no compleix la paraula donada als docents, ens volen enganar i no dóna ni les respostes ni les xifres necessàries per poder saber si garantiran la millora del sistema educatiu.

Per tal de poder APROVAR el curs recomanam tasques de reforç d’estiu als polítics responsables de la gestió d’educació.

Aquí els deixam de deures algunes de les incògnites per resoldre:

Quant i en què s’han gastat o es pensen gastar els 114 Milions d’euros d’Educació provinents de l’increment del dèficit? Quines són les prioritats? Per què no han negociat aquestes despeses amb l’Assemblea i els sindicats, tal i com es comprometeren a fer?

Com pensen complir l’objectiu de 8% de PIB recomanat per la UNESCO i recollit al document d’Illes per un Pacte referent als pressuposts educatius?

Quin és el mapa d’infraestructures educatives planificat a les illes balears per aquesta legislatura? Quants diners pensen destinar al manteniment dels centres educatius i a la creació de nous centres? Per què estam al mateix nivell d’inversió en infraestructures educatives que al 2012?

L’Assemblea ha denunciat que en aquest moment hi ha 51 centres on es preveu implantar ràtios superiors a les màximes permeses legalment. Com pensen evitar aquesta il·legalitat?

Quan pensen negociar el pagament de les baixes? L’acord March diu que es negociaran en meses sectorials que encara no s’han convocat

 

Coordinadora de l’Assemblea de Docents.

Un pensament a “L’Assemblea de Docents suspèn la política educativa del Govern

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.