Tro de Festes

Tro de les Festes de Sant Llorenç a l’Espai 36 amb la presentació del nou Gegant de Mossèn Salvador Galmés

El tro de les Festes Patronals de Sant Llorenç des Cardassar va tenir lloc ahir vespre a l’Espai 36, amb la presentació tant del nou Gegant de Mossèn Salvador Galmés, realitzat per l’escultor Damià Arnau Pont, com de les dues exposicions, una de Biel Parreta a la planta baixa i l’altra, “No hay dos iguales”, d’Aina Galmés al segon pis. Després un cercavila amb els gegants Angelina Trebolina i Jaume Belluguins, acompanyats pels xeremiers des Puig de sa Font, varen anar a l’encontre de Salvador Galmés i es passejaren en cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament, on Felip Munar i Munar, doctor en filologia catalana i lingüística general conegut per presentar el programa “Uep, com anam!” a B3 televisió, va donar el pregó de començament de festes.

Damià Arnau Pont va dur en cercavila el Gegant Mossèn Galmés. És el primer gegant que l’artista local fa, d’ell són els caparrots de Son Carrió. “Han estat dos mesos de feina intensa –va explicar–. Primer vaig fer un esbós en petit i després un motllo de fang del cap per poder construir-lo en fibra de vidre. La idea –apunta– era que pogués anar pel carrer beneint a la gent i és per això que du una mà enlaire amb els dos dits que apuntant en un angle obliquo”.

Biel Parreta va presentar les seves cadires blanques en diferents formats. “Vull animar el poble a tornar treure les cadires enmig del carrer, com un temps, a fer poble”. Parreta també exposa rellotges de sol i cares reconstruïdes, “diferents visions d’un mateix objecte sense connexió ni cap objectiu especial sobre elles”, apunta l’autor i unes teles de gran format on s’hi llegeixen texts de Mossèn Salvador Galmés.

Aina Galmès va fer un excel·lent discurs de presentació de la seva obra, fent una defensa de Mallorca i un paral·lelisme en la necessitat de protegir-la perquè “no n’hi ha dues d’iguals”. El més curiós va ser descobrir, d’entre els quadres exposats, un on es veu clarament la figura del seu pare d’esquena, en Gento, i l’altre d’ella mateixa.

Després d’unes breus intervencions dels protagonistes i del batlle, el cercavila amb els gegants es va dirigí a la plaça de l’Ajuntament, on Felip Munar va oferir un pregó que va encetar amb un breu repàs per la història del patró del poble, sant Llorenç. Després va repassar els trets d’identitat del terme, va fer esment de les brodadores i es va returar en Salvador Galmés i en la seva obra, per acabar glosant. Munar va demostrar una vegada més la important tasca que desenvolupa en la recuperació de les gloses antigues i de dignificació de la cultura popular i tradicional de les Illes Balears.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.