“Si torn al meu país em mataran”

Molta gent es va estranyar ahir quan en els darrers metres de la final masculina de marató, el segon classificat l’Etíop Feyisa Lilesa, aixecà i creuà les mans en forma de “X”.

A una entrevista que va concedir tot just després i a la pregunta del periodista al voltant del significat d’aquell gest, l’atleta respongué que ho feia per demostrar la seva solidaritat amb la gent de la regió d’Oròmia, la més gran del país i majoritàriament musulmana, que està patint des de fa anys continues agressions i assassinats per part del govern Etíop, de majoria cristiana, que tan sols aquest any ja sumen més de mil morts. “Tenc familiars empresonats”, “Si parles de democràcia et maten”, foren algunes de les respostes de l’atleta Oromo al micròfon de l’entrevistador.

No és casual el fet que esmenti les religions en aquest cas. Sovint i sobretot arrel dels darrers atemptats comesos a Europa hi ha hagut no poques veus que han carregat contra la religió musulmana anomenant-la sense complexos el nou “Islamofeixisme”, escudant-se sobretot en el menyspreu amb que, segons ells, aquesta religió -i no cap altra- sotmet a la dona. Doncs bé, com podeu veure a la següent imatge a Etiòpia també la religió fa tapar el cap i el cos a les dones, però en aquest cas la religió que professen les persones que surten a la imatge no és la musulmana sinó la cristiana.

etíop ortodoxa

No m’agradaria que donéssiu per fet amb aquestes paraules que estic en contra de la religió cristiana, però tampoc estic en contra de la musulmana ni de cap altra. A més assumesc que les religions a dia d’avui són necessàries i que hi ha gent que necessita creure en un ésser superior que la protegirà quan ella ho necessiti, o que necessita de l’espiritualitat que li proporcionen els seus temples o el caliu de la comunitat religiosa que envolta aquest temples, ara bé, mai justificaré els morts que puguin ser causats amb la connivència d’una religió, sigui aquesta cristiana, musulmana, jueva… cap religió justifica el vessament de sang, cap ni una.

Feyisa Lilesa

Per això cal que els practicants de les diferents religions condemnin inequívocament qualsevol acte de violència de la seva comunitat envers una altra religió, ètnia, tendència sexual… en cas contrari, en el cas que tan sols carreguin contra una d’elles (normalment la minoritària) potser hauríem de començar a xerrar d’altres coses que tenen més a veure amb el color de la pell o la xenofòbia que no pas amb una o altra tendència religiosa.

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada