L’escola concertada: quan interessa pública i quan interessa privada

Per quin motiu les escoles concertades tenen dret que els seus alumnes cursin fins a 4t d’ESO (15-16 anys) i en canvi a les escoles públiques només es pot cursar fins a 6è de primària (11-12 anys)?
D’ençà fa més d’una dècada els alumnes de les escoles públiques es veuen obligats a començar els seus estudis als instituts dos anys abans que amb l’anterior sistema d’EGB, una edat que molts de pares consideren massa primerenca per a què els seus fills preadolescents comparteixin centre amb adults de 16 anys o més. No sé si hi ha cap guany pedagògic en aquesta mesura, però el que és cert és que molts dels progenitors aquests darrers anys han decidit que els seus fills i filles cursin de primer a quart d’ESO a centres concertats.

Haurien de tenir dret els alumnes dels centres concertats a les mateixes ajudes que els dels centres públics?
Pens que sí sempre i quan hagin de complir les mateixes normes que els de l’escola pública, però per desgràcia les escoles concertades solen anar per lliure en aquest aspecte. Ha estat famós el cas de l’escola concertada que l’anterior govern concertà tot i que separava els alumnes per sexe, però també hi ha altres casos com les diferents ajudes o beques que reben (llibres, menjadors…) i que en canvi no es veuen sotmesos a les mateixes normes que els de l’escola pública. Està clar que aquestes ajudes les haurien de rebre els més necessitats, però els doblers que reben en forma d’ajuda els de la concertada haurien d’equivaler als de la pública i no és així: els llibres de les escoles concertades en molts de casos quadrupliquen en preu als de la pública i els menjadors no es veuen obligats tampoc a complir les estrictes normes dels de l’escola pública.

Han de tenir els mateixos drets per llei els professors de les escoles concertades que els de les privades?
S`ha de posar en context dues coses, els docents de la concertada reben els recursos dels estaments públics, però en canvi no han de passar pels diferents processos legals que si han de patir els de la pública: borsa d’interins (amb trasllats llunyans o fins i tot a les altres illes), oposicions… els de la concertada en canvi són contractats a dit sense cap classe de filtre previ.

 

Podríem parlar-ne hores i hores al voltant d’aquest tema, però amb aquest text només vull deixar entreveure que els dirigents d’aquests centres (no els alumnes ni els treballadors) tenen la potestat per escollir sempre el camí que més els hi convengui, i això poden fer-ho perquè depenen d’uns governs totalment connivents i que des del meu punt de vista sembla que prefereixen externalitzar l’educació en lloc de, com deia el lema de les camisetes, construir-ne una de “pública, de qualitat i en català”.

 

 

 

 

10 comentaris a “L’escola concertada: quan interessa pública i quan interessa privada

 1. Aquest? Almenys hauries pogut agafar el d’enguany i no un tan antic.

  Els plecs no afecten a tots els menjadors, sino els q surten a concurs. Revisa la llei de contractació

  No m’has respost sobre si opines q s’haurien de deixar els nins de centres com CEIP Es Pont sense ajuda de menjador o no.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Si m’expliqués el que no entens a “Qualsevol menjador ha de complir, com a mínim, les normes que s’exigeixen a aquest plec, en cas contrari estàs afavorint a uns per damunt la resta” potser et podré ajudar a entendre-ho.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)
   • Si que entenc la frase “Qualsevol menjador ha de complir, com a mínim, les normes que s’exigeixen a aquest plec, en cas contrari estàs afavorint a uns per damunt la resta”. El problema és que això no és cert. Un plec de claussules tècniques és un document que forma part d’un expedient de contractació. És a dir, només afecta als menjadors que surten a concurs en una licitació, i en cap cas afecta a tots els menjadors (ni afecta als menjadors que es gestionen mitjançant un conveni, ni afecten als menjadors que tenen contracte vigent i per tan no surten a licitació, ni el que es tramiten mitjançant un contracte menor, etc.)

    Per exemple, aquest és el de la darrera licitació http://www.plataformadecontractacio.caib.es/DocumentoAdjuntoView?idLicitacion=39673&idTipoDocumento=2 i no afecta a tots els menjadors, de fet només n’afectarà a 28.

    Ja et vaig advertir que la normativa que afecta als menjadors és complexa, i amb el teu comentari demostra que el desconeixes. De veres, el dia que vulguis quedam i veuràs com t’equivoques i que els menjadors de la pública i de la concertada segueixen els mateixos requisits o, si més no, uns requisits mooolt semblants.

    Seguesc sense tenir resposta a si opines que a les famílies de la resta de menjadors se’ls hauria de retirar el dret a l’ajuda. Em preocupa q puguis pensar que s’haurien de retirar l’ajuda als menjadors q gestionen les APIMAs

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)
  • Per altra banda si ets tan amable de fer-me arribar l’enllaç al document del plec de condicions d’enguany, el penjaré aquí mateix

   VA:F [1.9.22_1171]
   Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada