Ens volen sotmesos, muts i a la gàbia

Ahir tornaven a fer futbol a TV3, jugava el Manchester City d’en Guardiola. Evidentment els illencs no hem pogut veure el partit ni tampoc la roda de premsa a on contestarà preguntes en català.

Qui pensi que el fet que ens prohibeixin veure-ho, manin uns o altres, és fruit de la causalitat és un innocent. Ens volen fer creure que els Països Catalans no hi pinten res al món, que som uns “paletos” i que el nostre idioma només el xerra la gent “justeta”. Per això a IB3 encara hi regnen programes buits de contingut que no aporten res a la nostra autoestima com a poble.

Per això els telenotícies encara són tan mediocres com en temps del PP d’en Bauzá com es pot veure al públireportatge que li feren a Ana Maria Aguiló la setmana passada.

Fan tot el possible perquè els referents esportius que tenguem no parlin el nostre idioma més que 2 o 3 cops a l’any mai en tornejos internacionals, bé s’encuiden de que hi hagi un Sergio Ramos que increpi a Piqué perquè xerra en català a una roda de premsa de la selecció espanyola o algú que xiuli a Rafel Nadal si parla en català al Comte de Godó. Aviat els organitzadors del torneig “recomanaran per no crear problemes” que únicament parli en castellà o bé anglès o francès o qualsevol altre idioma, però en el nostre no.

Tampoc veurem sèries o pel·lícules espectaculars a la televisió a on els seus protagonistes, autèntics ídols, parlin el nostre idioma, tampoc podrem veure-ho als cinemes, si n’hi fan alguna, mig d’amagat, a la sala més petita i que no ho sàpiga gaire gent.

Perquè d’això és tracta, de que no tenguem ídols dels països catalans que s’hi puguin sentir lliurement i que siguin un model a seguir, tant si són esportistes, famosos actors de cinema (traduïts als català), científics, metges, artistes… Res, si volem ser qualque cosa a la vida no podem estar orgullosos dels nostres avantpassats, n’hem de renegar.

Veient l’actual govern de les illes em vé al cap allò de “rebassar la crosta nacionalista” que digué aquell diputat socialista fent referència a TV3, era l’any 2007, poc després començà la censura de TV3 als illencs i fins ara. Sí féssim la vista enrera comprovarem com els català estava infinitament millor amb els governs anterior a aquestes dates, fossin del color polític que fossin, que no ara. A València, per una cosa o altra, a dia d’avui tampoc veuen TV3, els de la nova política un any després ni tan sols han recuperat Canal9.

Tanmateix l’agressió a l’idioma és tan sols una part del seu plà, els nostres serveis públics (sanitat, educació…) són molt inferiors als del “seu” estat espanyol (a nosaltres no ens hi consideren més que quan els hi convé), tampoc les infraestructures és salven d’aquesta agressió, ja va dir el conseller de territori actual del Govern Balear que no es faria ni un pam de tren aquests 4 anys, ni el de Llevant ni el de l’aeroport.

Ens tenen entabanats amb el discurs esquerra-dreta, mentres ells, ja fa temps que juguen a un altre joc a on sempre hi perdem nosaltres i només hi guanyen ells, són ben hereus d’aquell que va dir allò de “lo dejo todo atado y bien atado”.

2 pensaments a “Ens volen sotmesos, muts i a la gàbia

    • Lo pitjor de tot és que estan normalitzant una situació que fa 20 anys era impensable. Retrocedim en lloc d’avançar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.