El TDP (Traductor de Discursos Polítics)

Si un té el vici d’escoltar les declaracions dels polítics –un vici del qual per ventura convendria confessar-se’n–, moltes vegades es troba amb què no diuen el que en realitat pensen, sinó el que consideren que cal dir en aquell moment per quedar bé davant els qui els escolten o llegeixen. En aquest sentit, sol esser bastant freqüent que quan a ells els convé alguna cosa, diguin que aquella mateixa cosa convé a tot Espanya o a tota la comunitat on pertanyen, quan en realitat no sempre sol esser així.

Per solucionar aquest problema de comprensió dels polítics, aquesta setmana he anat a la botiga xinesa que hi ha a l’antiga ferreteria i m’he comprat un TDP (traductor de discursos polítics) que va la mar de bé. És més petit que un telèfon mòbil i funciona amb piles carregables, així que sempre el puc dur damunt per si trob algun polític pel carrer o en sent qualcun per la ràdio o la televisió. Com que sempre m’embull amb els manuals d’instruccions, per sebre com funcionava he fet la prova amb alguns comentaris recents i vet-aquí el que m’ha contestat:

“S’ha de deixar governar el partit més votat, perquè Espanya no es mereix unes terceres eleccions i nosaltres no estam en condicions de formar un govern alternatiu”, assegura Juan Cornejo, el secretari d’Organització del PSOE andalús (o sigui, el que surt a les rodes de premsa en nom de na Susana Díaz, que s’estima més no definir-se per no comprometre’s gaire). El TDP no s’ho ha hagut de pensar gaire i, després d’encendre un llumet verd, ha traduït: “El PSOE no està en condicions d’enfrontar-se a unes noves eleccions, perquè no té cap líder acceptat per tothom i les federacions andalussa i catalana s’estan tirant els trastos pel cap. Aquestes eleccions només servirien per perdre diputats i perquè Podemos es convertís en cap de l’oposició, així que val més que governi el PP durant un temps i, mentrestant, nosaltres mirarem de refer el partit així com puguem”.

Pel gener d’enguany, Pablo Iglesias va comunicar al Rei la seva predisposició a formar part d’un “Govern de canvi”, presidit per Pedro Sánchez, amb ell mateix com a vicepresident, Alberto Garzón ocupant algun ministeri i amb diversos membres de Podemos gestionant les principals carteres; primer ho va comunicar al cap de l’Estat i després al secretari general del PSOE. Ho vaig introduir al TDP i també ho va tenir ben clar: “Podemos, ara per ara, no vol governar amb el PSOE, perquè creu que si es repeteixen les eleccions li passarà davant i podrà negociar amb una posició de força; llavors sí que haurà de pactar, perquè si les esquerres no s’apleguen sempre governaran les dretes i més prest o més tard tots dos hauran d’arribar a amollar el mac”.

La secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, a la clausura de l’Escola de Tardor de Catalunya, va dir que “unes terceres eleccions generals serien un disbarat que podria tirar per terra la recuperació econòmica experimentada en els darrers mesos”. El TDP, aquesta vegada, es va torbar un poc més a traduir, perquè l’oratòria de na Cospedal no és precisament la més clara del mercat (recordau allò de “una indemnització en diferit en forma efectívament de retribució…”), però al final se’n va sortir: “El PP no es pot exposar a unes eleccions d’aquí a dos mesos, quan els casos Gürtel i Bárcenas estiguin damunt fulla, encara que les enquestes li augurin uns resultats encara millors que els que té ara. Val més esperar un poc i, quan tot hagi espassat i la gent ja no se’n recordi, amb l’excusa que la resta de partits no fa més que posar-li traves, es convocaran unes noves eleccions i, si hi ha sort, entre el PP i Ciutadans aconseguiran una majoria còmoda per governar així com ho han fet fins ara”.

L’endemà de la dimissió de Pedro Sánchez, José Manuel Villegas, vicesecretari de Ciudadanos, va manifestar que “els espanyols no tenen més temps ni mereixen més aquest bloqueig. Ningú està partdavant Espanya, per això cal arribar a un acord de mínims entre PP i PSOE per evitar unes noves eleccions”. El TDP, tot d’una que vaig introduir la paraula “Ciudadanos”, no va poder esperar a què acabàs la frase i va contestar: “Amb unes noves eleccions el meu partit corr el perill de què li passi el mateix que al de Rosa Díez: que el PP se l’engoleixi i no en cantin més galls ni galines. Per això val més mirar de conservar el que encara tenim i suplicar al Partit Popular que ens doni qualque càrrec que adesiara ens permiti sortir a la premsa per demostrar que encara som vius”.

Per comprovar la capacitat del meu TDP vaig fer la prova d’introduir-li algunes dades: Segons els pressuposts de l’any passat, la balança fiscal dóna 7.439 euros de quebres a cada ciutadà de Catalunya, 2.291 de ganàncies a cada ciutadà de Castella-la Mancha, 2.655 de ganàncies a cada un d’Extremadura i 8.531 de ganàncies a cada un d’Andalusia; després vaig teclejar diverses frases d’alguns polítics, per veure què en treuria en net. Així que, ajuntant declaracions dels presidents d’Andalusia –Susana Díaz–, d’Extremadura –Guillermo Fernández Vara– i Castella-la Mancha –Emiliano Garcia-Page Sánchez– sobre la negativa absoluta de què el PSOE negociï amb els nacionalistes catalans, perquè volen rompre Espanya, el meu aparell va traduir: “No podem posar en perill la nostra mamella, perquè si els catalans aconseguissin arribar a esser independents, nosaltres no podríem tenir les carreteres que tenim, ni els quilòmetres d’AVE, ni ordenadors a les escoles”.

Com veis, és un aparell molt pràctic que podreu emprar gairebé cada dia, perquè els polítics, si poden fer declaracions, estan més contents que un ca amb un os. Llevat d’en Rajoy, és clar.

 

 

 

 

5 comentaris a “El TDP (Traductor de Discursos Polítics)

 1. El preu no el puc dir perquè el vaig comprar en negre, però és assequible i gasta poc. I és clar que entén el valencià! Si entén na Cospedal, com vols que no entengui na Rita?

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 2. A la fí els xinesos han tret un aparell útil.
  No n’hi ha cap que tradueixi els programes de Tv tipo “salvame..gran Hermano i similars?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada