Racó de poesia (15) Ramon Llull

Ramon LLull (Ciutat de Mallorca, 1232-1233?- Bugia- Ciutat de Mallorca, 1315-1316?) Fill de pares catalans. Escriptor polifacètic, filòsof, místic, apologeta, novel·lista i poeta. Dominava el llatí, el català i l’àrab. Creador de l’Art, un sistema general de la realitat a  partir d’un sistema de verificacions mecàniques comprensibles i transmissibles per demostrar la superioritat del cristianisme i aconseguir la conversió dels infidels.

De les 240 obres que es conserven destaquen el Llibre de contemplació en Déu, el Llibre de Santa Maria, el Llibre de meravelles, el Llibre de l’orde de cavalleria, Romanç d’Evast e Blanquerna,  Llibre del gentil e dels tres savis, l’Arbre de filosofia d’amor, l’Arbre de Ciència, Retòrica Nova, el Llibre de les bèsties, Llibre d’Amic e Amat o el Cant de Ramon.

Lo desconhort

XXI

Ramon, per ventura vós no sou conegut
i això us pot fer estar en el vostre propòsit decebut,
car cap tresor que estigui en terra amagat
no convé que sigui desitjat ni volgut.
Per tant, si vostre saber no és apercebut,
com us penseu que per això en sereu cregut?
Però mostrau el que sabeu, per tal de rebre l’ajut
de vostre Art i saber, car home desconegut
no té, per ignorància, honra ni virtut.
I si vós, mon amic, amau d’homes salut
i de Déu honradament, i que no sigui perdut
vostre saber, feu tot el que calgui perquè sigui conegut.

(Roma, 1295)

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada