Detecció d’un brot de Xylella Fastidiosa a Portocristo

El 6 d’octubre passat, en el transcurs d’unes inspeccions rutinàries, els serveis fitosanitaris de la Conselleria van detectar un brot de Xylella fastidiosa en tres cirerers d’un centre de jardineria de Portocristo.

La Xylella fastidiosa és un bacteri amb un elevat potencial patogen considerat com una plaga de quarentena dins la UE i com a tal, un cop detectada en el territori, s’ha de seguir un protocol d’actuació concret, marcat pels reglaments europeus vigents.

Aquest protocol exigeix que es marqui una àrea de seguretat (Zona Infectada) de 100 metres al voltant del lloc on s’ha trobat la planta hoste, on s’han d’eliminar tots els possibles hostes, i una segona àrea de control (Zona Tampó) de 10 km, on s’han de fer prospeccions per veure si hi ha afectació de la malatia o no.

El brot es va detectar en tres exemplars de cirerer que arribaren a Mallorca el 2012 i la varietat de Xylella que s’ha descrit és la Xylella fastidiosa subs. fastidiosa que té com a hoste principal el baladre i, ara també, el cirerer.

Els cirerers i els baladres de la Zona Infectada hauran de ser eliminats mentre s’estudia la possible afectació del brot en la Zona Tampó.

Algunes subespècies de Xylella que s’han detectat en altres indrets d’Europa, però no a Mallorca, afecten a cultius com l’ametller, l’olivera o la vinya i d’aquí la gravetat i preocupació mostrada per la Conselleria davant del brot detectat a Portocristo.

Els tècnics de la Conselleria han confirmat que el brot és de poca extensió (1.000 metres) però en vista a l’elevada importància de la malaltia a nivell europeu s’estan utilitzant tots els mitjans disponibles per garantir-ne l’eradicació.

Preguntes i respostes Xylella.

Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada